به گزارش
خبرنگار علمی باشگاه خبرنگاران؛ محققان پژوهشگاه مواد و انرژی، در طرحی تحقیقاتی، راهکاری ارائه دادهاند که اندازهگیری گونههای مد نظر موجود در مایعات را، به کمک دستگاه XRF امکان پذیر میکند.
صنایع پزشکی، غذایی و زیست محیطی میتوانند جهت اندازهگیری و تشخیص نمونهها و کنترل کیفیت محصولات از نتایج این پژوهش بهرهمند شوند.
روشهای شناخت کیفی و کمی مواد، یکی از مهمترین مباحث در علوم مختلف از جمله پزشکی، غذایی و زیستمحیطی است و دستگاههای مختلفی برای این مهم عرضه شده است. اهمیت این اندازه گیریها به خصوص در کنترل کیفیت محصولاتی که غلظتهای پایینی از گونهی هدف دارند بیشتر خواهد بود. جزء جدایی ناپذیر تشخیص و تحلیل با یک دستگاه مشخص، روشهای آماده سازی نمونه است. در مطالعهی حاضر، یک روش جدید کمی، شامل استخراج فاز جامد، برای اندازهگیری ویتامین B12 از فرمولاسیونهای دارویی استفاده شده است.
مرتضی مرادی البرزی ضرورت انجام این تحقیق را اینگونه عنوان کرد: دستگاه XRF که روشی بسیار قدرتمند در شناسایی و اندازهگیری فلزات است، اکثراً برای نمونههای جامد کاربرد دارد. ما در این طرح، گسترهی کاربرد آن را گسترش دادیم. برای این کار نیازمند یک مرحله استخراج و آماده سازی نمونه بودیم. تا کنون روشهای مختلفی برای استخراج گونهها از محیطهای مختلف معرفی شده است. استفاده از نانوساختارها از جمله اکسید گرافن برای برهمکنش با گونه و استخراج آن از محیط یکی از این راهکارهاست.
در این کار هدف استخراج و اندازهگیری ویتامین B12 از نمونههای مایع بوده است. برای این منظور ابتدا با استفاده از اکسید گرافن، ویتامین را از محیط استخراج کرده و بعد از نشاندن آن بر روی یک فیلتر، نمونه برای اندازهگیری به دستگاه XRF معرفی شده است. به گفتهی این محقق چون ویتامین B12 در ساختار خود حاوی یک اتم فلزی کبالت است، با ردیابی غلظت کبالت در ویتامین، میتوان نتایج آن را به غلظت خود ویتامین ارتباط داد.
نتایج نشان داد که روش پیشنهادی از دقت خوب، محدودهی خطی و حد تشخیص پایین برخوردار است. همچنین، این روش ساده، سریع و حساس بوده و استخراج ویتامین B12 از حجم زیادی از نمونههای رقیق را امکان پذیر میکند.
انتهای پیام/