به گزارش
گروه اقتصادي باشگاه خبرنگاران و به نقل از شبكه اطلاع رساني توليد و تجارت ايران (شاتا)، " مهدي غضنفري" شامگاه سه شنبه در مراسم اختتاميه هفمتين همايش ملي، اولين همايش بين المللي و دومين نمايشگاه تخصصي تجارت و اقتصاد الكترونيكي كه با حضور معاون اول رييس جمهوري برگزار شد، افزود: يكپارچگي فضاي آي تي علاوه بر سرعت عمل موجب كاهش هزينه ها خواهد شد.
غضنفري گفت: اين همايش و مجموعه دستاوردهاي آن و در ادامه معرفي برخي سامانه ها به واقع كار بزرگي است كه انجام شده چرا كه بسياري از آنها براي وزارت صنعت، معدن و تجارت و در گذشته وزارت بازرگاني در حد يك آرزو بوده است.
وزير صنعت، معدن و تجارت همچنين با استناد به برخي مطالب ارايه شده در قالب مقالات در اين همايش عنوان كرد: كارشناسان ما هنوز درباره چالش هاي اطلاعات نكاتي را مي گويند كه شايد مربوط به چند سال گذشته باشد به عنوان مثال اينكه چالش مديريتي داريم و يا اينكه مديران دولتي علاقه مند به استفاده از فناوري اطلاعات نيستند، پشتيباني نمي كنند و يا اينكه برنامه ندارند در حالي كه اين عصر و دوران سپري شده است.
وي ادامه داد: در فضاي فناوري اطلاعات وارد دوره جديدي شده ايم كه در راس همه متقاضيان، براي پياده سازي خود دولت است و ضمن حمايت از ايجاد سامانه ها در حوزه هاي مختلف در زيرمجموعه هاي خود نيز اين سامانه ها را اجرا مي كند.
* تجارت الكترونيك در اولويت ويژه دولت هاي نهم و دهم غضنفري با بيان اينكه دولت هاي نهم و دهم به موضوع تجارت الكترونيك توجه ويژه اي داشته اند، گفت : در گذشته، دو وزارتخانه صنايع و بازرگاني هيچ كدام معاونت آي تي نداشتند اما درحال حاضر اين كار بزرگ در حال سامان دهي است همچنين در گمرك، سازمان امور ماليايت و ساير دستگاه هاي مختلف انجام مي شود.
وزير صنعت، معدن و تجارت سپس گفت: در حال حاضر وارد دوره جديدي از كاربرد آي تي در حوزه عمل شده ايم، در حوزه نظري و مباحث دانشگاهي نيز طي سال هاي قبل به تكامل خيلي خوبي رسيده ايم، مقالات متعددي دراين زمينه توسط استادان و دانشجويان منتشر شده است و در حوزه اجرا نيز وارد عرصه جديدي شده ايم.
وي در بخش ديگري از سخنان خود عنوان كرد: هميشه يكي از مباحث دستگاهي اين پرسش بود كه چه دستگاهي متولي مباحث سامانه هاي الكترونيك خواهد بود، سازمان توسعه تجارت را به واسطه آي تي به گمرك متصل كرده و پنجره واحد ايجاد كنيم و از آنجا به اتاق بازرگاني يا سازمان امور مالياتي وصل كنيم، چه كسي اين كار را انجام خواهد داد ؟ و چه كسي مسئوليت آن را دارد ؟
* يكپارچه سازي نياز فضاي اطلاعات وزير صنعت، معدن و تجارت با يادآوري اين موضوع كه نگاه يكپارچه سازي همواره مورد نياز فضاي فناوري اطلاعات است، گفت: اينكه چند دستگاه به لحاظ مديريتي، فرهنگي و اجتماعي با يكديگر كار مي كنند، سيستم ها و سامانه ها را به يكديگر متصل مي كنند يك دستاورد بزرگ است، "ديتا در جايي توليد شده، ذخيره مي شود و پس از پردازش ها به بخش هاي مورد نياز ، منتقل مي شود.
* فقدان سامانه يكپارچه از دلايل عدم جلوگيري از تخلف 3 هزار ميليارد توماني غضنفري معتقداست: يكي از دلايل مهم عدم جلوگيري از اتفاقاتي چون پرونده تخلف سه هزار ميليارد توماني فقدان سامانه يكپارچه است به نحوي كه اگر به عنوان مثال در استان خوزستان ال سي باز مي شد بايد امكان رصد آن توسط بانك مركزي فراهم مي بود و بلافاصله تخلف مشخص مي گرديد ، يا اگر ال سي تنزيل مي شد امكان آگاهي از اينكه چه كسي آن را تنزيل كرده فراهم مي شد، اما به دليل آف لاين بودن سيستم، امكان رصد اين موضوع وجود نداشت و پس از مدتي اين تخلف آشكار شد.
