رییس مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه طرح آمایش سرزمین در پنج برنامه توسعه کشور آمده است اما هیچ‌گاه اجرایی نشد، گفت: بخشی از اجرا نشدن طرح آمایش سرزمین در برنامه‌های توسعه‌ای به خاطر سختی کار و بخشی نیز به دلیل بی‌توجهی بوده است.

به گزارش حوزه پارلمان باشگاه خبرنگارن، علی لاریجانی رئیس مجلس شورای اسلامی در همایش آمایش سرزمین و اقتصاد مقاومتی که صبح امروز (شنبه، ۱۰ خرداد ماه) در مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی برگزار شد گفت: یکی از کارهای مهمی که لازم است در کشور محقق شود ایجاد ساختاری است تا بخشی از نخبگانی که در زمینه‌های مختلف تخصص دارند با بدنه اجرایی کشور ارتباط برقرار کنند تا از ظرفیت‌های ذهنی آن‌ها استفاده شود.  
 
رئیس مجلس شورای اسلامی ادامه داد: ما در این زمینه ضعف‌هایی داریم اما عقلانیت حکمرانی می‌کند که از ظرفیت‌های موجود در این زمینه استفاده کنیم. این درحالی است که ادارات به صورت مألوف بر توانمندی‌های خود سرمایه گذاری می‌کنند که البته این حق است چرا که آن‌ها نیرو استخدام می‌کنند تا بر روی مسائل کشور تفکر کنند.  
 
وی افزود: سیستم دیوانی کشور رشد نکرده چاره‌ای جز استفاده از اندوخته گذشته را ندارد و قدیمی فکر می‌کند چرا که امور دیوانی منبسط است.  
 
لاریجانی با بیان اینکه بیش از ۸۰ درصد بودجه کشور صرف امور جاری می‌شود گفت: این موضوع نشان می‌دهد که بدنه جاری کشور سنگین وزن است و تلاش برای استفاده از اندوخته خود را دارد. 

وی افزود: اصولا در دنیای امروز بخش‌های اداری از جمله دولت و مجلس باید واسطی برای نخبگان و تصمیم گیرندگان اصلی باشد که متاسفانه نتوانستیم این را اجرا کنیم و در بسیاری از امور ساختارمند نشده گرچه ممکن است در پروژه‌ای از نخبگان و متخصصان آن امر دعوت شود ولی به صورت جریان سیال نیست.  
 
رئیس مجلس شورای اسلامی ادامه داد: مرکز پژوهش‌های مجلس برای حل این مشکل پیش قدم شده و در این راستا چند وقت قبل نشستی را با انجمن‌های علمی برگزار کرد.  
 
وی ادامه داد: این نشست برای رسیدن به مدلی برای استفاده از ظرفیت‌های انجمن‌های علمی در مجلس بود و قرار شد انجمن‌ها روی مدلی تفکر کنند و آنرا به مجلس ارائه دهند.  
 
لاریجانی افزود: یکی از برکات آن نشست برگزاری همایش آمایش سرزمین و اقتصاد مقاومتی است و امروز در مرکز پژوهش‌های مجلس برگزار شد، انجمن‌های علمی باید هر چه زود‌تر به آن دست پیدا کنند و در این راستا سازوکار مناسب را به مرکز پژوهش‌ها باید برای انجمن‌های علمی فراهم کنند.  
 
وی به ابلاغ سیاست‌های اقتصاد مقاومتی از سوی مقام معظم رهبری اشاره کرد و گفت: در بحث اقتصاد مقاومتی چند نکته کانونی وجود دارد که باید به آن توجه و تمرکز کرد که مهم‌ترین آن استقرار و توجه به رونق اقتصادی درون است.  
 
رئیس قوه مقننه عنوان کرد: ظرفیت‌های زیادی در کشور داریم که قسمتی از آن بالفعل شده و قسمتی از آن بالفعل نشده است اگر ایران بخواهد جهش داشته باشد باید این ظرفت‌ها در اقتصاد جانمایی شود.  
 
لاریجانی تاکید کرد: برای تحقق سیاست‌های اقتصاد مقاومتی تحقق طرح آمایش سرزمینی ضروری است که در قید برنامه‌ها آمده ولی به علت تاخیر و بی‌توجهی دولت تاکنون تحقق نیافته است.  
 
وی ادامه داد: در برنامه دوم بر اجرایی کردن طرح آمایش سرزمین در زمینه تذکر داده شده بود و در برنامه پنجم شورایی در این رابطه تشکیل شد و معاونت برنامه ریزی و راهبردی ریاست جمهوری مامور پیگیری این موضوع شد اما تاکنون اقدامی جهت اجرایی کردن این طرح در برنامه‌ها صورت نگرفته است.  
 
رئیس مجلس شورای اسلامی ادامه داد: در حال حاضر در بعضی از استان‌ها که مشکل آب آشامیدنی وجود دارد، صنایع آب بر فعالیت می‌کنندو استانی را داریم که در زمینه کشت برنج با کمبود آب مواجه است ولی در استان‌هایی مانند گیلان و مازندران برای اینکه از منابع آبی خوبی برخوردار هستند زمین‌های کشاورزی به ویلا تبدیل می‌شوند که علت این امر عدم اجرای درست قانون است و مرکز پژوهش‌ها و انجمن‌ها در صورت نیاز طرحی را تدوین و به مجلس ارائه دهند.  
 
