به گزارش خبرنگار میراث فرهنگی باشگاه خبرنگاران ؛استان خوزستان، با تمدن کهن و قدمتی چندین هزار ساله اکنون مهد قاچاقچیان و سارقان عتیقه و اشیاء تاریخی شده است.
استانی در جنوب غربی کشور با نام خوزستان که یکی از پهناورترین استانهای کشور به حساب میآید و روزگاری قبل از دوران هخامنش در عصر عیلام باستان پایتخت ایران بوده است.
این منطقه از کشور با داشته های فرهنگی و تاریخی بسیار از استانهایی که دارای آثار تاریخی بسیار هستند به حساب میآید.
اما چندسالی است که این منطقهی متمدن و کهن کشور با پدیده ناخوشایندی نظیر قاچاق عتیقه و اشیاء تاریخی، حفاری در محوطههای تاریخی روبرواست.
به طوری که این آفت و بیماری فرهنگی در سال جاری رشد چشمگیری داشته است و این مسئله باعث شد تا به عنوان خبرنگار میراث فرهنگی باشگاه خبرنگاران این اتفاقات تلخ و ناخوشایند را پیگیری میکنیم تا علاقهمندان، مسئولان،دوستداران به فرهنگ و هنر پارسی هر کدام به نوع خود در این زمینه واکنش نشان دهند تا دیگر شاهد این اتفاقات در هیچ کجای کشور عزیزمان ایران نباشیم و دست سودجویان هر چه سریعتر کوتاه شود.
برای صحت داشتن این اتفاق ناگوار که به تازگی در استان خوزستان و در شهرستانهای رامشیر، شوش، بهبهان افتاد، درصدد تماس گرفتن با مسئولان میراث فرهنگی خوزستان و شهرستانهای نامبرده شدیم که از مصاحبه در این خصوص شانه خالی کرده و خواهان منتشر نشدن این مسئله شدند.
اما خواستهی مسئولان میراث فرهنگی خوزستان که مصاحبه ای در این خصوص نمیکنند و خواهان رسانهای نشدن این موضوع شدند ما را قانع نکرد.
زیرا که یک وظیفه برای خود می دانیم که پیگیری هر عامل و اتفاقی چه خوب باشد و چه بد پیامد مناسبی و یا ممکن است نامناسب داشته باشد و بی تفاوت از کنار این موضوع بگذریم شاید این اتفاقات زنجیرهای و دنبالهدار شود.
به همین خاطر راه دیگری را انتخاب کردیم تا این زنجیرهی ضد فرهنگی و تاریخی کشور هرچه سریعتر پاره شود و بیشتر از این به داشتههای فرهنگی و تاریخی کشور آسیب نرساند. انتخاب راه دوم به خاطر اهمیت داشتن این موضوع که سریعتر دست چپاولگران فرهنگی را کوتاه کند.
خبرگزاریهای فرهنگی وابسته به سازمان میراث فرهنگی را انتخاب کردیم و جالب است که در این خبرگذاریها گفتگویی با یکی از فعالان میراث فرهنگی در این زمینه شده است.
در ادامهی این گفتگو مجتبی گهستونی دبیر انجمن تاریانا دلایل مهم این اتفاقات تلخ را حجم گستردگی آثار تاریخی، اعمال نکردن قوانین محکم جهت جلوگیری از حفاری و قاچاق، نبودن امکانات سخت افزاری و نرم افزاری، قدیمی بودن بخشی از قوانین سازمان میراث فرهنگی که نیازبه بازنگری دارد،نبودن و نداشتن میراث فرهنگی در برخی از شهرستان های استان خوزستان و کم بودن نیروی انسانی در حوزه یگان حفاظتی میراث آن هم در این استان که از لحاظ جغرافیایی و معاونت آثار با هم از گستردگی بسیار برخوردار است را میتوان برشمرد.
اما مسئولان، علاقهمندان به تاریخ و فرهنگ، هنر و داشتههای کهن ایران اکنون زمان بیداری فرهنگی است که بیتفاوت بودن در قبال این اتفاقات میخواهیم این گزارش را به طورکلی کامل کنیم تا انشاء الله دیگر شاهد چنین گزارشهایی در سطح کشور نباشیم. لازم است بدانید در استان خوزستان بیش از 900 اثر با ثبت ملی رسیده داریم که از بعد حفاظتی به این مسئله نگاه کنیم کمتر از یک دهم نیروی انسانی در قالب یگان حفاظتی به کار گشت زنی در یکی از استانهای پهناور کشور میپردازد.
سوال اینجاست که درست است که یگان حفاظتی از مصاحبه کردن با ما امتناع کردند اما انصافا به دلیل گستردگی استان، نبودن امکاناتی که در متن گزارش از زبان فعال میراث فرهنگی گفته شده، باید این را هم فراموش نکنیم که کار حفاظتی با توجه به موارد گفته شده دشوار است.
از سازمان میراث فرهنگی کشور و میراث استان خوزستان میخواهیم که در این زمینه پیگیریهای لازم را به عمل بیاورند زیرا هر چه باشد مسئول این اتفاقات در کشور چه در بعد مثبت و چه در بعد منفی سازمان میراث فرهنگی خواهد بود.
مطمئنا هیچ ایرانی خواهان این اتفاقات در هیچ کجای کشور نیست. خواهش میکنیم در پایان این گزارش مسئولان میراث فرهنگی کشور تلاش و کوششان را در این زمینه دو چندان کنند تا شاهد این آفت فرهنگی تاریخی نباشیم.
فراموش نکنید که رهبر معظم انقلاب سال جاری را سال "فرهنگ و اقتصاد، عزم ملی و مدیریت جهادی" نامگذاری کردهاند و به عنوان نماینده رسانه و مردم با مسئولان و عزیزانی که در چارچوب فعالیتهای تعریف شده در سازمان میراث فرهنگی و استانی با کشور میکنند هشدار میدهم وظیفهی شما در این زمینه (برخورد با قاچاق و حفاری در محوطهی آثار تاریخی) به خوبی انجام نمیشود.
انتهای پیام /