به گزارش
خبرنگار علمی باشگاه خبرنگاران، جبار یا شکارچی یک صورت فلکی است که نیمی از آن در نیمکره جنوبی و نیم دیگر آن در نیمکره شمالی قرار دارد.
به درستی که زیباترین و چشمگیرترین صورت فلکی زمستانی صورت فلکی جبار یا شکارچی با ستارههای برجستهاش میباشد. زمان رسیدن به نصف النهار ۵ بهمن و مساحت آن ۵۹۴ درجه مربع میباشد.
هیچ یک از صورتهای فلکی دیگر تا این حد شباهت به نامش ندارد. جبار شامل ستارگان درخشان بسیار است، ستارههای صورت جبار شباهت به یک شکارگر لاف زن دارد که از هزارها سال پیش در جهان شناخته شده است.
ستارهها
رجل الجبار و ابطالجوزا دو ستاره پر فروغ این صورتاند. رجل الجبار هفتمین ستاره پر نور آسمان از لحاظ روشنی ظاهری است. در واقع این ستاره درخشندهترین ستارهٔ کهکشان ماست. هرگاه رجل الجبار به فاصله خورشید از زمین بود و نه پانصد سال نوری، ۲۱۰۰۰ مرتبه روشنتر از خورشید به نظر میآمد. رجل واژهای عربی به معنای پا، پای شکارگر را مشخص میکند. ابط الجوزا به رنگ نارنجی روشن، زیر بغل شکارگر را مشخص میکند و به دلایل چند متمایز است. این ستاره نخستین ستارهای بود که قطر آن از طریق اندازهگیری مستقیم با استفاده وسیلهای به نام تداخلسنج تابهای بدست آمد. یکی از بزرگترین ستارههای شناخته شدهاست و قطر آن تقریبا ۸۰۰ برابر قطر خورشید است. مدار زمین در دل ستاره جای میگیرد. این ستاره به خاطر تغییر پیوستهای که در قطرش صورت میگیرد شایان توجهاست. قطر آن همچون بادکنکی که پر و خالی شود متناوبا افزایش و کاهش مییابد.
میان ابطالجوزا و رجلالجبار سه ستارهاست، سه ستاره از قدر دوم به فاصله مساوی از هم که کمربند جبار را مشخص میسازد. شئی بسیار قابل توجهی در شمشیر شکارگر وجود دارد. در آنجا چشم برهنه ستاره محو ابر مانندی را مشاهده میکند. مطالعه دقیقتر نشان میدهد که این جسم سحابی جبار است: توده عظیمی از گاز و غبار که در حالت انگیزش دائمی است و جرم آن به ۱۰۰۰۰ برابر خورشید برآورد میشود. این سحابی بر اثر نور ستاره تتا-شکارگر که در نزدیکی مرکز این ابر وسیع قرار دارد دیده میشود. تتا-شکارگر در واقع ستارهای چهار گانهاست. چهار ستاره که ذوزنقهای میسازند.
اجرام عمقی آسمان
M۴۲ به عنوان سحابی جبار و همدم آن M۴۳ هر دو به فاصله ۱۵۰۰ سال نوری از ما در زیر کمربند جبار و در منطقه شمشیر جبار قرار گرفتهاند ابرهای سبز رنگ سحابی جبار و ستاره تتای آن با دوربین دوچشمی هم مشاهده میشوند اما از درون تلسکوپ کوچک بسیار تماشائیتر هستندM۴۲ و M۴۳ توسط ابر غباری بزرگی از هم جدا شدهاند و M۴۲ در مرکز درخشانتر سحابی شامل چهار ستاره است که شکلی ذوزنقه مانند دارند و به همراه ستارگان دیگر باعث روشنایی این سحابی گردیدهاند.
انتهای پیام/