تصویب اولین قانون مطبوعات در ایران، کشف سردترین نقطه جهان در سیبری، کشف جزایر «زلاند نو» در شرق استرالیا، آغاز سلطنت «ملکه الیزابت دوم» در انگلستان و ... از مهم‌ترین رخدادهای تاریخ امروز است.

به گزارش مجله شبانه باشگاه خبرنگاران، امروز 18 بهمن 1391 خورشیدی برابر با 25 ربیع الاول 1434 هجری و 6 فوریه 2013 میلادی است. مهمترین رخدادهای تاریخ امروز از این قرار است:

تصویب اولین قانون مطبوعات در ایران (1286 ش)
موافق اصل بیستم از قانون اساسی عامه مطبوعات غیر از کتب ضلال و مواد مضره به دین مبین آزاد و ممیزی در آن‌ها ممنوع است ولی هر گاه چیزی‌مخالف قانون مطبوعات در آن‌ها مشاهده بشود نشر دهند یا نویسنده بر طبق قانون مطبوعات مجازات می‌شود.

 اگر نویسنده معروف و مقیم ایران باشدناشر و طابع و موزع از تعرض مصون هستند مقرر می‌شود طبع کتب و روزنامجات و اعلانات و لوایح در تحت قوانین مقرره ذیل که از برای حفظ حقوق‌عموم و سد ابواب مضار از تجاوزات ارباب قلم و مطبوعات وضع می‌شود آزاد است هر کس بخواهد مطبعه دایر نماید یا کتاب و جریده و اعلاناتی به‌طبع برساند یا مطبوعات را بفروشد باید بدواً عدم تخلف از فصول این قوانین را نزد وزارت معارف به التزام شرعی ملتزم و متعهد شود.

رحلت فقیه بزرگوار آیت اللَّه «سیدهبة الدین حائری حسینی » (1345 ش)
سیدمحمدبن حسین، ملقب به هِبةُالدین معروف به حائری حسینی شهرستانی، در سال 1262 ش در سامرا متولد گردید. وی پس از تحصیل علوم مقدماتی حوزه، از محضر استادانی چون آخوند خراسانی، سیدکاظم یزدی و شیخ الشریعه اصفهانی کسب فیض نمود و به درجه اجتهاد نائل آمد. آیت اللَّه شهرستانی پس از استقلال عراق از سلطه انگلیس، به وزارت معارف منصوب شد و به اصلاحات امور دینی و مذهبی و مراقبت در حفظ دیانت محصلین پرداخت و مدتی نیز ریاست دیوان عالی آن کشور را به عهده داشت. ایشان مدتی عضو مجلس شورای ملی عراق بود و پس از آن، تمامی اوقات خود را در تألیف کتاب و دفاع از اسلام در مقابل حملات قَلَمی معاندین مصروف داشت.
آیت اللَّه شهرستانی جهت بیداری مسلمانان، با اندیشمندان جهان اسلام ارتباط برقرار می‌کرد و در پرورش روح اتحاد و بیداری مسلمین کوشش فراوانی از خود نشان می‌داد. از ایشان آثار ارزنده‌ای بر جای مانده است که فیض الباری، الشَّریعَةُ الطبیعَه و الدّلایل و المسائل از آن جمله‌اند. آیت اللَّه حائری شهرستانی سرانجام در 18 بهمن 1345 ش برابر با 26 شوال 1386 ق در 83 سالگی وفات یافت و در حرم مطهر کاظمین (ع) به خاک سپرده شد.

رحلت فقیه بزرگ شیعه «سیدمرتضی علم الهدی» شاگرد معروف شیخ مفید (436 ق)
سیدمرتضی عَلَم الهدی که نَسب وی با پنج واسطه به امام هفتم (ع) می‌رسد، در رجب سال 355 ق در بغداد به دنیا آمد. وی که با رؤیای صادقهٔ شیخ مفید، به مکتب درس آن شیخ بزرگوار راه یافته بود، به همراه برادرش سیدرضی، خوشه چین معرفت استاد گردید. از جمله استادان وی می‌توان از ابومحمد تلعکبری، شیخِ صدوق، حسین بن علی بن بابویه برادر شیخ صدوق و... نام برد. همچنین شیخ طوسی، ابوالصلاح حلبی، قاضی ابن بَرّاج طرابلسی، سید تقی رازی و شیخ مفید ثانی و... از شاگردان وی می‌باشند. از جمله ویژگی‌های حوزهٔ درسی وی این که، همه گونه افراد با هر عقیده‌ای می‌توانستند در محضر او حضور یابند و از علوم مختلفی که وی تدریس می‌کرد استفاده نمایند.
همچنین او اولین کسی است که خانه‌اش را دارالعلم قرار داد و برای مباحثه و مناظره آماده کرد و کتابخانهٔ وی دارای هشتاد هزار جلد کتاب بوده است. تالیفات فراوان سید مرتضی را بیش از 85 اثر شمرده‌اند و بر اثر کوشش فراوان در نشر احکام و علوم اسلامی، وی را مجدّد مکتب و احیاگر دین و رونق بخش معارف الهی در قرن چهارم هجری دانسته‌اند. سید مرتضی سرانجام پس از عمری پربار و انجام کارهایی بزرگ و ارزنده در روز یکشنبه 25 ربیع الاول 436 ق در سن هشتاد سالگی به جوار حق شتافت و از بغداد به کربلا منتقل گردید و در حرم حضرت سیدالشهداء مدفون شد.

