اصطلاحی با عنوان دستیار مجازی که این روزها به دستیاران مجازی تبدیل شده است، چند وقتی است که در جهان فناوری به عنوان یک موضوع جدید به حساب می‌آید. فناوری دستیار مجازی با توجه به جذابیت فراوانی که دارد توسط شرکت‌هایی ارائه شده و مورد توجه قرار گرفته است که قدرت و اعتبار آن‌ها توسط هم تایید شده است.

به گزارش سرویس فضای مجازی باشگاه خبرنگاران؛ این روزها میان سه شرکت اپل، گوگل و مایکروسافت میان دستیاران صوتی که هر کدام دارند، رقابت بسیار زیادی شروع شده است به گونه‌ای که مدیران این پروژه‌ها دائما برای یکدیگر کری خوانده و سعی می‌کنند که محصول خود را برتر نشان دهند.

در حال حاضر کسی نمی‌داند که آینده دستیاران مجازی به کجا خواهد رسید اما بسیار واضح و مشخص است که این قابلیت در هر سه سیستم عامل برتر موبایل در جهان بسیار مورد توجه قرار گرفته است. کاربران ویندوزفون، اندروید و آی‌اواس هم هر کدام به نوعی سعی می‌کنند که از دستیار مجازی خود دفاع کرده و آن را به عنوان محصول برتر به دیگران معرفی کنند.

گوگل، مایکروسافت و اپل هم در این میان بیشترین تلاش خود را می‌کنند تا بهترین تجربه را در اختیار کاربرانشان قرار دهند. در چند سال اخیر بیشتر در مورد Siri که محصول شرکت اپل است و Google Now صحبت می‌کردند اما مایکروسافت با معرفی Cortana در ویندوز 8.1 به صورت رسمی اعلام کرد که قصد دارد وارد میدان نبرد دستیاران مجازی شود و حریفان خود را از میدان به در کند.

سیری، کورتنا یا گوگل ناو؛ کدام دستیار صوتی بهتر است؟

اگر اهل گشت و گذار در میان سایت‌های اینترنتی باشید، حتما تا به حال فایل‌های تصویری زیادی را در این رابطه دیده‌اید که میان Siri و Cortana، به نوعی مشاجره و چالش لفظی در گرفته و هر کدام سعی کردند تا به طرفدارانشان ثابت کنند، محصول برتری هستند.

با توجه به رقابتی که در این زمینه وجود دارد و با توجه به میزان استقبال کاربران از این دستیاران صوتی بد نیست که این هفته نگاهی به این سه دستیار مجازی داشته و عملکرد هر کدام را به صورت جداگانه مورد بررسی قرار دهیم.

با اطمینان باید گفت که مسلما کاربران هر سیستم عامل اعتقاد دارند که دستیار صوتی خودشان بهتر است اما شرکت‌های تولید کننده این محصولات همه تلاش خود را می‌کنند تا خلاف این را ثابت کنند. این ماجرا به قدری با اهمیت شده است که به سوژه کارگردان‌ها برای ساخت فیلم در سال‌های گذشته تبدیل شده است.

به عنوان مثال فیلمی در سال گذشته ساخته شد که در آن سعی شده بود به پیش‌بینی روابط احتمالی شکل گرفته میان کاربران و این دستیاران صوتی پرداخته شود. به هر حال شکی وجود ندارد که وجود این دستیاران صوتی در سیستم عامل‌های تلفن همراه برای بسیاری از کاربران ضروری به نظر می‌رسد و آشنایی با ویژگی‌های آن‌ها می‌تواند برای هر کسی جذابیت داشته باشد.

هر کدام از کجا آمدند؟
اولین دستیار مجازی، به شرکت خلاق و پر ایده اپل تعلق دارد. این دستیار مجازی معرف حضور بسیاری از افراد هست و Siri نام دارد که در سال 2011 همراه با آیفون 4S به طرفداران گوشی آیفون اپل معرفی شد. این دستیار مجازی، اولین در نوع خود بود و البته باید گفت که در مقایسه با نسخه فعلی‌اش، امکانات بسیار کمتری داشت.

دقیقا 1 سال بعد از حضور سیری در جهان فناوری، شرکت گوگل تصمیم گرفت تا برای آن رقیب قدرتمندی بتراشد و این کار را در سال 2012 با معرفی و ارائه Google Now در نسخه جیلی بین اندروید 4.1 انجام داد. این دستیار مجازی دارای یک سرعت و دقت بسیار بالا بوده و کارت‌های معروف آن قادر بودند امکانات و اطلاعاتی نظیر آب و هوا، وضعیت ترافیک و اطلاعات و اخبار ورزشی را در اختیار کاربران قرار دهند.

با توجه به این که گوگل ناو از ابتدا بسیار قدرتمند و با امکانات ظاهر شد همه فهمیدند که سیری با یک رقیب سرسخت و کار درست مواجه شده است و اگر می‌خواهد همچنان محبوبیت خود را حفظ کند، بهتر است فکری کند و خودش را با امکانات و ویژگی‌های بهتری به روز رسانی کند.

در همین میان بود که مایکروسافت وارد عرصه شد، البته اگر بخواهیم کمی دقت به خرج دهیم باید بگوییم که در حقیقت قبل از اپل هم مایکروسافت در این زمینه گام برداشته بود و شاید به نوعی بتوان گفت مایکروسافت، اولین در این زمینه است.

زیرا بیش از یک دهه دستیاران مجازی در نسخه‌های مختلف سیستم عاملش وجود داشتند البته دستیاران مجازی که در ویندوز وجود داشتند به شکل دستیاران مجازی کنونی نبودند اما به هر حال ویژگی‌هایی مشابه با آن‌ها داشتند. به هر حال در حال حاضر مایکروسافت به صورت رسمی با کورتنا وارد این میدان نبرد شده و این دستیار مجازی ظاهرا عملکرد بسیار عالی دارد و یک رقیب بسیار جدی برای سیری و گوگل ناو به حساب می‌آید.

شاید در نگاه اول نتوان گفت که کدام یک از این دستیاران صوتی عملکرد بهتری داشته و قدرتمندتر است اما اگر ویژگی‌های آن‌ها را کنار هم قرار دهیم، با توجه به نیازی که داریم و با توجه به توقع و انتظاری که از یک دستیار صوتی داریم می‌توانیم به سادگی بفهمیم که کدام نسخه از این سه دستیار صوتی بیشتر به کارمان می‌آید.

سیری، کورتنا یا گوگل ناو؛ کدام دستیار صوتی بهتر است؟

کدام بهتر صدا را تشخیص می‌دهد؟
مطمئنا یکی از مهم‌ترین ویژگی‌های یک دستیار مجازی قابلیت آن در تشخیص صداهاست. اگر دستیار مجازی شما به خوبی حرف‌های شما را متوجه نشود یا نتواند صدای شما را تشخیص دهد عملا بی‌فایده بوده و یکی از ویژگی‌های اصلی‌اش را از دست خواهد داد.

با وجود این که هر سه دستیار صوتی که تا به حال معرفی شده‌اند به خوبی توانسته‌اند صداها را تشخیص دهند اما باز هم باید گفت که میزان قدرت آن‌ها در این مورد به هیچ عنوان با هم مساوی نمی‌باشد. آزمایش‌ها و نتیجه‌ای که از عکس العمل کاربران به دست آمده نشان دهنده این است که سیری از بقیه در این زمینه ضعیف‌تر عمل کرده است.

با وجود این که سیری به یک موتور تشخیص صدای بسیار قوی مجهز است اما باز هم کیفیت عملکرد آن در تشخیص صدا به خوبی کورتنا و گوگل ناو نیست. چیزی که باعث شده سیری از دو دستیار مجازی دیگر در این زمینه متمایز شود، تنبلی موتور تشخیص صدای آن در اصلاح مفاهیم است.

در شرایطی که Google Now و Cortana، هر دو قابلیت اصلاح صدا را دارند، سیری از این امکان کاملا بی‌بهره است. به عنوان مثال اگر صدای شما کمی ناواضح بوده یا کلمه‌ای را به اشتباه تلفظ کنید دو دستیار صوتی دیگر قادر هستند گفته شما را حدس زده یا آن را اصلاح کنند اما سیری به آن چه شما گفته‌اید یا از شما شنیده است، بسنده کرده و هیچ اصلاحی در کارش نیست، حتی اگر جمله شما نادرست و کاملا بی‌مفهوم باشد.

اما از میان دو دستیار صوتی دیگر اگر بخواهیم مقایسه‌ای میان گوگل ناو و کورتنا از نظر میزان کیفیت تشخیص صدای آن‌ها داشته باشیم باید بگوییم که با یک اختلاف بسیار جزئی، گوگل ناو در این زمینه بهتر عمل کرده و هوشمندتر می‌باشد.

پاسخگویی بهتر
اگر یک دستیار صوتی حرف شما را به خوبی حدس زده یا بفهمد به موازات آن انتظار می‌رود که بتواند به خوبی پاسخ شما را بدهد. در واقع باید گفت دستیاری بهتر است که لازم باشد در مقابل آن شما کار کمتری انجام دهید و بیشترین استفاده را ببرید.

برای این منظور لازم است الگوریتم‌های پیچیده‌ای اجرا شود و اگر بخواهیم خوب بودن یک دستیار صوتی و مفید بودن آن را تعریف کنیم باید گفت که انتظار می‌رود که دستیار صوتی بتواند بیش از کارهای پایه‌ای نظیر اجرای برنامه، تنظیم قرار ملاقات، تماس و پیام دادن به مخاطبان را انجام دهد.

بدون شک این خصوصیات بسیار اهمیت دارند اما اگر به عنوان مثال گوگل ناو یک جواب دقیق برای یک سوال دارد اما سیری حتی نمی‌تواند آن سـوال را به خوبی درک کند، ایرادی است که به سیری وارد می‌شود. این که تمامی دستورات بتوانند کامل اجرا شوند و نیازی نباشد که برای اجرای هر دستور یک سری تنظیمات اضافی انجام شود، موردی است که اهمیت دارد.

به عنوان نمونه باید گفت که سیری در این زمینه عملکرد بهتری دارد و برای موردی نظیر تنظیم یک یادآور، سیری بدون هیچ گونه سوال اضافی آن را برای شما انجام می‌دهد در شرایطی که Google Now شما را سـوال پیچ می‌کند. بسیاری از کاربران تمایل دارند که دستیار مجازی آن‌ها دائما در حال صحبت باشد و خودش به خوبی متوجه شود که موضوع صحبت به کدام سمت می‌رود.

سیری، کورتنا یا گوگل ناو؛ کدام دستیار صوتی بهتر است؟

در این میان Google Now از همه بهتر عمل کرده و پر حرف‌تر است و بعد از آن سیری خوب ظاهر شده است، اما باید گفت که Cortana با دو دستیار دیگر کاملا متفاوت است. الگوریتم این دستیار بر این اساس چیده شده که تا حد امکان ساکت بوده و در اکثر مواقع فقط اطلاعات را نشان دهد و چندان صحبت نکند.

یکی دیگر از مواردی که لازم است دستیار مجازی در زمان پاسخگویی رعایت کند این است که اگر شما از آن سوالاتی را پشت سرهم پرسیدید بتوانند سریعا پاسخگو بوده و جواب شما را بدهد. از میان دستیارهای صوتی در حال حاضر تنها Google Now است که این ویژگی را دارد. برای مثال اگر از آن بپرسید «پایتخت آلمان کجاست؟»

می‌توانید بعد از این که پاسخ خود را دریافت کردید، بدون این که نامی از آلمان ببرید، از گوگل ناو بپرسید که «جمعیت آن چقدر است؟». در این میان گوگل به خوبی می‌فهمد که منظور شما همان برلین پایتخت آلمان است و در ادامه می‌توانید سوالات دیگری نظیر وضعیت آب و هوای آن یا نقشه محلات آن را مطرح کنید.

اما عملکرد سیری و کورتنا تا این حد هوشمند نبوده و هر سوال را به صورت یک موضوع کاملا جدا تشخیص می‌دهد. فقط چند حالت از پیش تعیین شده توسط سازنده برای آن‌ها وجود دارد که عملکردی مانند Google Now دارد.

تا به این جای کار به نظر می‌رسد که Google Now از دو دستیار صوتی دیگر در دو موردی که صحبت شد، بهتر عمل کرده است اما نباید تنها این دو جنبه را در نظر گرفت، Cortana قابلیت بسیار جالبی دارد که دو دستیار دیگر ندارند. شما می‌توانید امکان یادآوری هنگاک ارتباط با یک شخص خاص با استفاده کورتنا داشته باشید.

به این صورت اگر بخواهید هنگام ارتباط با یک شخص خاص به او تبریک گفته یا در مورد یک موضوع خاص صحبت کنید، کورتانا در صورتی که ارتباط از طرف شما یا شخص مقابل برقرار شود، بلافاصله به شما این موضوع را یادآوری خواهد کرد.

این قابلیت در حال حاضر تنها در کورتنا وجود دارد و یک برگ برنده برای این دستیار صوتی به حساب می‌آید. یک قابلیت دیگر که باز هم تنها در انحصار Google Now است این است که امکان فعال سازی آن توسط دستور صوتی "Google Ok” از صفحه خانگی اندروید نسخه کیت کت وجود دارد.

Siri هم قابلیتی مشابه با این مورد دارد اما تنها هنگامی که در محیط سیری باشید این امکان کار می‌کند و از صفحه خانگی نمی‌توانید با دستور صوتی آن را فعال کنید. Cortana هم تنها وقتی کلید جست‌وجود را به مدت چند ثانیه لمس کنید، فعال می‌شود. پس در این زمینه هم باید گفت که Google Now عملکرد بهتری به نسبت دو رقیبش دارد.