*نقشه راه تجارت الكترونيك ، دستاوردي بزرگ وي در بخش ديگري از سخنان خود از سامانه نقشه راه تجارت الكترونيك به عنوان دستاوردي بزرگ نام برد و گفت: كنار هم قرار گرفتن اجزا درحوزه فناوري اطلاعات و مديريت كار سختي است كه درحال حاضر انجام شده است.
وزير صنعت، معدن و تجارت با تصريح براينكه در فضاي آي تي نمي توان كدهاي مختلف توليد كرد، گفت: بايد مجموعه اي را به هم وصل كنيم و در قالب سامانه ملي در بياوريم.
* پيش بيني 20 درصد تجارت داخلي و 30 درصد تجارت خارجي در برنامه پنچم وي در بخش ديگري از سخنان خود با بيان اين جمله كه همچنان گزارش هاي ارايه شده در مورد به كارگيري فناوري اطلاعات در تجارت با درصدهاي پايين است، گفت : ممكن است گزارش ها مربوط به گذشته باشد و يا اينكه سامانه هايي كه اخيرا ايجاد شده اند به كار گرفته نشده باشند، چرا كه اگر اين اتفاق رخ دهد به آرماني كه در برنامه پنجم توسعه پيش بيني شده خواهيم رسيد.
وزير صنعت، معدن و تجارت تحقق 20 درصد تجارت داخلي و 30 درصد تجارت خارجي به صورت الكترونيكي از اهداف برنامه پنجم توسعه برشمرد و گفت: نظام گمركي از كدهاي بين المللي استفاده مي كند و با هم نيز در تبادل است از سويي در تجارت داخلي نيز به بركت رابطه اي كه چند سال اخير انجام شده سيستم داده ها را در يك بستر هماهنگي منتقل مي كند.به اين دليل كاملا خوشبين هستيم كه سنگ بناي خوبي دراين چند سال اخير ايجاد كرده ايم اما نتايج زير بناها با تاخير به مردم منتقل مي شود.
غضنفري با تاكيد براينكه بدون زير بناها نمي توان ساختارهاي آي تي را بنا گذاشت، گفت: اگر هماهنگي بين داده ها نباشد براي اتصال انواع سامانه اي نوشته شده، بايد از جمع بسياري از كارشناسان استفاده كرد.
وي با اشاره براينكه ، مجموعه فعاليت هايي كه در حوزه تجارت الكترونيك در سال هاي گذشته انجام شده به اين فضا امنيت داده است ، افزود: در خصوص اينكه امضاي الكترونيك چگونه است و يا اينكه از چه سامانه اي مي توان خريد كرد، اينكه انتقال پول با امنيت انجام شود، از جمله زير ساخت هاي سودمندي به شمار مي آيند، كه بعد از اينكه كاربران سامانه عملياتي روي آن اجرا كنند، شكل مي گيرد.
وزير صنعت ، معدن و تجارت با اشاره به آماري درباره وضعيت ايران در ميان كاربران اينترنت گفت: براساس گزارش هاي رسمي ميزان كاربران اينترنت در سال 2000 ميلادي تنها 250 هزار نفر بود حال آنكه اين رقم در سال 2011 به 36 ميليون نفر رسيده است كه حكايت از افزايش 145 برابري دارد ، اين ميزان افزايش در خاورميانه بي نظير است .
غضنفري براين موضوع كه مراقبت از حوزه هاي فرهنگي و اخلاقي خواست همه كاربران است، گفت : محدوديت ها در همه جوامع وجود دارد و در جامعه ما نيز به دليل ارزش هاي اسلامي بر آن تاكيد مي شود بنابراين برخي جملات آزادي نامحدود در اينترنت كه در برخي كشورها گفته مي شود با ارزش هاي ما در تضاد است.
وي درعين حال تاكيد كرد كه در حال حاضر از فضاي اينترنت براي موضوعات تخصصي بسيار استفاده مي شود.
وزير صنعت، معدن و تجارت با بيان اينكه نهضت كاهش قيمت تمام شده يكي از الزامات تجارت ، توليد و صادرات غيرنفتي است گفت: موضوع كاهش قيمت ها در بازارهاي جهاني و اينكه چگونه از فضاي آي تي در پيشبرد آن استفاده كنيم از اهميت بالايي برخوردار است.
* تاكيد برنامه راهبردي وزارت صنعت ، معدن و تجارت بر توسعه تجارت الكترونيك غضنفري در بخش ديگري از سخنان خود در توضيح اين مطلب كه وزارت صنعت، معدن و تجارت چه جايگاهي را براي فناوري ارتباطات و تجارت الكترونيكي و اقتصاد الكترونيك قائل است، گفت : در برنامه راهبردي كه به تازگي با حضور رييس جمهوري رونمايي شده در چند ماده به وضوح در باره تجارت الكترونيك و اقداماتي كه اين وزارتخانه انجام مي دهد، سخن گفته شده است.
وي ادامه داد: در ماده 4 اولويت هاي توليد، خدمات و صادرات با ارزش افزوده بالا ذكر شده است، ماده 7 نيز به خدمات فناوري اطلاعات پرداخته كه براي سرمايه گذاري اولويت دار مطرح است و در ماده 5 نيز اولويت هاي تجاري داخلي و بين المللي آورده شده كه بايد روي آن كار كنيم.
وزير صنعت، معدن وتجارت با اشاره براينكه بايد فضاي كسب و كار را فراهم كنيم، گفت: ماده سه تجارت الكترونيكي شامل همگاني كردن و فراملي كردن است كه اين موضوع جزو كارهاي ما است.
به گفته غضنفري در ماده 9 برنامه راهبردي به موضوع زيرساخت هاي نرم، سامانه محصولات، سامانه اطلاعات زنجيره تامين، سامانه زنجيره تامين مبادله كالاهاي واسطه اي، سامانه خدمات اوراق بهادار، سامانه خدمات مالي و بيمه، سامانه مشاغل، فناوري و سرمايه گذاري و تجارت خارجي اشاره شده است.
* نظام توزيع نيازمند يك سامانه مركزي است غضنفري در بخش پاياني سخنراني خود اظهار كرد : يكي از آرزوهايمان در نظام توزيع آن بود در هنگام خريد مشتري از آخرين زنجيره توزيع، از آي تي استفاده شود به اين صورت كه داده هاي خريد و فروش در واحد صنفي وارد پايانه هاي فروش شود و بتوانيم جريان ماليات بر ارزش افزوده، مقدار كالا و جريان كالا را مبارزه با قاچاق و ساير نيازهاي سامانه نظام توزيع دنبال كنيم براي اينكه اين اتفاق بيافتد بايد از آخرين رده كه واحد صنفي است شروع كنيم .
وزير صنعت، معدن و تجارت با بيان اينكه اين كار از جمله مسائل بر زمين مانده است ، گفت : اگر دراين خصوص وزارت امور اقتصادي و دارايي و سازمان امور ماليايت كمك كنند مي توانيم ابتدا معافيت هاي مالياتي را براي واحدهاي صنفي كه اين دستگاه را نصب مي كنند، مد نظر قرار دهيم و اين دستگاه به صورت آنلاين اطلاعات را به وزارت صنعت، معدن و تجارت ارايه مي دهد.
وي ادامه داد: متاسفانه به دليل عدم استقبال سازمان امور مالياتي از اين پيشنهاد ما تاكنون نتوانستيم انبوهي از سامانه هايي كه در حدود سه ميليون واحد صنفي نصب شده را به سامانه مادر كه همه تامين اطلاعات در آن باشد وصل كنيم.
غضنفري سپس گفت: به همين دليل مي خواهم پيشنهاد دهم كه در يك برنامه كوتاه مدت براي نظم بخشي به نظام توزيع، پايانه فروش بيش از سه ميليون واحد صنفي در فضاي آي تي به هم مرتبط شوند، كوچكترين فعاليت فروش در آن ثبت شود كه دراين صورت كالاي داخلي، خارجي و قاچاق كاملا قابل احراز است و ساير اطلاعات حوزه اقتصاد كشور به دست مي ايد و اگر كمبودي در حوزه اقلام اساسي همچون برنج يا شكر و غيره تصنعي باشد كاملا قابل مديريت است.
همچنين از برخي مقاله هاي برگزيده تقدير شده و به برگزيده اول يك دستگاه خودرو سمند اهدا شد، رونمايي از نقشه راه تجارت الكترونيك و چند سامانه تجارت الكترونيك از ديگر برنامه هاي اين همايش سه روزه بود./س