یک کارشناس مسائل سیاسی افغانستان گفت: سازمان اطلاعات پاکستان «آی.اس.آی» پشت پرده انتشار خبر مذاکره پنهانی بین دولت افغانستان و طالبان بوده و هدف این سازمان اختلاف‌افکنی بین رئیس جمهور و رئیس اجرایی است.

به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران "وحید مژده" تحلیلگر مسائل سیاسی افغانستان ، وجود هرگونه مذاکره پنهانی و پشت پرده بین دولت افغانستان و طالبان را احتمالی بعید و باورنکردنی توصیف کرد و اظهار داشت: برخی روزنامه‌های پاکستانی از اطلاعاتی که سازمان اطلاعاتی پاکستان در اختیار این روزنامه‌ها می‌گذارد، تغذیه می‌کنند.
 
وی افزود: پشت پرده انتشار خبر مذاکره پنهانی بین دولت افغانستان و طالبان در روزنامه «اکسپرس تریبون» پاکستان، سازمان اطلاعاتی آن کشور است که با در نظر داشت حساسیت زمانی در افغانستان می‌خواهد بین رئیس جمهور و رئیس اجرایی دولت وحدت ملی سوءتفاهم و بی‌اعتمادی ایجاد کند.
 
این آگاه مسائل سیاسی تصریح کرد: انتشار خبر یاد شده که به هدف ایجاد شبهه و شکاف بین 2 رکن دولت وحدت ملی بود، در این مسیر موفقیت‌هایی را نیز کسب کرد که واکنش‌های رئیس اجرایی نسبت به این مسئله بخش مهم اثرگذاری این خبر بود.
 
مژده در ادامه تصریح کرد: شایعه مذاکره پنهانی زمانی در فضای کابل به یک تصور واقعی تبدیل شد که یک مهندس ساختمانی از قطر به هدف ایجاد یک مجتمع مسکونی در افغانستان به این کشور سفر کرد و برای دریافت موافقت و جلب همکاری دولت افغانستان در ارتباط با اجرای این پروژه ساختمانی که از سوی یکی از سرمایه‌داران متعلق به خانواده امیر قطر تأمین می‌شد با اشرف غنی دیدار کرد.
 
وی افزود: برخی افراد در ارگ ریاست جمهوری افغانستان این مهندس ساختمانی را به اشتباه نماینده دفتر طالبان در قطر عنوان و به این ظن و ذهنیت دامن زدند که گویا مذاکراتی پنهانی بین دولت افغانستان و طالبان جریان دارد.
 
مژده در ادامه تأکید کرد: در زمانی که هنوز بحث بر سر تشکیل کابینه جریان دارد، بعید به نظر می‌رسد که اشرف غنی فرصت در دستور کار قرار دادن موضوع صلح را بیابد.
 
***مسئله مذاکره در شرایط کنونی منتفی است
 
مژده در ادامه با تاکید بر این که با امضای پیمان امنیتی کابل-واشنگتن امکان هرگونه پیشرفت در روند صلح از بین رفت، اظهار داشت: طالبان در شرایط حاضر هیچ گونه میلی به مذاکره ندارند.
 
وی افزود: آمریکا با امضای پیمان امنیتی با افغانستان، تمدید زمان مأموریت نظامی آن کشور تا یک سال دیگر، اعزام حدود هزار نظامی تازه نفس به افغانستان، اعلام آمادگی برای آغاز عملیات شبانه علیه طالبان، امکان مذاکره با طالبان را از بین برده است.
 
***حفظ دموکراسی از راه جنگ ممکن نیست
 
مژده خاطرنشان ساخت: همان گونه که کمونیست‌ها، مجاهدین و طالبان نتوانستند از رهگذر جنگ ارزش‌های مطلوب و مورد نظر خود را بر دیگران را تحمیل کنند دولت فعلی نیز قادر به حفظ دموکراسی از راه جنگ نخواهد بود.
 
وی افزود: توقع این که طالبان به تمام ارزش‌های دموکراتیک و مورد نظر دولت فعلی افغانستان گردن نهد، توقعی برآورده نشدنی است زیرا این توقع به معنای تحقق انتظار تسلیمی بدون قید و شرط توسط طالبان است؛ در حالی که به نتیجه رسیدن روند مذاکره با طالبان نیازمند انعطاف از هر 2 طرف است.
 
/انتهای پیام
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.