در اجلاس 167 اوپک بسیاری از همسایگان تلاش کردند تا به قول خودشان ایران را از پای درآورند اما ایران همچنان مسیر توسعه و افزایش تولید را در پیش گرفته و هیچ ابزار فشاری نمی‌تواند جایگاه ایران را در جهان متزلزل کند.

به گزارش خبرنگار انرژی گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران؛ یکصد و شصت 
و هفتمین نشست سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) در حالی برگزار شد که دو گروه به طور همزمان برای خارج کردن ایران از پیچ سخت سیاست و اقتصاد تلاش می‌کردند؛ عراقچی و روانچی در هتل کوبورگ، زنگنه و هیات نفتی‌اش در دبیرخانه اوپک. تیم هسته‌ای، دور جدید مذاکرات با ١+٥ را برای نگارش متن توافق هسته‌ای پیش می‌برد و تیم نفتی، در سمینار و جلسه وزرای اوپک، زمینه را برای سرمایه‌گذاری شرکت‌های معتبر نفتی در ایران و افزایش صادرات نفت آماده می‌کرد. 
 
بنابراین دهم تیر، زمان رسیدن به تفاهم هسته‌ای است. هر چند برخی اجرای یک‌باره توافق و لغو تحریم‌ها را تا آذرماه پیش‌بینی کرده‌اند. در این شرایط حساس، خبرهای غیر همدلانه از تهران، سربازان خط مقدم کشور را در تنگنا قرار می‌دهد. 
 
متاسفانه در طی سال‌های گذشته تحریم کشورهای بیگانه علیه ایران شدت گرفت و باعث شد که برخی کشورهای تولیدکننده نفت از فرصت استفاده کرده و جای ایران را در بازار اشغال کردند. 
 
در دوران تحریم، سهم ایران در بازار نفت اروپا را روسیه تصاحب کرد و نفت اورال این کشور که از لحاظ فنی شباهت زیادی به نفت صادراتی ایران به پالایشگاه‌های اروپا داشت، جای نفت کشورمان را گرفت؛ سهم ایران در بازار آسیا و آفریقا نیز توسط سایر کشورها از جمله عربستان جایگزین شد. 
 
ارسال نامه با سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) 
 
قبل از افتتاحیه، وزیر نفت ایران نامه‌ای به سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) ارسال کرد و در مضمون نامه آمده بود که ایران پس از لغو تحریم‌ها، در فاصله‌ای کوتاه، تولید نفت خود را به مقدار پیش از تحریم‌ها خواهد رساند. 
 
واکنش اوپکی‌ها مبنی برافزایش تولید نفت ایران 
 
وی افزود: از اوپک خواسته‌ایم این مسئله را در تصمیم‌های خود لحاظ کند. نامه زنگنه با واکنش اوپکی‌ها مبنی برافزایش تولید نفت روبرو شد. به طوریکه در این نشست ١٢ وزیر عضو، سقف تولید روزانه ٣٠ میلیون بشکه‌ای این سازمان را تثبیت کردند. ایران به دنبال سهم مناسبی از این میزان است. 
 
زنگنه در این خصوص در جمع خبرنگاران گفت: اگر اعضای اوپک می‌خواهند قیمت‌ها در همین حدود بماند انتظار داریم جا برای ورود نفت ایران باز کنند. 
 
دبیرکل اوپک: فعلاً حرف زدن برای افزایش تولید زود است 
 
دبیرکل اوپک، در کنفرانسی خبری بعد از جلسه وزرا، در واکنش به قصد ایران چنین عنوان می‌کند ایران آنچه برای افزایش تولید نفت لازم است در اختیار دارد. اما فعلاً زود است در این باره صحبت کنیم. هر وقت که زمانش شد می‌توان درباره‌اش حرف زد. 
 
وزیر نفت عربستان اما درباره افزایش تولید نفت ایران گفت که نگران بازگشت نفت ایران و لیبی به بازار نیست. صددرصد از شرایط عرضه و تقاضا در بازار نفت خوشحالم این در حالی است که وزیر نفت ایران پیش از شروع اجلاس اوپک از وضعیت بازار فعلی نفت ابراز نارضایتی کرد و در پاسخ به سوالی گفت: نه تنها من، بلکه تعداد زیادی از اعضای اوپک از این سطح قیمتی راضی نیستند. این سطح قیمتی هم در میان‌مدت و هم در بلندمدت برای سرمایه‌گذاری (در کشورهای تولید کننده نفت) خوب نیست. 
 
اقتصاد جهانی روند رو به توسعه را در پیش گرفته 
 
در همین راستا رضا پدیدار رئیس انجمن سازندگان تجهیزات صنعت نفت در گفتگو با خبرنگار انرژی گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران، در خصوص یکصد و شصت و هفتمین نشست سران اوپک اظهار داشت: آنچه که مسلم است روند اقتصادی جهان به طور کلی روند رو به توسعه است که این توسعه در ابعاد مختلف زندگی اجتماعی، سیاسی، فرهنگی و اقتصادی تأثیرگذار است. 
 
وی تصریح کرد: به تبع آن با توجه به اینکه جریان رشد و توسعه، یک طلب افزوده‌ای را به وجود می‌آورد برای نیازهای انسانی بنابراین جوامع مختلف در حال سکون نیستند. 
 
استفاده از انرژی فسیلی در جهان افزایش یافته است 
 
پدیدار گفت: تحلیل بسیاری از کارشناسان انرژی کماکان بویزه انرژی فسیلی در زندگی جوامع جهانی نقش‌آفرینی می‌کند در حال حاضر بیش از 87 تا 88 درصد نیاز انرژی جهانی از طریق سوخت فسیلی تأمین می‌شود اگر چه ضریب رشد بر اساس میانگین جهانی در سال 2014 برآورد 5.8 درصد بوده که ایران به 3.8 درصد آن دست پیدا کرده است. 
 
وی تصریح کرد: گروهی از کارشناسان جهانی ضریب رشد اقتصاد دنیا را 3.2 درصد ذکر می‌کنند به طوری که 88.3 درصد آن در انرژی سوخت فسیلی بوده است و این ضریب را در آن اعمال کنید ما هر سال عدد 900 هزار تا یک میلیون و 500 هزار بشکه نفت نیاز داریم که براساس تقاضای جهانی بیشتر مصرف کنیم. 
 
بسیاری از کشورها توان استخراج و اکتشاف را ندارند 
 
پدیدار تأکید کرد: در کنار آن اکتشاف و استخراج نیز رشد پیدا می‌کند اگر چه امروز ما 2.4 میلیون بشکه نفت مازاد در بازارهای جهانی نسبت به تقاضا داریم با توجه به اینکه برای تعدادی از کشورها استخراج و اکتشاف با این قیمت‌ها صرفه اقتصادی وجود ندارد به طریق اولی ما درطی 5 سال آینده تعدادی از کشورها با منابع کم، دیگر قادر به استخراج و اکتشاف نخواهند بود چرا که برای آنها این مقوله صرفه اقتصادی ندارد تفاوت اصلی این است که میزان تقاضای نفت بر عرضه پیشی می‌گیرد که این ضریبش حداکثر تا 5 سال آینده است و برهمین اساس وقتی که پیشی گرفت قیمت تعادلی حاصل می‌شود. 
 
پدیدار یادآور شد: زمانی که قیمت نفت در بازار متعادل شود ضمن تأمین هزینه اکتشاف و استخراج سود متعارفی را برای سرمایه‌گذاران ایجاد خواهد کرد بر این اساس نظری وزیر نفت کشورمان در اجلاس یکصد و شصت و هفتمین نشست سران اوپک مطرح کردند که سقف تولید نفت در اوپک افزایش یابد. 
 
وی ادامه داد: موضوع عنوان کردن افزایش سقف تولید بیشتر به این دلیل بود که ایران بتواند پس از برداشتن تحریم‌ها تولید خود را به سطح قبلی افزایش دهد چرا که پیش‌بینی می‌شود با توافق نهایی گروه 1+5 تولید افزایش یابد. 
 
پدیدار تأکید کرد: گرچه این موضوع در اجلاس به نتیجه نرسید و در کوتاه مدت عملی نیست اما به طور یقین در میان مدت بیش از یک تا سه سال آینده عملی و منطقی خواهد بود که ایران اجازه افزایش تولید را داشته باشد تا بتواند جایگاه قبلی خود را به دست آورد. 
 
ایران جایگاه ارزشمند خود را در بازارهای جهانی دست پیدا خواهد کرد 
 
وی ادامه داد: ایران علاوه بر اینکه جایگاه واقعی خود را در سطح بین‌المللی پیدا خواهد کرد بلکه جایگاه ارزشمندی در عرصه بازارهای بین‌المللی به‌دست خواهد آورد چرا که منابع نفت و گاز و پتروشیمی ایران به خاطر اینکه در چند سال اخیر سرمایه‌گذاری اندک بوده و دست نخورده است و ایران در این زمینه پتانسیل بسیار بالایی دارد. 
 
پدیدار گفت: قیمت تمام شده عرضه‌ی مواد هیدروکربوری نفت خام و مشتقات گاز، نفت و مواد واسطه پتروشیمی در حال حاضر قیمت تمام شده ما بیشتر است لذا مقاومت ما در مقابل بازار بالاتر است و می‌توانیم به بازار تسلط پیدا کنیم. 
 
وی تأکید کرد: عدد 30 میلیون بشکه در بین 12 کشور عضو اوپک درست است که به تصویب رسید اما این عدد تا شش ماه آینده قابلیت اجرایی د آرد. 
 
اعضای اوپک به سقف پیشنهادی پایبند نیستند 
 
پدیدار در پاسخ به سوالی که آیا عددی که در اجلاس یکصد و شصت و هفتمین نشست سران اوپک به تصویب رسیده است به آن پایبند خواهند بود گفت: متأسفانه هیچکدام از اعضای اجلاس در حدود یک دهه پیش به اعداد اعلام شده متفق‌القول نبوده‌اند و برخی از کشورها حتی با وجود رقم اعلام شده سقف تولید خود را کاهش یا افزایش دادند. 
 
وی خاطرنشان کرد: به نظر می‌رسد اوپک فقط یک دبیرخانه مضمحل است که قدرت اجرایی ندارد. 
 
بنابراین می‌توان چنین نتیجه گرفت که با وجود حرف و حدیث‌های بسیار در نشست سران اوپک ایران تنها یک مسیر توسعه را در پیش گرفته و به آن پایبند است که تولید خود را افزایش و جایگاه خود را در بازارهای بین‌المللی باز یابد. 

گزارش: حبیبه رحیمیان
 
انتهای پیام/
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۳
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۵۱ ۲۰ خرداد ۱۳۹۴
اپک را ایران راه انداخت الان وعضمونو ببین ...
United States of America
مجتبی
۱۲:۴۴ ۲۰ خرداد ۱۳۹۴
اول ميگفتن مشکلات بعلت بی کفایتی و ناکارآمدی دولت قبل است. ولی حالا میگن بعلت تحریمهاست.
United States of America
مصطفی
۰۹:۲۷ ۲۰ خرداد ۱۳۹۴
چه قشنگ صحبت میکنه....همه بدن شما خوبین
باز تحریما رو بردارن که شما خام فروشی رو شروع کنید
خوب تولید رو ببرین بالا ولی تو خود کشور پالایش کنید
آخرین اخبار