پایان کنفرانس محدود کردن تسلیحات بین‌المللی در واشینگتن (1922 م)
کنفرانس «محدود کردن تسلیحات بین‌المللی» از 13 نوامبر 1921 م در واشینگتن، پایتخت امریکا آغاز به کار کرد. این کنفرانس در ششم فوریه 1922 م، با امضای قراردادی به نام قرارداد پنج جانبه توسط پنج کشور از کشورهای شرکت کننده به کار خود پایان داد. به موجب این قرارداد که به امضای امریکا، انگلیس، فرانسه، ایتالیا و ژاپن رسید، استفاده از هر گونه گاز سمّی و شیمیاییِ کشنده یا بی‌حس‌کننده در جنگ‌ها ممنوع شد. چند سال بعد در ژوئن 1925 م منع به کارگیری گازهای کشنده در جنگ‌ها از سوی تعداد بیشتری از کشورها مورد توجه قرار گرفت و طی پروتکلی در ژنو به امضای اکثر آن کشورها رسید. با این حال، همین کشورها در موارد متعدد از این سلاح‌های ممنوعه استفاده کرده‌اند.

آغاز سلطنت «ملکه الیزابت دوم» در انگلستان (1952 م)
الیزابت دوم یا الیزابت الکساندرا مری ویندسور (زادهٔ ۳۱ فروردین ۱۳۰۵ خورشیدی برابر با ۲۱ آوریل ۱۹۲۶) رئیس دولت در بریتانیا و پانزده کشور دیگری است که وی بر آن‌ها سلطنت می‌کند. این پانزده کشور که به عنوان «قلمروهای همسود» نیز شناخته می‌شوند، عبارت‌اند از کانادا، استرالیا، نیوزلند، جامائیکا، باربادوس، باهاما، گرانادا، پاپوآ گینه نو، جزایر سلیمان، تووالو، سنت لوسیا، سنت وینسنت و گرنادین، آنتیگوا و باربودا، به لیز و سنت کیتس و نویس.

پس از مرگ پدرش شاه جورج ششم در ۶ فوریه ۱۹۵۲، الیزابت دوم به مقام ریاست دولت در پادشاهی متحد، کانادا، استرالیا، نیوزلند، سیلان، پاکستان و آفریقای جنوبی رسید. امروز بیش از ۱۲۸ میلیون نفر در کشورهایی زندگی می‌کنند که او صدر حکومت آنان است.

درگذشت «امیرعبدالکریم ریفی» سردار آزادی خواه مسلمان مراکش (1963 م)
عبدالکریم ریفی، رئیس‌قبیله ریف و از امرای مسلمانان شمال افریقا در 28 ژانویه سال 1882 م در مراکش به دنیا آمد. بی‌عدالتی و استعمار اسپانیا در این کشور، وی را به قیام علیه این دولت برانگیخت و به مدت 14 سال رهبری قیام سکنه ریف و مراکشیان علیه اسپانیا و فرانسه را به عهده داشت. عاقبت قوای متحد اسپانیا و فرانسه حلقه محاصره دریایی و زمینی را بر او تنگ کردند. در این حال، عبدالکریم از ملت‌ها و دولت‌های مسلمان تقاضای یاری نمود ولی هیچ کمکی از آنان نرسید و سرانجام در سال 1926 م مغلوب شد و تسلیم فرانسویان گردید. وی پس از مدتی به فرانسه منتقل شد و از آن پس به مدت بیش از 35 سال در تبعید به سر برد. عبدالکریم ریفی در اواخر عمر به کشورش بازگشت و سرانجام در ششم فوریه 1963 م در 81 سالگی درگذشت.

کشف سردترین نقطه جهان در سیبری (1936 م)
سردترین نقطه کره زمین در ششم فوریه 1936 م توسط یک هیأت علمی و پس از چهار سال تلاش و جستجو در نقاط سردسیرِ جهان، شناخته شد. این گروه پس از تحقیقات بسیار، دریافتند که سردترین ناحیه جهان، شهر ورخویانسک در منطقه سیبری واقع در شمال روسیه است. این شهر تا پیش از فروپاشی شوروی و به ویژه در زمان تزارها تبعیدگاه محکومان سیاسی این کشور بود و دارای جمعیت بسیار کمی می‌باشد. سرمای این منطقه در زمستان به هفتاد درجه زیر صفر می‌رسد. لازم به ذکر است که این منطقه از مراکز داد و ستد خَز می‌باشد و رشته کوه‌های ورخویانسک با ارتفاع 2500 متر دارای معادن زغال سنگ، نقره، قلع و روی است.

کشف جزایر «زلاند نو» در شرق استرالیا (1642 م)
جزایر زِلاندِ نو در ششم فوریه سال 1642 م به وسیله «آبل تاسمان» کاشف معروف هلندی کشف شد، ولی هلندی‌ها به علت دوری مسیر، رغبتی به مهاجرت و سکونت در آن نشان ندادند. در سال 1769 م کاشف و دریانورد معروف انگلیسی به نام «جِیمزکوک» به این سرزمین قدم نهاد و با گذشتن از تنگه میان دو جزیره اصلی، آن را به نام خود، تنگه کوک نامید. از این زمان بود که پای دیگر انگلیسی‌ها نیز به این سرزمین باز شد و در سال 1841 م، انگلستان رسماً زلاندنو را ضمیمه قلمرو امپراتوری خود کرد. از این تاریخ به بعد، سکنه بومی زلاندنو به مقاومت در برابر انگلیسی‌ها پرداختند و جنگی سی ساله را با استعمارگران آغاز نمودند، تا این که انگلستان در سال 1907 م به این سرزمین استقلال اعطا کرد.
 
آغاز عملیات بزرگ والفجر مقدماتی در فکّه به فرماندهی سپاه (1361 ش)
عملیات والفجر مقدماتی با هدف دستیابی به شهر العماره عراق، از 18 بهمن سال 1361 آغاز شد و به مدت چهارماه به طول انجامید. عملیات والفجر مقدماتی را باید جنگ موانع نامید. زیرا دشمن بعثی پس از دریافت ضربات متعدد در عملیات گذشته و وحشت از حملات گسترده ایران، به ایجاد بیش از پانزده نوع مانع در مقابل مواضع خود پرداخت. دشمن در این منطقه نیز با اطلاع از موقعیت عملیات، نزدیک به یک سال برای مستحکم کردن منطقه، فعالیت نمود.

با این حال، به رغم دژهای دفاعی بسیار سنگین دشمن، رزمندگان اسلام موفق شدند تعداد زیادی از جنگ افزارهای بعثیان را منهدم و چند پاسگاه عراقی و ایرانی را آزاد سازند. این علمیات نشان داد که دشمن از عملیات گذشته رزمندگان، تجربه‌ها کسب کرده و به تحکیم مواضع خود از راه ایجاد موانع مختلف پرداخته است. نتایج عملیات بزرگ والفجر مقدماتی عبارت بودند از: 120 نفر اسیر، 4500 نفر کشته و زخمی؛ تامین بخشی از مرز جمهوری اسلامی ایران در شمال چزابه؛ و انهدام 80 دستگاه تانک و نفربر، 5 فروند هواپیما و 120 دستگاه خودرو.

برخی از رویدادهای 6 فوریه
743: هشام ابن عبدالملک حکمران اموی خاور میانه درگذشت.
1918: در انگلستان به زنان حق شرکت در انتخابات و دادن رای داده شد مشروط براینکه در سنین بالای 30 می‌بودند.
1957: کشور غنا که اروپائیان آن را ساحل طلا می‌نامیدند از یوغ استعمار انگلستان خلاص شد و استقلال خود را به دست آورد.
1958: یک هواپیمای مسافربر انگلیسی هنگام برخاستن از فرودگاه مونیخ آلمان سرنگون شد و 38 تن ازجمله هفت فوتبالیست عضو تیم منچستر یونایتد کشته شدند.

برای مشاهده مجله شبانه اینجا کلیک کنید
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار