به گزارش مجله شبانه باشگاه خبرنگاران، امروز 27 دی 1391 خورشیدی برابر با 4 ربیع الاول 1434 هجری و 16 ژانویه 2013 میلادی است. مهمترین رخدادهای تاریخ امروز از این قرار است:
شهادت «سیدمجتبی نواب صفوی»، رهبر جمعیت فداییان اسلام و یارانش (1334 ش)
شهید سیدمجتبی نواب صفوی در سال 1303 ش در خانیآباد تهران به دنیا آمد و پس از اتمام دروس ابتدایی، به آبادان و سپس برای ادامه تحصیل به نجف اشرف مهاجرت نمود. وی پس از چهار سال اقامت در نجف به دستور آیتاللَّه سیدابوالحسن اصفهانی جهت مبارزه با کجرویهای کسروی به ایران آمد و با تشکیل «جمعیت فداییان اسلام» به مبارزه با بدخواهان و بداندیشان پرداخت. ترور وابستگان استعماری مانند احمد کسروی، عبدالحسین هژیر، علی رزمآرا و حسین علاء از جمله فعالیتهای سیاسی این جمعیت میباشد.
شهید نواب صفوی همچنین با حکومت دکتر مصدق به خاطر عدم عمل به احکام اسلامی به مخالفت برخاست و به همین جهت در ایام نخست وزیری مصدّق، دستگیر و به زندان افتاد و تا سقوط حکومت مصدق در زندان بود. سرانجام این مجاهد خستگیناپذیر به همراه سه تن از همرزمانش به نامهای خلیل طهماسبی، مظفر علی ذوالقدر و سیدمحمد واحدی در بیدادگاه رژیم پهلوی محکوم و در صبحگاه 27 دی 1334 شمسی تیرباران شده و به خیل شهدا پیوستند.
پیام امام خمینی به مناسبت فرار محمدرضا شاه پهلوی از ایران (1357 ش)
حضرت امام خمینی (ره) به مناسبت فرار شاه از کشور در پیامی خطاب به ملت ایران فرمودند: «فرار محمدرضا پهلوی را که طلیعه پیروزی ملت و سرلوحه سعادت و دست یافتن به آزادی و استقلال است به شما ملت فداکار تبریک عرض میکنم» امام در ادامه این پیام، علاوه بر درخواست از ملت ایران به ادامه دادن تظاهرات پرشور خود بر ضد رژیم سلطنتی و دولت غاصب بختیار، بار دیگر از قوای نظامی و انتظامی خواستند که به ملت بپیوندند. از سوی دیگر با فرار شاه از ایران، مردم، مجسمههای شاه فراری را در شهرهای مختلف پایین کشیدند. در شهرهای آمل، نهاوند، الیگودرز و ایلام نیز، مأموران رژیم شاه، به مردم حمله و شماری از آنان را شهید و مجروح کردند.
بیرون آمدن پیامبر اسلام از غار ثور پس از سه شبانه روز و حرکت به سوی مدینه (1 ق)
پیامبر اکرم (ص) پس از سه شبانهروز مخفی بودن درغار ثور، در روز چهارم ربیعالاول سال اول هجرت به سوی مدینه حرکت نمود. آن حضرت را درغار ثور، ابوبکر بنابیقحافه همراهی میکرد. حضرت علی (ع) و برخی از نزدیکان پیامبر (ص)، شبانه به این غار رفت و آمد میکردند. پس از هجرت پیامبر اکرم (ص) از مکه، حضرت علی (ع) سفارشها و خواستههای آن حضرت در مکه را برآورده نمود و خانواده پیامبر اکرم (ص) را به سوی مدینه به حرکت درآورد.
آغاز حمله «ملک محمود سیستانی» به مشهد (1122 ق)
در دورهی سلطنت شاه سلطان حسین پسر شاه سلیمان صفوی دامنهی طغیان و شورش در بسیاری از مناطق ایران از جمله قندهار و هرات وسعت یافت. در این میان ملک محمود سیستانی نیز که خود را از بازماندگان صفاریان میدانست به مشهد حمله کرد و در خراسان حکومت مستقلی تشکیل داد.
شهادت آیتاللَّه «سیدمهدی حکیم» در سودان توسط مزدوران رژیم بعث (1366 ش)
آیتاللَّه
سیدمهدی حکیم فرزند آیتاللَّه سیدمحسن حکیم در سال 1313 ش در نجف اشرف به
دنیا آمد. وی پس از گذراندن دروس مقدمات و سطح به درس خارج آیتاللَّه
شهید سیدمحمد باقر صدر حاضر شد و به جرگه مخالفان سرسخت رژیم صدام رییس
جمهور بعث عراق پیوست. از جمله فعالیتهای اجتماعی و فرهنگی وی میتوان به
ایجاد جماعت علمای بغداد و کاظمین و نیز تأسیس مراکز علمی و آموزشی برای
طلاب علوم دینی اشاره کرد. ایشان در سال 1348 ش (1969 م) مخفیانه از عراق
مهاجرت کرد. شهید آیتاللَّه حکیم از آن پس به کشورهای پاکستان، امارات،
سوریه و لبنان سفر نمود و سرانجام در لندن استقرار یافت. وی در آن جا
سرپرستی انجمن اهل البیت را بر عهده گرفت.
این عالم مجاهد همچنین در
کنفرانس بررسی جنایات صدام و کنفرانس نیروهای مبارز عراقی و کنفرانس همیاری
ملت عراق شرکت نمود و نقش فعالی در سازماندهی مبارزات مجاهدین مسلمان
علیه رژیم صدام داشت. این فعالیتها بر رژیم خونخوار عراق گرانآمد تا این
که این مبارز والا مقام در چنین روزی توسط دو تن از مزدوران بعثی در شهر
خارطوم پایتخت سودان ترور شد و شربت شهادت نوشید. این ترور با محکومیتهای
گستردهای همراه بود و رسوایی رژیم بعث را بیشتر از قبل آشکار ساخت. پیکر
پاک آیتاللَّه سید مهدی حکیم پس از تشییعی باشکوه در مسجد بالاسر حرم حضرت
معصومه (س) به خاک سپرده شد.
درگذشت فقیه جلیل «شیخ یوسف بحرانی» عالم محدث و محقق بزرگ (1186 ق)
شیخ یوسف بحرانی، فقیه، محدث، محقق و نویسندهی معروف قرن دوازده هجری قمری بود. او شرح حال خود را در مقدمهی کتابی به نام لوءلوء البحرین آورده است بر اساس نوشتههای این کتاب، پس از کودکی برای تکمیل تحصیلات رهسپار بحرین و مکه شد. پس از حج به ایران آمد و در شهر فسا در استان فارس اقامت نمود و به کار تدریس، تحقیق و تالیف مشغول شد. در همین زمان، او نگارش مشهورترین کتاب فقهی خود به نام الحدایق الناظره را آغاز کرد و بعدها به نام همین کتاب، به صاحب حدایق شهرت یافت. بحرانی در مجموع، 32 اثرتالیفی دارد که از بین آنها میتوان به کتابهای انیس المسافر و جلیس الخواطر اشاره کرد. شیخ یوسف بحرانی از اساتید آیت اللَّه سیدمحمد مهدی بحرالعلوم میباشد. وفات این عالم شهیر در کربلا روی داد و در حرم مطهر امام حسین (ع) مدفون گردید.
آغاز تهاجم دو ساله امریکا به مکزیک (1846 م)
همزمان با استقلال کشور مکزیک در قاره امریکا از دست استعمار اسپانیا در سال 1821 م، شورشهایی علیه دولت مرکزی صورت گرفت. یکی از این شورشها در سال 1836 م در ایالت تگزاس که آن زمان جزئی از مکزیک بود، روی داد و به همین دلیل، قوای مکزیکی به رهبری رئیس جمهور وقت، سانتا آنا، در طی نبردی شدید، شورشیان را سرکوب کردند. ولی پس از مدتی رهبر استقلالطلبان تگزاس به نام هوستون با حمایت امریکا توانست قوای دولتی مکزیک را شکست دهد و بدین ترتیب در تگزاس رژیم جمهوری به ریاست هوستون اعلام گردید.
در 4 ژوئیه 1845 م، مجلس نمایندگان جمهوری مستقل تگزاس موافقت نمود که به صورت یکی از ایالتهای امریکا به آن کشور ضمیمه گردد. این عمل موجب عکسالعمل مکزیک شد و پس از قطع رابطه دو کشور، جنگ شدیدی میان مکزیک و امریکا در 16 ژانویه سال 1846 م درگرفت. در نهایت با شکست مکزیک در فوریه 1848 م، پیمان صلح منعقد شد که براساس آن امریکا مالک تگزاس عنوان گردید. همچنین نواحی وسیعی شامل نیومکزیکو، کالیفرنیا، اریزونا و مناطق اطراف در شمال غرب مکزیک به امریکا واگذار شد و استعمار به صورتی دیگر شکل گرفت.
فرار «امان اللَّه خان» حاکم افغانستان در پی قیام مردم مسلمان افغان (1929 م)
امان اللَّه خان، بانی نظام سلطنتی در افغانستان در سال 1892 م متولد گردید و همچون آتاتورک در ترکیه و رضا خان در ایران، از سوی استعمار بریتانیا مأمور اسلامزدایی در افغانستان بود. وی پس از کشته شدن پدرش، در 20 فوریه 1919 م به حکومت رسید و با انگلستان، روسیه، ایران و ترکیه به تفاهم دست یافت و استقلال افغانستان را تثبیت نمود. امان اللَّه خان اولین رئیس جمهور یک کشور اسلامی بود که رژیم کمونیستی و الحادی لنین در روسیه را به رسمیت شناخت و با آن رابطه برقرار کرد. وی شیفته مظاهر تمدن غرب بود و سفرهایی به اروپا انجام داد.
اماناللَّه به همراه ایران و ترکیه دستور کشف حجاب و اختلاط مدارس دخترانه و پسرانه و استفاده از کلاه شاپو به سبک اروپاییان را صادر کرد. دینستیزی او و عناد با روحانیون، با مخالفتهای عمومی مردم افغانستان مواجه گردید و مردم افغان به تدریج از سال 1928 م بر او شوریدند و در سال بعد او را ساقط کردند. امان اللَّه سپس مخفیانه به هندوستان و سپس در 16 ژانویه 1929 م به ایتالیا گریخت و دیگر خبری از او منتشر نشد تا اینکه در 25 آوریل 1960 م درگذشت.
دریافت 60 فروند میراژ «اف یک» فرانسوی توسط عراق در اوایل جنگ تحمیلی (1359 ش)
فرانسویها در مقایسه با سایر کشورهای غربی، بیشترین تسلیحات مورد نیاز عراق را به این کشور واگذار کردند. میراژ اف یک و 2000، موشکهای هوا به هوای ماژیک 1، موشکهای اگزوسه 39 - آ. ام و پس از آن، هواپیماهای سوپراتاندارد از جمله تسلیحاتی بودند که از جانب فرانسه، به رژیم بعثی ارسال گردید.
در اوایل جنگ عراق با ایران، فروش تسلیحات نظامی فرانسه به عراق از مرز ده میلیارد دلار گذشت که هفت میلیارد دلار از این معاملات به صورت وام و اعتبارات بود. افزون بر این، فرانسه در ساخت راکتورهای اتمی و فراهم کردن زمینه دستیابی عراق به سلاح اتمی نیز نقش برجستهای داشت.
برخی از رویدادهای 16 ژانویه
1938: در آخرین سال رکود اقتصادی آمریکا معروف به رکود بزرگ، طبق یک آمار رسمی، جمع بیکاران آمریکا به هشت میلیون تن رسیده بود.
1945: ارتش سرخ (شوروی) آلمانیها را از شهر ورشو (پایتخت لهستان) دور ساخت و دو روز بعد در این شهر مستقر شد.