رئیس قوه مقننه افزود: در حال حاضر ۲. ۵ میلیون تن برنج در کشور تولید می‌کنیم و مصرف ۳. ۱ میلیون تن است در صورتی که مقداری خوب عمل کنیم می‌توانیم در این زمینه خودکفا شویم.  
 
وی ادامه داد: چندین جلسه در این رابطه برگزار شد و به این نتیجه رسیدم که مراتب دیوانی در تغییر کاربری نقش دارند. هم اکنون معاونتی برای همیاری شهرداری‌ها ایجاد شده است که برای به دست آوردن پول و آبادانی اجازه تغییر کاربری می‌دهند و همین طور شوراهایی در شهر‌ها و روستا‌ها وجود دارد که اجازه این کار را می‌دهند.  
 
رئیس مجلس عنوان کرد: در سفری که به کشور هند داشتم نزدیک وسط خیابان درخت بزرگی وجود داشت که در ترافیک تأثیر داشت سؤال کردم که چرا این درخت قطع نمی‌شود که مسئولین آن کشور اعلام کردند که برای قطع این درخت نیاز به حکم دادگاه دارد.  
 
وی تأکید کرد: امور دیوانی از عقلانیت کافی برخوردار نیست این در حالی است که ما قانون می‌نویسیم در حالی که برخی نقایص قابل رفع نیست و تا آمایش سرزمینی رخ ندهد این مشکلات رفع نمی‌شود.  
 
لاریجانی افزود: ما در تئوری سیاسی کشور معتقدیم که عدالت حکم مهمی است؛ رشد دادن به استعدادهای مختلف نیز باید هم سنگ رخ دهد و اگر استانی دارای محدودیت آب، برق و جاده‌ای است باید با استانی که برخوردار است یک جور رشد کنند و در آمایش سرزمین باید زمینه رشد را یکسان کنیم.  
 
رئیس مجلس شورای اسلامی گفت: یکی از روش‌ها برای بالفعل کردن استعداد‌ها و تحقق عدالت طرح آمایش سرزمین است تا زمینه رشد متوازن فراهم شود.  
 
لاریجانی افزود: وزن دادن به آمایش سرزمین به عدد نیست بلکه معتقدیم که عدالت وزن آن را سنگین می‌کند.  
 
وی افزود: این ساختار باید به وجود آید و مرکزپژوهش‌های مجلس و انجمن‌های علمی باید درگیر آن باشند و از دولت باید دعوت شود تا اگر در این زمینه مطالعاتی داشتند نظرات خود را به تدوین این طرح ارائه دهند.  
 
رئیس مجلس شورای اسلامی عنوان کرد: برای برنامه ششم توسعه نیازمند این امر هستیم یعنی اگر در ۴ سال چارچوبی قرار است برسیم باید در برنامه ششم توسعه کشور دیده شود. 

لاریجانی تهیه برنامهٔ ششم توسعه را نیازمند طرح آمایش سرزمین دانست و افزود: طی ۲ سال باقی مانده برای تدوین برنامه ششم نیازمند طرح آمایش سرزمین هستیم. باید ستادی برای انجام این کار با حضور انجمن‌های تخصصی مرتبط تشکیل شود. این کار موجب تحرک سایر بخش‌های مسئول می‌شود. اصول طرح آمایش سرزمین برای بررسی برنامهٔ ششم ضروری است. هم روند توسعه داخلی و هم روند توسعه خارجی از کشور باید در این طرح مورد توجه قرار گیرد.

وی با پایین دانستن سرمایه‌گذاری در بخش ریلی کشور گفت: سرمایه گذاری ریلی بسیار پایین است در حالی که به ۲۰ هزار کیلومتر ریل نیاز داریم ولی ۵ هزار کیلومتر ریل احداث شده است. که این کمبود باید از طریق مطالعه و سرمایه گذاری رفع شود.

لاریجانی ابراز کرد: در بخش بحران آب می‌توان موضوعاتی همچون تغییرات آب و هوایی و مشکلاتی که برای چاه‌ها براثر حفر غیرقانونی به وجود می‌آید را مدنظر قرار داد که البته این موضوع باعث شده تا آب‌های زیرزمینی دچار مشکل شود.

وی ادامه داد: مشکلات آبی باعث شده تا تقریبا دامنه اختلافات از استانی به شهری برسد بر این اساس باید برای محور آب‌ها و در انتقال آب در کل باید سرمایه گذاری متنی داشته باشیم.

رئیس قوه مقننه عنوان کرد: اراضی ما در حال تغییر است که این یک نقطه بحرانی است یعنی بعضی از این اراضی به امور دیگر تبدیل می‌شود که این خطرناک است پس اگراینجا قانون می‌خواهد زود‌تر باید تصمیم گرفت و نباید بگذاریم مشکلات جدی شود.

وی افزود:: استفاده از جنگل‌ها نیز در حال حاضر به صورت غیر طبیعی انجام می‌شود. البته به پیشنهاد برخی اساتید بهره برداری از جنگل به مدت ۷ -۸۱۰ سال بهتر است ممنوع شود تا طی این مدت جنگل‌ها تقویت شوند.

وی تاکید کرد: با پشتوانهٔ قانونی و اتخاذ روش جدید باید جلوی روند‌های غیر قانونی را گرفت.

رئیس مجلس شورای اسلامی خاطرنشان کرد: امیدوارم این نشست کمک کند تا دورنمای روشن تری برای توسعه کشور و تحقق عدالت فراهم شود و مرکز پژوهش‌های مجلس تلاش می‌کند تا از ظرفیت‌های انجمن‌های علمی استفاده کند.

انتهای پیام/
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار