به گزارش
گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، معاملات بر روی ارزهای مختلف در بازارهایی به نام "فارکس" از سابقه دیرینه ای برخوردار است. نخستین زمینه های حضور این بازار از سال 1944 توسط کشورهای آمریکا، فرانسه و انگلستان تحت عنوان پیمان «برتون وودز» شروع شد و هم اکنون یکی از بازار های مالی مهم دنیا به شمار می رود و به صورت 24 ساعته فعالیت می کند.
اما به علت پیچیدگی های خاص این بازار و اثر پذیری متغیرهای متعدد و لزوم بررسی همه جانبه و تمام وقت و نوسان شدید و لحظه ای 90 درصد سرمایه گذاران این بازار بین المللی با ضرر و زیان مواجه می شوند و فقط 10درصد فعالان موفق به کسب سود حتی 500 درصدی در عرض یک سال می شوند.
بازار فارکس در ایران نیز به عنوان بازاری غیر مجازی شکل گرفت و زمانی که در حال گسترش بود این احتمال وجود داشت که با توجه به بحران های مربوط به شرکت های هرمی، مشکلاتی را برای اقتصاد و سرمایه گذاری ایجاد کند. به همین دلیل سازمان بورس و اوراق بهادار در سال 1390 به عنوان نهاد ناظر بازار سرمایه، بعد از تجزیه و تحلیل های کارشناسی مبسوط و همه جانبه، تصمیم به اعلام غیرقانونی بودن فعالیت فارکس در ایران گرفت. همچنین برخی دلایل نیز از غیرشرعی بودن بخشی از این معاملات حکایت داشت.
حتی مسئولان سازمان بورس در آن زمان با اشاره به اینکه یکی از بانک های خصوصی کشور به دنبال اخذ مجوز کارگزاری فارکس برای ارائه خدمات در کشور است، تاکید کردند که "اگر بانکی قصد ارائه چنین خدماتی داشته باشد مشمول این ممنوعیت و پیگرد قانونی خواهد بود."
همچنین در سال 1390، بر اساس مصوبه شورای عالی امنیت ملی که به سازمان ثبت اسناد ابلاغ شده، از این پس ازثبت شرکت های کارگزاری فارکس در کشور خودداری خواهد شد.
این موضوع می رفت به فراموشی سپرده شود تا اینکه بر اساس گزارش رسمی هیئت مدیره بانک اقتصاد نوین از روند فعالیت هایش به سهامداران، باز هم پای "فارکس" به گزارشات رسمی باز شد. بر اساس بررسی های صبحانه از این گزارش، نشان می دهد در بخش معرفی خدمات و فعالیت های مدیریت بین الملل بانک اقتصاد نوین، با تشریح عملیات های ارزی در سال 93، به 17 مورد عملیات ارزی تحت عنوان "فارکس" اشاره شده است.
بخشی از گزارش رسمی هیئت مدیره بانک اقتصاد نوین به سهامداران
این عملیات های Forex در سال گذشته، مجموعا بیش از 79 میلیون دلار بوده که در سال 92 نیز این رقم با 30 عملیات ارزی به 339 میلیون دلار بالغ شده و در سال 91 نیز، این عملیات ارزی معادل 294 میلیون دلار بر مبنای 38 عملیات ثبت شده است که مجموعا بالغ بر 712 میلیون دلار می باشد.
با توجه به اینکه سازمان بورس، مجددا در سال 93 نیز هشدارهایی را درباره معاملات فارکس به نهادهای ذی ربطی چون کارگزاری ها اعلام کرده است، مشخص نیست آیا این ممنوعیت به گوش مسئولان اولین بانک خصوصی کشور نرسیده؟ یا اینکه آنها خود را جزء ممنوعیت های فوق نمی دانند و حتی شاید این فارکس با فارکسی که در ایران ممنوع شده متفاوت است؟!
منبع: صبحانه
انتهای پیام/