روستاییانی که به شرط داشتن زندگی دیجیتالی و اینترنت مهاجرت به شهر را از بین گزینه های خود حذف می کنند.

به گزارش گروه فضای مجازی باشگاه خبرنگاران جوان؛ چشمهایم را که باز کردم نور تیزی از گوشه پنجره اتاق کاهگلی آن ها را اذیت می‌کرد. نگاهم به سفره صبحانه پهن شده روی کرسی افتاد. بوی نان داغ  تازه از تنور در آمده خواب را ازچشمانت دور می‌کرد. مادربزرگم وارد اتاق شد و با لحنی نگران از سفرش شروع به صحبت کرد. چند سالی می‌شد در صف انتظار نوبت حج بود حالا همسایه ها به او خبر داده بودند فقط چند روز فرصت ثبت نام اینترنتی دارد. گفت: "مرتضی جان رفتی شهر مدارک را ببر تا مهلتش تمام نشده، مادر می‌ترسم امسالم که نوبتم شده جا بمانم و به ثبت نام نرسم."

در راه برگشت از شهر صفر و یک را هم بیاور

دیر زمانی از این روزگار نمی‌گذرد که روستاییان برای انجام کارهای ساده ارتباطی خود مجبور به سفر به شهر می شدند و یا حتی برای یک تلفن راه دور باید کلی مشقت تحمل می کردند.

مرداد سال 1379 بحث ICT روستایی(فناوری اطلاعات و راتباطات) به همت و تلاش های علی اکبر جلالی رئیس پژوهشکده الکترونیک دانشگاه علم و صنعت در کشور مطرح شد. اولین روستایی که به همت ایشان مجهز به اینترنت شد شاهکوه واقع در استان گلستان محل تولد استاد جلالی بود.

ورود لفظ ict به روستا

کلنگ لفظ پر طمطراق دفاتر ict روستایی در اسفند ماه سال 82  همزمان با برگزاری همايشICT روستايي در کشور زده شد. این دفاتر علاوه بر ارائه خدمات مختلفی مانند پست، پست بانك و تلفن، لازم است ارتباط روستاهای مورد نظر را با شبكه اينترنت فراهم کند و در پی این موضوع ضريب نفوذ تلفن ثابت واینترنت نيز در روستاها افزايش یابد.

علاوه بر خدمات پستی و ارتباطی، اين دفاتر باید زمينه لازم جهت ارائه خدمات ساير سازمان های دولتی را مانند وزارت جهاد كشاورزی، سازمان تعاون روستايی، وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكی، وزارت آموزش و پرورش و ساير نهادهای دولتی فراهم آورد تا اين سازمان ها بتوانندخدمات خود را به صورت الكترونيكی به روستاييان عرضه کند تا بسياری از مشكلات روستاييان مانند تردد به شهرها برای استفاده از خدمات دولتی رفع شود.

هدف از انجام پروژه ict 

آشنا شدن روستاییان با مباحث فناوری اطلاعات و داشتن اینترنت در روستاها از چند زمینه بسیار مهم است. شاید مهمترین مزیت آن بازگشت جوانان روستایی بعد از مهاجرات به شهر برای ادامه تحصیل باشد.

این دفاتر برحسب انتخاب نام ict باید بتواند خدماتی از قبیل ارائه خدمات الکترونیک سازمان های دولتی مربوطه را مانند: وزارت جهاد كشاورزی، سازمان تعاون روستايی، وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكی، وزارت آموزش و پرورش و ساير نهادهای دولتی فراهم کند.

در راه برگشت از شهر صفر و یک را هم بیاور

زمان ورود اینترنت به خانه های روستایی

بعد
 از دفاتر ict وعده دسترسی تک تک منازل روستایی به اینترنت داده شد این در حالی است که هنوز تعدادی از روستاهای دور افتاده کشور به کمترین امکانات در این زمینه نیز دسترسی ندارند.
اما حالا وعده اینترنت پر سرعت هم داده شده است.

مدتی پیش حسن رضوانی، مسئول راهبری و پیگیری امور پوشش خدمات عمومی اجباری ارتباطات و فناوری اطلاعات (USO) به یکی از روزنامه ها گفته بود: "در کشور 25هزار روستای بالای 30 خانوار وجود دارد و قراردادی که با پیمانکار مربوطه بسته شده این تعداد روستا تا پایان سال 94 به اینترنت وصل می‌شوند."

