مجله شبانه باشگاه خبرنگاران؛
سوره 28. قصص آیه 16
قَالَ رَبِّ إِنِّی ظَلَمْتُ نَفْسِی فَاغْفِرْ لِی فَغَفَرَ لَهُ إِنَّهُ هُوَ الْغَفُورُ الرَّحِیمُ
(موسی) گفت: پروردگارا! همانا من به خویشتن ستم کردهام، پس مراببخش، پس (خداوند) او را آمرزید به درستی که او آمرزندهٔ مهربان است.
◄◄سؤال: جملهٔ «ظَلمتُ نَفسی» به خودم ظلم کردم، از زبان کسی که به پیامبری میرسد چه معنایی دارد؟◄◄پاسخ: مراد از ظلم به خود در اینجا، گرفتار شدن به آثار اجتماعی قتل غیر عمد است، نه گناه، تا با مقام عصمت منافات داشته باشد. زیرا خداوند، موسی را مخلَص میداند؛ «اِنّه کانَ مُخلَصاً»( مریم، 51) و کسی که به این درجه نائل گردید دیگر گناه نمیکند، زیرا شیطان اقرار کرده که قدرت نفوذ در مخلصین را ندارد. «فَبِعزّتِک لاُغویّنّهم اَجمَعین . اِلاّ عبادک منهُم المخلَصین»( ص، 82 - 83)◄در دعا، خداوند را با کلمه مبارکهٔ «ربّ» بخوانیم. «قال ربّ»◄هر چند کار خلاف، عمدی نباشد ولی نباید از آثار طبیعی و وضعی آن غافل بود. «ظَلمتُ نفسی» (حضرت موسی به قصد نجات یک مؤمن وارد صحنه شد و ناخواسته مرتکب قتل گردید و در واقع گناهکار به حساب نمیآمد؛ امّا این عمل، کار او را دشوار کرد و این یک آفت بود.)
◄افراد صالح حتّی در برابر کجیهای غیر عمدی نیز بلافاصله استغفار میکنند و از تبعات آن دوری میگزینند. «فاغفرلی»◄(حضرت موسی با استغفار خود چند چیز را از خداوند درخواست کرد، هم محو آثار اجتماعی کار خود را، هم برطرف شدن نگرانی از آینده را و هم دفع توطئههای انتقام جویانهٔ فرعونیان را.)◄دعای انبیا مستجاب است. «فَغَفرلَه» برای مشاهده مجله شبانه اینجا کلیک کنید