سیری، کورتنا یا گوگل ناو؛ کدام دستیار صوتی بهتر است؟

کامل‌تر و جامع‌تر است
در حالت کلی باید گفت که محدوده سوالاتی از شما که توسط دستیار صوتی‌تان پاسخ داده می‌شود، اهمیت دارد. هر چه این محدوده گسترده‌تر باشد، کار برای شما آسان‌تر خواهد شد. در حالت کلی باید گفت که Google Now در این زمینه هم از بقیه یک سرو گردن جلوتر است. بسیار کم پیش می‌آید که این دستیار صوتی، منظور شما را به درستی درک نکند.

دستیار Google Now می‌تواند کلمه‌ها و اشیا را برای شما تعریف کند، حواسش به قرارها و رزروهای روزانه شما باشد، اطلاعات پرواز را در اختیارتان قرار دهد و حتی شما را از عملکرد تیم‌های ورزشی مورد علاقه‌تان باخبر کند. علاوه بر این موارد شما می‌توانید در مورد یک محل، اطلاعات غذایی مورد نیازتان، بازیگران یا موسیقی متن فیلم مورد علاقه‌تان از گوگل ناو سوالات متفاوتی بپرسید.

اگر بخواهیم انصاف را در این زمینه رعایت کنیم باید گفت که Siri و Cortana هم برای این سوالات پاسخ دارند اما شاید پاسخ‌هایی که می‌دهند به خوبی Google Now نباشد و اگر بخواهیم یک مقایسه کلی درا ین زمینه داشته باشیم باید گفت که پاسخ‌ها به گستردگی پاسخ‌های دستیار گوگل نیستند و به خصوص در کورتنا بیشتر به این صورت است که باید اطلاعات را خودتان بخوانید و روال کار بیشتر شبیه به یک جست‌وجوی معمولی در اینترنت است.

در کنار گستره سوالات، نحوه نمایش اطلاعات در دستیار صوتی هم اهمیت ویژه‌ای دارد. در بیشتر موارد زمانی که شما یک سوال را مطرح می‌کنید، پاسخی کوتاه دریافت کرده و در کنار آن به صورت خلاصه و مفید اطلاعاتی به شما نمایش داده خواهد شد.

در مورد نمایش اطلاعات به کاربر هم Google Now، اطلاعات بیشتری را به شما نشان می‌دهد و در کنار تصاویر و توضیحات، میان‌برهای مربوط به مسیریابی تا محلی که جست‌وجو کرده‌اید، وب سایت و اطلاعات تماس آن را هم به شما نشان می‌دهد.

در مورد مناطق جغرافیایی تحت پوشش هم Siri فقط سوال‌هایی در مورد مناطق تحت پوشش را جواب می‌دهد حتی اگر سوال شما بسیار ساده بوده و نیازی به پشتیبانی نداشته باشد اما گوگل ناو از سوالات بیشتری در رابطه با نقاط مختلف جهان پشتیبانی می‌کند.

سیری، کورتنا یا گوگل ناو؛ کدام دستیار صوتی بهتر است؟

Google Now روح ندارد
احتمالا تا به این جای مطلب اگر بخواهید در رابطه با انتخاب دستیار صوتی خود تصمیم بگیرید، انتخاب شما Google Now خواهد بود زیرا به شما گفتیم که در بسیاری از موارد عملکرد بسیار بهتری از دو رقیب دیگر خود دارد اما با وجود این باید گفت که گوگل ناو در یک مورد یک پروژه تقریبا شکست خورده به حساب می‌آید.

گوگل ناو روح یا به عبارتی شخصیت ندارد و مانند یک روبات است که فقط کار می‌کند و هیچ ارتباط مثبتی نمی‌تواند با صاحب خود برقرار کرده یا به نوعی برای آن سرگرمی به وجود آورد. اما این موضوع یکی از نقاط قوت سیری و کورتنا است و هر دو امکانات سرگرم کننده و بسیار جالبی در این زمینه دارند. عنوان مثال کورتنا می‌تواند هر زمان که شما دوست دارید، برایتان آواز بخواند.

به سیری هم می‌توانید نحوه صحیح تلفظ نام خود را آموزش دهید ضمن این که سیری می‌تواند تاریخ تولد شما را هم به خاطر سپرده و اگر از هر دوی این دستیارهای صوتی مجازی بخواهید برایتان جوک تعریف می‌کنند یا اگر از آن‌ها بپرسید، به شما می‌گویند که از شما خوششان می‌آید اما هیچ کدام از این موارد در Google Now وجود ندارد و این دستیار صوتی تنها درخواست‌های شما را در اینترنت جست‌وجو می‌کند.

دقیقا به همین دلیل است که با توجه به قدرت و جامعیت گوگل ناو، باز هم بسیاری از کاربران ترجیح می‌دهند که کورتنا یا سیری دستیار صوتی مجازی آن‌ها باشد تا بتوانند در زمانی که حوصله‌شان سر می‌رود یک دوست مجازی داشته باشند و با آن صحبت کرده و به نوعی سرگرم شوند.

سرعت کدام بیشتر است؟
این سوال بسیار سخت است و واقعا مشکل است که بگوییم کدام یک از این سه دستیار مجازی سریع‌تر است. اگر بخواهیم بین آن‌ها یک مقایسه سرعت داشته باشیم باید گفت که از این نظر بسیار به هم نزدیک هستند اما کاملا برابر نیستند. دلیل اصلی تفاوت موجود هم این است که گوگل، مایکروسافت و اپل هر سه دستیارهای خود را به شکلی متفاوت برنامه ریزی کرده‌اند.

به همین دلیل اطلاعات دریافتی از آن‌ها متفاوت است. Google Now معمولا می‌تواند به شما پاسخ‌های کامل‌تری را بدهد. کورتنا هم همیشه مختصر و مفید پاسخ داده و بسیار کم حرف است اما در این میان Siri کمی نرمال‌تر عمل کرده و باید گفت که در میانه راه است و با توجه به درخواست شما ممکن است مانند گوگل ناو یک پاسخ کامل و جامع به شما بدهد یا این که مانند کورتنا به یک پاسخ کوتاه کفایت کند.

سیری، کورتنا یا گوگل ناو؛ کدام دستیار صوتی بهتر است؟

در یک مقایسه کلی باید گفت که Google Now سریع‌تر از Siri است و سیری هم از کورتنا سریع‌تر است. این زمان از لحظه گفتن درخواست توسط شما، تا لحظه نمایش آن توسط دستیار مجازی سنجیده خواهد شد. در این مورد کورتنا در رده سوم قرار گرفته اما نباید به آن سخت بگیریم زیرا هنوز اول کارش است و مطمئنا در نسخه‌های بعدی، مایکروسافت عملکرد آن را بهبود خواهد بخشید و سرعت آن هم بیشتر خواهد شد.

ختم کلام
در نهایت باید گفت که کل ماجرا به این بستگی دارد که شما چه انتظاراتی از دستیار مجازی خود دارید، اگر یک دستیار حرفه‌ای، دقیق و سریع می‌خواهید و دیگر موارد برای شما اهمیتی ندارد، Google Now می‌تواند یک انتخاب مناسب باشد.

یکی از دلایل اصلی برتری این دستیار مجازی این است که ما روزانه از گوگل برای جست‌وجوهای خود در اینترنت استفاده می‌کنیم و گوگل قوی‌ترین موتور جست‌وجوی حال حاضر است. اما سیری با وجود این که از گوگل ناو ضعیف‌تر است اما کار با آن کمی جذاب‌تر به نظر می‌رسد و هر ساله اپل چند قابلیت جدید به دستیار صوتی خود اضافه می‌کند.

با وارد شدن Cortana به جرگه دستیارهای صوتی و قابلیت‌های منحصر به فرد آن نظیر آواز خواندن هم باید گفت که مایکروسافت، از اول بسیار قدرتمند ظاهر شده و مطمئنا در نسخه‌های بعدی این دستیار صوتی شاهد قابلیت‌ها و شگفتی‌های بسیار بیشتری خواهیم بود. در انتها باید گفت که این دستیارهای مجازی تاثیر چندانی در تمایل پیدا کردن کاربران به سمت یک سیستم عامل خاص ندارند ولی وجود آن‌ها می‌تواند یک سیستم عامل را برای شما جذاب‌تر کند؛ نظیر اتفاقی که در حال حاضر برای کاربران iOS افتاده است.

  منبع:     Byte  

انتهای پیام/


اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۲
در انتظار بررسی: ۰
United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland
ناشناس
۰۷:۰۳ ۱۵ مهر ۱۳۹۵
گوگل فارسی هم میفهمه(البته در بعضی دستگاه ها) در ضمن اگر نرم افزار الو از گوگل رو ببینید دستیار صوتی که توش هست کاملا روح داره
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۲۰ ۱۹ دی ۱۳۹۴
کورتانا در ویندوز 10 معرفی شد
آخرین اخبار