رضوانی در ادامه می‌گوید: پیمانکار اواخر اسفندماه سال 93 برای اتصال روستاها به اینترنت با وزارت ارتباطات و فناوری قرارداد بسته و کار آغاز شده است و به طور کلی باید گفت مدت 4 ماه از آغاز این طرح سپری شده است و طبق پیش‌بینی‌های صورت گرفته تا پایان سال‌جاری روستاهای ذکر شده در قرارداد را به اینترنت پرسرعت متصل می‌کند. بجز 25 هزار روستا که بالای 30 خانوار جمعیت دارند، بیش از 10 هزار روستا بالای 20 خانوار هستند.

اینترنت پر سرعت در روستاها

رضوانی با بیان اینکه طرح اتصال این روستاها نیز از همین سال‌جاری آغاز شده است، اظهار می‌دارد: "البته اتصال تمام این روستاها در این سال به اتمام نمی‌رسد ولی امیدواریم این تعداد روستا نیز تا پایان سال 95 به اینترنت پرسرعت متصل شود."

بنا به گفته وزیر ارتباطات تا اواخر سال آینده 90 درصد روستاهای همدان به اینترنت متصل خواهند شد. سؤالی که پیش می‌آید این است که این فرایند در دیگر روستاها به چه صورتی خواهد بود و اینکه آیا استانی وجود دارد که 90 درصد روستاهای آن به اینترنت وصل شده باشد؟

حسن رضوانی، مسئول راهبری و پیگیری امور USO با بیان اینکه هنور هیچ استانی 90 درصد روستاهایش به اینترنت متصل نشده است، می‌گوید: آماری که سازمان در دست دارد تا پایان سال‌جاری، 90 درصد روستاهای بالای 30 خانوار همه از اینترنت پرسرعت برخوردار خواهند بود مانند استان همدان که وزیر خبر آن را اعلام کرد (در حال حاضر استان همدان 181 روستای آن به اینترنت پرسرعت اتصال پیدا کرده و قرار است تا پایان سال‌جاری نیز 523 روستای دیگر آن به اینترنت پر سرعت دسترسی داشته باشد.)

روستاهایی که فقط 5 خانوار دارند حدود 11 هزار و 200 روستا را شامل می‌شود. طبق گفته معاون وزیر این تعداد روستاها حتی خط عمومی تلفن ندارند.

در راه برگشت از شهر صفر و یک را هم بیاور

اما تکلیف این روستا‌ها برای داشتن خطوط ارتباطی تلفن و اینترنت چه می‌شود؟ آیا برنامه یا طرحی برای این تعداد روستا پیش‌بینی شده است؟

حسن رضوانی، مسئول راهبری و پیگیری امور USO در پاسخ به این سؤال می‌گوید: این طرح در دست بررسی است تا آمار دقیق این تعداد در روستاها استخراج شود. ممکن است بسیاری از این روستاها پوشش اپراتوری داشته باشند ولی لحاظ نشده باشد. پس از اجرای این پروژه نحوه ارتباط‌ رسانی روستاهای باقی‌مانده مورد بررسی قرار می‌گیرد تا مشکل ارتباطی این نقاط حل شود.

رضوانی در ادامه می‌افزاید: امسال طرح دیگری برای برقرار کردن تلفن و اینترنت برای روستاهای بالای20 خانوار و ارتباط‌رسانی به روستاهای زیر20 خانوار برنامه‌ریزی و اجرایی خواهد شد که به نظر می‌رسد ارتباط تعدادی از روستاهای باقی مانده بالای 20 خانوار و زیر20 خانوار در سال‌جاری برقرار و تعدادی دیگر به سال 95 موکول شود.

روستاییانی که با داشتن اینترنت در روستا می مانند 

هم اکنون طبق اعلام سازمان زیر ساخت تعداد روستاهاي داراي ارتباط مخابراتي كشور به بيش از ۵۲ هزار روستا رسيده است و بيش از ۴۵ هزار تلفن خانگي در روستاها داير و تعداد ۱۰ هزار دفتر ICTروستايي فعال هستند كه ميزان دسترسي روستاييان را به ارتباطات دو چندان كرده و زمينه كاهش شكاف ديجيتالي بين روستاها و شهرها، دستيابي به فرصت‌هاي برابر شغلي و برخورداري نقاط محروم و دور افتاده روستايي از تمامي امكانات ارتباطي و مخابراتي را فراهم كرده است. به این ترتیب احتمال مهاجرت از روستا به شهر کمتر شده و روستاییان سکونت در منطقه خود را به زندگی شهر ترجیح می دهند.

گزارش از نازنین روزبهانی

برای آگاهی از آخرین اخبار و پیوستن به کانال تلگرامی باشگاه خبرنگاران جوان اینجا کلیک کنید.

انتهای پیام/



اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار