یک متخصص عفونی گفت: هر۱۰ ثانیه یک نفر از بیماری جان خود را از دست می‌دهد و هیچ بیماری دیگری همانند سل نمی‌تواند به اقتصاد جامعه لطمه نمی‌زند.

به گزارش خبرنگار بهداشت و درمان باشگاه خبرنگاران، دکتر افشین منیری متخصص بیماریهای عفونی، استادیار بخش عفونی مرکز پزشکی مسیح دانشوری با اشاره به اینکه ۴ فروردین ماه بعنوان روز جهانی مبارزه باسل انتخاب کرده شده است گفت:. شایع‌ترین عامل کشنده بالغین (حتی بیشتر از ایدز ومالاریا) در دنیا بیماری سل است که تاکنون یک سوم از جمعیت جهان به میکروب سل آلوده شده‌اند وسالانه ۱۰میلیون مورد جدید سل بروز می‌کند. 

وی افزود: درحال حاضر بیش از ۲۰میلیون نفر به بیماری سل مبتلا هستند ودر هر ۴ ثانیه یک نفربه بیماری ودر هر۱۰ ثانیه یک نفر از بیماری جان خود را از دست می‌دهد و هیچ بیماری دیگری همانند سل به اقتصاد جامعه لطمه نمی‌زند،. بیماری سل دارای مرتبه هفتم جهانی بر اساس معیار DALY (شاخص فاصله سلامت که وضعیت سلامت یک جمعیت را با جمعیت ایده آلی که در آن هر کسی تا کهنسالی بدون بیماری زنده می‌ماند، مقایسه می‌کند) است. 

این متخصص بیماریهای عفونی در ادامه گفت: سل یک بیماری عفونی است که در اثر مجموعه مایکوباکتریوم‌های سلی (توبرکلوزیس و ندرتا «بوویس و آفریکانوم) ایجاد می‌شود. سل تمام اعضای بدن را مبتلا می‌کند ولی شایع‌ترین نوع بیماری، سل ریوی است. 

 وی خاطر نشان کرد: راه انتقال عفونت سل همواره راه تنفسی است. بیماری سل به دو شکل سل ریوی (که بیماری، پارانشیم ریه را درگیر کرده که۸۰درصد ابتلا را شامل می‌شود) و سل خارج ریوی (ابتلای سایر اعضای بدن غیر از ریه‌ها) دیده می‌شود. راه انتقال عفونت همیشه راه تنفسی است و سل خارج ریوی بندرت قابل انتقال است. 

استادیار بخش عفونی مرکز پزشکی دکتر مسیح دانشوری ادامه داد: بیماری سل حالتی است که در آن یک یا چند ارگان بدن بیمار شده و ابـتلای خـود را با بروز علائم و نشانه‌های بالینی متظاهر می‌کنند؛ که دلیل این امر آن است کـه باسیل‌های سل موجود در بدن شروع به تکثیر می‌کنند و تعدادشان بـه حـدی می‌رسـد که بر دفاع بدن غلبه می‌کند. 

دکتر منیری مهم‌ترین منبع عفونت بیماری سل را شخص مبتلا به سل ریوی کـه سرفه می‌کند دانست وتصریح کرد: این شخص معمولا دارای گسترده خلط مثبـت اسـت و سـرفه در چنـین فـردی سبب ایجاد ذرات کوچک عفونی می‌شود که این ذرات از ترشحات تنفسی با قطری معمولا کمتر از ۵ میکروم‌تر و حاوی باسیلهای سل تشکیل شده‌اند، هرسـرفه قـادراست تا۳۰۰۰ ذره عفونی را تولید کند. 

 وی افزود: این ذرات عفونی همچنین می‌توانند از طریق صحبت کردن، عطسه، بیرون انداختن آب دهان و آواز خواندن در هوا منتشر شده و مدت‌ها بصورت معلق در هوا باقی بمانند. 

این عضو هیات علمی دانشگاه درخصوص از بین بردن باسیل‌های سل گفت: تابش مستقیم نور خورشید به مدت ۵ دقیقه باسیل‌های سل را می‌کشد. اما ایـن ارگانیسم‌ها می‌توانند مدت‌ها در تاریکی زنده بمانند. به همین دلیل است انتقال بیماری درمکان‌های بسته صورت می‌پذیرد. 

دکتر منیری درباره چگونگی از بین رفتن میکروب سل عنوان داشت: میکروب سل در خلط کاملاً خشک شده و یا در گرد و غبار معلق پس از ۸ تا ۱۰ روز از بین می‌رود. این میکروب در خاک سرد و سایه دار حداقل ۶ ماه زنده مانده و در خلط در حال پوسیدن و تجزیه، هفته‌ها و ماه‌ها مقاومت دارد. لذا هوای اطاق آلوده شده به میکروب سل توسط بیمار، می‌تواند حتی در زمان غیاب بیمار نیز موجب انتقال بیماری شود. 

 وی افزود: عموما ذرات عفونی مذکور به قـدری کوچک هستنـدکه از مکانیسم‌های دفاعی برونش‌ها و مجاری تنفسی عبور کـرده وبـه آلوئـل هـای ریوی یعنی محلی که درآن تکثیرباسیل‌ها و عفونت آغاز می‌شود راه می‌یابند. 

این استادیار بخش عفونی مرکز پزشکی دکتر مسیح دانشوری در خصوص راه‌های جلوگیری از انتقال میکروب سل به اطرافیان بیمار هشدار داد که، میکروب سل توسط بیمار از طریق سرفه، عطسه، خنده و صحبت کردن در فضای اتاق پراکنده می‌شود، سل غیر ریوی (خارج ریوی)، از نظر انتقال میکروب سل و مسری بودن برای اطرافیان خود مشکلی ایجـــــاد نمی‌کند. 

همچنین در سل ریوی، قدرت سرایت بیماری معمولاً پس از دو هفته از شروع درمان دارویی ضد سل ریوی از بین می‌رود، لذا نکات زیر در مورد کاهش انتقال میکروب سل از بیمار به اطرافیان، تنها در اوایل شروع درمان سل توصیه می‌شود که در محیط‌های بسته کمتر صحبت، خنده، عطسه و یا سرفه شود، در چند هفته اول درمان دارویی باید همواره بخصوص در فضاهای بسته از ماسک بینی، دهانی چند لایه غیرکاغذی استفاده شود همچنین باید به هنگام سرفه و یا عطسه جلوی دهان خود را با دستمال کاغذی پاکیزه بپوشانید، باید از انداختن خلط در معابر و زمین، چه در خانه و چه در بیرون جداً خودداری کنید، هوای اتاق آلوده به میکروب سل حتی در زمان غیاب بیمار نیز خطر سرایت دارد، لذا نکات ایمنی را باید در هر حالت رعایت شود. 

وی در خاتمه گفت: کودکان نسبت به عفونت سل حساس هستند، لذا توصیه می‌شود از نزدیک شدن فرد مبتلا به آن‌ها و یا ورود اطفال به داخل اتاق شخص مبتلا جدا جلوگیری کنید.


انتهای پیام/
برچسب ها: سل ، ریه ، میکروب ، سلامت
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار