ده ها قطعه سنگ و گورنوشته تاریخی در نامناسب ترین شرایط حفاظتی در حیاط اداره اوقاف شهرستان کازرون در فارس به حال خود رها شده اند.

به گزارش گروه وبگردي باشگاه خبرنگاران ؛ این سنگ نوشته ها به گفته کارشناسان می تواند اطلاعات بسیار مناسبی را برای پژوهشگران و محققان فراهم سازد اما در ابتدایی ترین شرایط نگهداری در حیاط اداره اوقاف رها شده اند.

در این خصوص فعالان حوزه میراث فرهنگی اعتقاد دارند رها کردن این سنگ و گورنوشته ها خطر فرسایش و تهدیدات ناشی از سهولت دسترسی را بیش از پیش فراهم کرده است.

در این رابطه عضو انجمن هم اندیشان جوان به خبرنگار مهر گفت: عمده قطعات سنگی رها شده در حیاط اداره اوقاف شهرستان کازرون، مربوط به گورنوشته های پرارزش تاریخی است که طبیعتا هر یک می توانند منابع پرارزش برای مطالعات مرتبط باشند اما با این وجود شرایط فعلی نگهداری و حفاظت از آنها بسیار نامناسب است و مطمئناً این شرایط به هیچ وجه در شأن تاریخ کشور و فرهنگ منطقه نمی باشد.

محسن عباسپور ادامه داد: طی سالهای گذشته اداره اوقاف و امور خیریه کازرون که متولی بقاع متبرکه موجود در این شهرستان است، در اقدامی که در نوع خود قابل تقدیر هم هست، با هدف حفاظت از آثار سنگی که امکان تخریب آنها وجود داشت و در سطح بقاع متبرکه و سایر اماکن شهرستان پراکنده بودند، نسبت به جمع آوری برخی از گورنوشته ها و اشیاء سنگی مربوط به دوره های مختلف تاریخی کرد.

وی ادامه داد: اما متأسفانه آنگونه که از وضعیت حال حاضر آثار سنگی که در حیاط این اداره تلمبار شده اند مشخص است، مسئولین و کارشناسان دست اندر کار نتوانسته اند گام های بعدی در خصوص حفظ و نگهداری اصولی از این گنجینه های تاریخی را به درستی بردارند.

این فعال میراث فرهنگی تصریح کرد: طبیعتاً از مسئولین این اداره انتظار می رفت پس از جمع آوری این آثار سنگی یا آنها را به نهادهای تخصصی ارجاع بدهند یا اینکه با بهره گیری از نظرات کارشناسی این اشیا را در شرایط اصولی نگهداری کنند تا سایر اشخاصی که چنین آثاری را در تملک شخصی دارند نیز تشویق شده و با اهدا این آثار نسبت به تکمیل تر شدن گنجینه سنگی تاریخ کازرون اقدام کنند اما متأسفانه نه تنها این موضوع محقق نشد بلکه مشاهده چنین صحنه هایی حتی کمترین احتمال ها درخصوص مشارکت های مردمی مرتبط را نیز از بین می برد.

عباسپور ادامه داد: در حال حاضر ده ها قطعه سنگ و گورنوشته ای که در حیاط اداره اوقاف و امور خیریه کازرون وجود دارد، بدون وجود حتی یک سایه بان، یا پوشش های حفاظتی مناسب در معرض مستقیم عوامل فرسایشی قرار دارند.

وی گفت: متأسفانه نه تنها عوامل فرسایشی این آثار ارزشمند را تهدید می کند، بلکه سهولت دسترسی به آنها و شرایط بسیار نامناسب امنیتی این آثار سنگی نیز با توجه به وضعیت حال حاضر آنها، بسیار نگران کننده است.

عضو انجمن هم اندیشان جوان عنوان کرد: برخی از این گورنوشته ها دارای ماده تاریخ ها و همچنین سایر اطلاعات ارزشمندی هستند که می تواند یاری گر  پژوهشگران و کارشناسان متخصص در چنین حوزه هایی باشد. علاوه بر آن نیز بسیاری از آنها با هنرمندی تمام حجاری شده و به دلیل وجود تزئینات چشمگیر و همچنین نوع تحریر کلمات، می توانند به عنوان آثاری هنری نیز قلمداد شوند.

عباسپور ادامه داد: تمامی این شرایط در حالی است که شهرستان کازرون به دلیل حضور پررنگ در دوره های مختلف تاریخی و همچنین قرار گیری در منطقه ای کوهستانی که طبیعتا سنگ را به عنوان ماده ای اولیه برای معیشت در دسترس افراد قرار می دهد، دارای آثار سنگی فراوان و پرارزشی است که دامنه آنها از ابزار و ادوات مربوط به دوره های پیش از تاریخ و دوره های باستانی به ویژه ساسانیان گرفته تا دوره های مختلف اسلامی از جمله افشاری، صفوی، قاجاری و... است.

وی بیان کرد: پیش از این با تعامل میان اداره اوقاف و امور خیریه و نمایندگی سازمان میراث فرهنگی در کازرون، قرار بود یکی از بناهای تاریخی شهرستان به عنوان موزه سنگ اختصاص یابد اما علیرغم شروع عملیات مقدماتی ساخت این موزه، کار احداث آن در نیمه راه متوقف شد.

عضو انجمن هم اندیشان جوان تصریح کرد: مطمئنا در صورت وجود موزه سنگ در شهرستان کازرون هم امیدواریهای بیشتری برای حفاظت از آثار سنگی که اکنون اینگونه به حال خود رها شده اند به وجود می آید و فرصتهای مطالعاتی مناسب در این زمینه فراهم می آید و هم از مدد جذب گردشگر می توان به اشتغالزایی در این حوزه نیز امیدوار بود.

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار