تعطیلی نمایندگی بی بی سی در ایران، کشف پنی سیلین، پرتاب نخستین قمر مصنوعی شوروی به فضا، گلوله باران پارلمان روسیه و ... از مهمترین رخدادهای تاریخ امروز است.
به گزارش مجله شبانه باشگاه خبرنگاران، امروز 12 مهر 1392 خورشیدی برابر با 28 ذی القعده 1434 هجری و 4 اكتبر 2013 میلادی است. مهمترین رخدادهای تاریخ امروز از این قرار است:
هجرت حضرت امام خمینی (ره) از عراق به کویت تحت فشار رژیم بعثی عراق (1357 ش) پس از تبعید امام خمینی (ره) به نجف، ایشان باز هم فریادهای حقطلبانه و ظلمستیز خود را علیه رژیم، از طریق سخنرانی، ارسال پیامهای کتبی و شفاهی به گوش ملت ایران میرساندند . امام در حوزه علمیه نجف به تدریس فلسفه سیاسی حکومت اسلامی، تحت عنوان ولایت فقیه، همراه با دروس فقه و اصول پرداختند و شاگردانی برجسته و همفکر تربیت کردند. از این رو، رژیم طاغوتی ایران، با اعزام هیئتی به بغداد و مذاکره با مقامات عراقی، خواهان ایجاد محدودیت برای امام بود. تا آنجا که منزل ایشان در نجف، در دوم مهر 1357 ش توسط نیروهای امنیتی عراق محاصره شد و رفت و آمدها، محدود و کنترل گردید.
پس از این که دولت بعثی عراق، رهبر کبیر انقلاب اسلامی، حضرت امام خمینی را از فعالیتهای سیاسی و مذهبی بر ضد رژیم شاه در کشور عراق منع کرد، ایشان نجف را به قصد اقامت در کشور کویت ترک نمود. اما دولت کویت برای حفظ روابط خود با رژیم شاه از ورود امام به این کشور جلوگیری کرد. بنابراین امام پس از توقفی کوتاه در مرز بصره، به بغداد رفته و روز دیگر عازم پاریس شدند.
درگذشت استاد "مرتضی خلج اسعدی" محقق و مترجم معاصر (1375 ش) استاد مرتضی خلج اسعدی در سال 1331 ش در تهران به دنیا آمد و پس از اخذ مدرک کارشناسی ارشد رشته مطالعات بینالمللی از دانشگاه تهران، به کار تحقیق و ترجمه پرداخت. او همراه با کمیته تألیف و ترجمه ستاد انقلاب فرهنگی، به تألیف و تدوین دایرةالمعارفی در معرفی کشورهای مسلمان پرداخت. استاد خَلج اسعدی علاوه بر فعالیت در تدوین دایرةالمعارف جهان اسلام، در بسیاری از زمینههای دیگر همچون مقاله نویسی و ویرایش فعالیت میکرد. مرتضی خلج اسعدی پس از پایان دوره دکترای تاریخ و تمدن ملل مسلمان، به تدریس در دانشگاه تهران پرداخت. انجمن آثار و مفاخر فرهنگی در مرداد 1375 ش در مراسمی از فعالیتهای فرهنگی استاد خلج اسعدی قدردانی کرد. نگارش بیش از یکصد مقاله برای دایرةالمعارف تشیع و دانشنامه جهان اسلام و مجلات نشردانش، معارف حکمت، کیهان فرهنگی و آینه پژوهش، از دیگر خدمات علمی این محقق و مترجم معاصر میباشد. همچنین کتب بیتالمقدس، جنگهای صلیبی، ایران، اسلام و تجدد و... از جمله آثار اوست. مرتضی خلج اسعدی در 44 سالگی درگذشت.
تعطیلی نمایندگی (بی-بی-سی) در ایران تعطیل (1352 ش) نمایندگی (بی-بی-سی) در ایران تعطیل شد و رئیس و کارمندان آن اخراج شدند. سخنگوی دولت اعلام کرد علت این تصمیم روش دشمنانه ای است که رادیومزبور علیه ایران اتخاذ کرده است
وفات "ابوالقاسم طبرانی" محدث مسلمان (360 ق) ابوالقاسم سلیمان بن احمد بن ایوب لَخمی شامی در سال 260 ق در طبریّهٔ شام به دنیا آمد. این عالم مسلمان و دانشمند و محدث مشهور قرن چهارم هجری، برای کسب علوم دینی و جمعآوری احادیث به سرزمینهای اسلامی سفر کرد و پس از 33 سال تحقیق و مطالعه، به تدریس پرداخت و شاگردان بسیاری را تربیت کرد. طبرانی سه مجموعه در باب علم حدیث نوشته که به نامهای مُعجم کبیر، مُعجم وسط و مُعجم صغیر مشهورند. همچنین کتبِ تفسیر و دلائل النُّبُوَّه نیز از آثار طَبَرانی است. این دانشمند مسلمان سرانجام در سال 360 ق در یکصد سالگی در اصفهان درگذشت. پرتاب نخستین قمر مصنوعی شوروی به فضا و آغاز عصر فضا (1957 م) دانشمندان
روس پس از مدتها تحقیق و آزمایش، سرانجام موفق به ساخت اولین قمر مصنوعی
خود شده و توانستند در روز چهارم اکتبر 1957 م آن را به فضا پرتاب کنند.
بدین ترتیب عصر تسخیر فضا با وارد شدن ماهواره اسپوتنیک یک به مدار زمین
آغاز شد.
این ماهواره در طی نود و دو روز، یک هزار و چهارصد بار به دور کره
زمین گردش کرد و برای نخستین بار، پیامهای رادیویی را از فضا به زمین
مخابره نمود. این قمر مصنوعی 83 کیلوگرم وزن و 85 سانتیمتر قطر داشت و مجهز
به دو دستگاه فرستنده رادیویی بود.
درگذشت "اسعد دمشقی" پزشک شهیر سوری (652 ق) اسعد بن حلوان دمشقی پزشک مشهور و حاذق سوری، در سال 593 ق به دنیا آمد و پس از فراگیری علوم پزشکی، در ردیف پزشکان برجستهٔ عصر خود قرارگرفت. این طبیب چیره دست، ادبیات، منطق و ریاضیات رابه خوبی میدانست و در هر یک از این رشتهها، آثاری تألیف کرده است.
رحلت فقیه بزرگ شیعه "آقاضیاءالدین عراقی" استاد حوزهعلمیهنجف (1361 ق) آقا ضیاءالدین عراقی در سال 1278 ق در قربهٔ سلطان آباد اراک به دنیا آمد. آقاضیاء، پس از وفات آخوند خراسانی، حوزهٔ درس خارج خود را تشکیل داد و بسیاری از شاگردان آخوند را به مجلس خود جذب کرد. از این پس، او مرجعیت یافت و به عنوان استاد مسلَّمِ اصول و مجدّد این عالم به حساب آمد. در محضر آقاضیاءالدین عراقی عالمانی همچون حضرات آیات عظام سیدمحمدتقی خوانساری، سیدعبدالهادی شیرازی، سید ابوالقاسم خویی، سیدعلی یثربی کاشانی، شیخ محمدتقی آملی، شیخ محمدتقی بروجردی، میرزاهاشم آملی، سیدمحسن حکیم و شیخ عبدالنبی عراقی و بسیاری دیگر پرورش یافتند. آقا ضیاءعراقی در لطافت بیان و روانی کلام، شیوهٔ نگارش و حسن تحریر از دیگران امتیاز داشته است. کتاب مقالات الاصول و شرح تبصرهٔ علامه از آثار قلمی این شخصیت بزرگ میباشد. آقاضیاء در فقه نیز تألیفات دیگری دارد. وی در ذیقعدهٔ سال 1361 قمری در 83 سالگی در نجف اشرف بدرود حیات گفت و در صحن شریف علوی مدفون گردید. تولد "لویی لومْیِر" فیلمساز، تهیه کننده و از مخترعان فرانسوی سینما (1864 م) لویی
لومْیِر، در چهارم اکتبر سال 1864 م، در بزانْسون فرانسه به دنیا آمد. وی
در نهایت در سیزدهم فوریه 1895 م این دستگاه را اختراع کرد و به این ترتیب
هنر هفتم جهان به وجود آمد. وی سپس با این دستگاه ساده چند صحنه از وقایع
روزمره و نمایشهای کوتاه کمدی را فیلمبرداری کرد و در روز 28 دسامبر 1895
م دریک سالن کوچک زیرزمینی در پاریس به معرض نمایش گذاشت. این نمایش با
استقبال گسترده مردم مواجه شد و از این زمان، زمینه ایجاد سینما در اروپا و
امریکا فراهم گردید. لومْیِر در سالهای بعد دهها فیلم کوتاه و بلند ساخت
که بشقابهای چرخنده، شترمرغها، ناهار گربه، دریای توفانی و غذای کودک از
آن جمله است. آثار عمده لومیر، بیشتر مربوط به ضبط وقایع مستند و شوخیهای
ساده است. همچنین اولین فیلم او، خروج کارگران از کارخانههای لومیر نام
دارد. لویی لومیر سرانجام در سال 1948 م در 84 سالگی درگذشت.
کشف پنی سیلین توسط الکساندر فلمینگ (1928م) سر الکساندر فلمینگ در ۶ اوت ۱۸۸۱م در شهر لاچفیلد فارم در غرب اسکاتلند بهدنیا آمد. در چهارم اکتبر ۱۹۲۸م، پس از ده سالبه صورت تصادفی و در یک مطالعه دقیق و موشکافانه باعث شد که فلمینگ برای از بین بردن باکتریهای تولیدکننده عفونت زخم، موفق به کشف پنیسیلین گردد که برای بافتهای انسانی اثرات نامطلوبی در پی نداشت. این کشف در تاریخ طب بینظیر بود و نشان میداد که نتایج ناشی از آن، انقلابی در تاریخ پزشکی بهوجود خواهد آورد.
پنیسیلین بدانصورت که فلمینگ کشف کرد کاربردی نداشت؛ تا اینکه یازده سال بعد در سال ۱۹۳۹م با کمک دو دانشمند میکروبشناس و زیستشناس به نامهای هوارد فلوری و ارنست چین، این آنتیبیوتیک بهصورت داروی ضد عفونت عرضه شد. در طی جنگ جهانی دوم، آنتیبیوتیکها کاربرد وسیعی پیدا کردند و جان میلیونها نفر را نجات دادند. فلمینگ، ۱۷ سال پس از کشف پنیسیلین، در سال ۱۹۴۵م، به دریافت جایزه نوبل پزشکی نائل آمد و به لقب بهترین خدمتگزار کشور مفتخر گردید. سر الکساندر فلمینگ سرانجام در یازدهم مارس ۱۹۵۵م در سن ۷۴ سالگی درگذشت.
آغاز جنگ کریمه در اروپا بین امپراتوری عثمانی و روسیه (1853 م) به دنبال ضعف امپراتوری عثمانی و ترس از اعمال نفوذ روسیه در آن کشور، در روز چهارم اکتبر 1853 م جنگهای کریمه میان قوای روسیه با نیروهای دولت عثمانی، فرانسه، بریتانیا و سارْدِنی روی داد، علت اصلی این جنگ، اختلاف روسیه با فرانسه بر سر نواحی مقدس تحت سلطه عثمانی در فلسطین و نیز حفظ حقوق مسیحیان امپراتوری عثمانی بود. در این میان پس از ورود قوای روس به ایالات دور از مرکز دولت عثمانی، سلطان عثمانی در هشتم اکتبر 1853 به روسیه اعلان جنگ داد. شش ماه بعد انگلیس و فرانسه هم به کمک عثمانی آمدند و قوای آنها در سپتامبر 1854 م به شبه جزیره کریمه رسید. در این حال، جنگ سختی روی داد و تلفات بسیاری به دو طرف وارد آمد. سرانجام این جنگ در سال 1856 م با شکست روسیه به پایان رسید و طبق قرارداد صلح پاریس که در 1856 منعقد شد، تمامیت ارضی دولت عثمانی ظاهراً تأمین شد. هر چند از آن پس راه مداخلات بعدی روسیه، فرانسه و انگلستان را در سرزمین عثمانی باز نمود و اوضاعْ، با روزی که جنگ شروع شده بود فرقی نکرد.
مرگ بوربنگ، محقق مشهور علوم طبیعی (1926 م) لوتر بوربنگ طبیعیدان امریکایی، در ۱۸ فوریه ۱۸۴۹م بهدنیا آمد. وی تحصیلات رسمی را تا سن ۱۹ سالگی به اتمام رساند و از آن پس بر اثر مطالعه برخی آثار درباره جانوران و گیاهان، به تحقیق درباره گیاهان پرداخت. بوربنگ پس از چندی، راهی کالیفرنیا گردید و پنجاه سال بقیه عمرش را به آزمایش درباره گیاهان گذراند. بوربنگ قصد نفی یا اثبات مسائل علمی را نداشت، اما تجارب روزافزون او باعث گردید که از گیاهان سودمند، انواع سودمندتری بهدست آید. بر این اساس، بوربنگ به تکثیر صدها نوع گیاه پرداخت و در این راه به شهرت فراوانی رسید. او در میوهها نیز انواع نوظهوری تولید کرد. بوربنگ چهل سال تمام درباره گوجه فرنگی، زردآلو و تمشک مطالعه کرد و اقسام مختلفی از آنها را بهوجود آورد. بهطور مثال با کاشت و تکثیر یک نوع سیبزمینی، ۲۳ نوع مختلف از آن بهدست آورد که نوعی از آن هنوز بهنام بوربنگ معروف است و بهعنوان پدربزرگ همه سیبزمینیهای مرغوب کنونی بهشمار میرود. بوربنگ در سالهای پایانی عمر خود درباره نظریه تکامل، سخنرانیهایی در برخی دانشگاهها ایراد کرد و کتابهایی به چاپ رساند که "شیوه کار و اکتشافات لوتر بوربنگ" و "چگونگی پرورش گیاهان برای استفاده بیشتر" از آن جملهاند. لوتر بوربنگ سرانجام پس از سالها تحقیق و تجربه و ردهبندی گیاهان مختلف، در چهارم اکتبر سال ۱۹۲۶ میلادی در سن هفتاد و هفت سالگی درگذشت.
آغاز عملیات "ظفر 2" در منطقه کرکوک عراق توسط سپاه (1366 ش) عملیات ظفر 2، در تاریخ دوازدهم مهر 1366 ش، با رمز مبارک لبیک یا حسین (ع)، در منطقه عملیاتی شهر کِفری در استان کرکوک عراق، به منظور پاسخگویی به شرارتهای رژیم بعث عراق در بمباران شیمیایی و ویران ساختن روستاهای کردنشین استانهای شمالی عراق و نیز با هدف انهدام تأسیسات نظامی و اقتصادی عراق آغاز گردید. رزمندگان تحت امر قرارگاه رمضان، متشکل از نیروی زمینی سپاه و لشکر 9 بدر مجلس اعلای انقلاب اسلامی عراق در نخستین ساعات عملیات، ارتفاعات مهم منطقه را به تصرف خود درآوردند و نیروهای دشمن را متلاشی نمودند.
رزمندگان لشکر 9 بدر با یک مانور پرتحرک، پس از وارد آوردن تلفات و خسارات سنگین، قرارگاههای دشمن را تصرف کرده و جادههای مهم منطقه را به کنترل خود درآوردند. همچنین در این عملیات ضمن کشته و زخمی کردن بیش از پانصد تن از قوای بعث، دهها دستگاه تانک و نفربر و سلاحهای نیمه سنگین منهدم گردید.
برخی از رخدادهای امروز 1669: رامبراند نقاش بلند آوازه هلندی در 63 سالگی درگذشت. 1675: نخستین ساعت مچی که توسط «کریستین هویجنز» ساخته و به معرض نمایش گذارده شد. 1824: نظام حکومتی مکزیک، جمهوری شد. 1864: نخستین روزنامه سیاهپوستان آمریکا به نام "The New Orleans Tribune" انتشار خود را آغاز کرد تا مدافع حقوق آنها باشد. 1910: پرتغال جمهوری شد و پادشاه سابق این کشور «مانوئل دوم» به انگلستان گریخت. 1993: یلتسین که با مخالفت پارلمان روسیه و تحصن نمایندگان مخالف از جمله رئیس دوما در ساختمان پارلمان رو به رو شده بود دستور داد که این ساختمان با تانک گلوله باران شود که چنین شد. 2005: تلفات جانی توفان کاترینا درشهر نیوارلئان آمریکا از 964 تن تجاوز نکرده بود که قبلا برآورد شده بود از ده هزار تن بیشتر خواهد بود.