با وجود شیرینی جات فراوانی که در دیدو بازدیدهای ایام نوروز است،اما افراد مبتلا به دیابت با رعایت و کنترل برنامه غذایی خود می توانند بدون هیچ مشکلی از تعطیلات لذت ببرند.

به گزارش خبرنگار حوزه سایر حوزه های گروه ورزشی باشگاه خبرنگاران جوان باوجود شیرینی جات فراوانی که در دیدو بازدیدهای ایام نوروز است،اما افراد مبتلا به دیابت با رعایت و کنترل برنامه غذایی خود می توانند بدون هیچ مشکلی از تعطیلات لذت ببرند.

نوروز از آنجایی که یکی از جشن های باستانی و سنتی ما ایرانیان است، با تنقلات خاصی که معمولا میزان چربی، شیرینی و شوری بالایی دارند،همراه است که دردیدوبازدیدهای نوروزی همواره خورده می شوند. مبتلایان به دیابت به ویژه انهایی که در ایام نوروز به سفر می روند باید توجه داشته باشند که رژیم های غذایی خود را رعایت و مواد و لوازم لازم برای کنترل و قندخون خود را همراه داشته باشند.بیماران دیابتی در صورت برنامه ریزی مناسب و رعایت نکات لازم در مدیریت بیماری خود می توانند مانند دیگر افراد خانواده از مسافرت خود لذت ببرند.

دیابت بیماری مزمنی است که نیاز به مراقبت و کنترل دائمی دارد، به ویژه در ایام خاصی مانند نوروز که مصرف شیرینی و تنقلات افزایش می یابد؛ محدود کردن مصرف مواد غذایی تهیه شده با قندهای ساده یکی از این مراقبت ها است که علاوه بر کنترل بیماری، احتمال ابتلا به آن را نیز کاهش می دهد.  افزایش ناگهانی مصرف هر نوع ماده غذایی و برهم خوردن تعادل و رژیم غذایی که افراد در طول سال آن را رعایت می کردند، سبب ایجاد نوعی شوک غذایی می شود که می تواند آسیب جدی به سلامت به ویژه افراد دیابتی وارد کند. 

خطر دیابت در کمین همه افراد
تحقیقات نشان می دهند که مصرف بیش از حد قندهای ساده به صورت آشکار و نهان (در برخی موادغذایی مانند کیک، بیسکویت، شیرینی ها و دسرها) نه تنها می تواند سلامت افراد دیابتی را به خطر اندازد، بلکه زمینه ای نیز برای بروز دیابت در افراد غیردیابتی ایجاد می کند. در مورد مصرف قندهای ساده همه بخصوص والدین باید دقت کنند تا در تمامی ایام سال در مورد کودکان مصرف اندازه این قبیل قندهای ساده رعایت شود.

سازمان جهانی بهداشت سال های قبل اعلام کرده بود که می توان تا 10 درصد از کالری روزانه را از طریق مصرف قندهای ساده تامین کرد، اما اکنون این میزان را به کمتر از پنج درصد کاهش داده است. این مساله نشان از اهمیت و حساسیت موضوع دارد و تاکیدی است برای تمام افراد اعم از دیابتی و غیردیابتی که دقت لازم را در مصرف این گونه داشته باشند و میزان آن را محدود کنند. درحال حاضر، حدود 400 میلیون نفر در جهان به بیماری دیابت مبتلا هستند و در ایران نیز تعداد مبتلایان به این بیماری هفت میلیون نفر است که گفته می شود سالانه بین 200 تا 300 هزار نفر به این تعداد افزوده می شود.
 
از آنجاییکه قندهای ساده، میزان قندخون را به سرعت افزایش می دهند بنابراین مصرف آنها برای همه افراد بخصوص  افراد دیابتی بسیار خطرناک است چراکه افزایش ناگهانی قندخون می تواند مشکلات جدی ایجاد کند. لازم است از مصرف مواد غذایی تهیه شده با قندهای ساده به عنوان میان وعده های غذایی نیز پرهیز و به جای آن از میان وعده هایی مانند میوه ها و آب میوه های طبیعی استفاده شود.  

توصیه های مهم در ایام نوروز
با توجه به شرایط خاص نوروز مواردی وجود دارد که باید از سوی دیابتی ها رعایت شود؛ رژیم غذایی و تغذیه افراد در تعطیلات و سفرهای نوروزی دچار تغییر می شود و این مساله می تواند برای بیماران به ویژه مبتلایان به دیابت مشکل ساز باشد. 

یکی از راه های کمک کننده کنترل سطح قندخون است؛ توجه نکردن دیابتی ها به میزان قندخون است که سبب آسیب به اندام های مختلف بدن دیابتی ها از جمله کلیه ها، پاها و چشم ها می شود که در برخی موارد این عوارض غیرقابل جبران و بازگشت است. پزشکان توصیه می کنند، مبتلایان به دیابت نوع یک یا دو در هنگام سفر یا دید و بازدیدهای نوروزی همواره به میزان قندخون خود توجه و لوازم مورد نیاز برای اندازه گیری و کنترل را به همراه داشته باشند.

تغذیه دیابتی ها در نوروز
-مصرف آب را جدی بگیرید
شیرینی خشک و آجیل روزانه به میزان دو قاشق غذاخوری در طول روز برای افراد مجاز است و از آنجایی که بیماران دیابتی مستعد بیماری‌های کلیوی نیز هستند، از مصرف آب کافی غافل نشوید؛ همچنین اگر در بدن کمبود آب دارید باید قند خون خود را کنترل سخت‌تری کنید.

-تعادل در رژیم غذایی نوروز مهم است
میوه‌جات و سبزیجات، به مقدار بیشتری در رژیم غذایی افراد وجود داشته باشد و بیشتر از غذاها و میوه‌های پر فیبر استفاده شود؛ البته باید در نظر داشت مصرف شیرینی‌ جات و تنقلات در صورتی برای افراد مجاز است که قند خون خود را کنترل کنند و اگر این کنترل نباشد، مصرف شیرینی هرگز مجاز نیست. ورزش مناسب و منظم در ایام نوروز، برای افرادی که دچار دیابت هستند به مراتب پر اهمیت‌تر از کسانی است که سالمند و در این ایام بیشتر شیرینی‌جات وآجیل استفاده می‌کنند.

در مصرف میوه‌ها نیز باید دقت کافی وجود داشته باشد و سعی شود از مصرف میوه‌هایی نظیر موز و سیب که قند بالایی دارند کمتر ومیوه‌هایی نظیر خیار، کیوی، پرتقال، لیمو شیرین و... بیشتر استفاده شود.زیرا مصرف بیش از اندازه میوه‌ها نیز مضر خواهد بود.  
 
کنترل دیابت در سفرهای نوروزی
-نوسان قند خون در سفر بیشتر است: در سفر شرایطی پیش می‌آید که افراد ممکن است درگیر استرس جابه‌جایی و تغییر در نظم روزانه زندگی شوند؛ به همین دلیل نوسان قند خون ممکن است بیشتر شود و افراد باید مراقبت زیادی داشته باشند.

-همراه داشتن کارت شناسایی دیابت و کنترل خوراک و تغذیه خود نیز از ضروریات سفر برای افراد دیابتی است.

-همراه داشتن مواد نشاسته‌ای قندی به افراد توصیه می‌شود؛ چرا‌که پیاده‌روی در طول سفر و تفریحات زیاد شده و ممکن است بیشتر دچار افت قند و ضعف شوند و در آن شرایط اگر سریع‌تر از این مواد استفاده نکنند، برایشان خطرناک است.

-دارو و انسولین کافی همراه داشته باشید:بیماران دیابتی در هنگام سفر، دارو وانسولین بیشتری همراه خود داشته باشند و این داروها در دو جای مختلف جانمایی شوند که در صورت گم‌شدن یا هر اتفاقی برای بخشی از داروها، قسمت دیگر در امان باشد. انسولین‌ها تا یک ماه، نگهداری می‌شوند و باید تنها سعی شود دور از تابش مستقیم و در دمای طبیعی باشند.

-همراه داشتن کفش مناسب و مراقبت از پاها هنگام پیاده‌روی از اهمیت بالایی برخوردار است و باید از بروز هرگونه زخم جلوگیری شود و همچنین در فواصل زمانی منظم راه رفته تا مانع از جمع‌شدن خون در رگ‌های پا شود.

-روزانه قند خون خود را چک کنید:بیماران دیابتی در ایام نوروز حتما باید قند خون خود را چک کنند و برای این ایام در مقایسه با دیگر روزهای سال اهمیت ویژه‌ای قائل باشند.

چنانچه افراد دیابتی قند خون کنترل شده داشته باشند، مصرف شیرینی‌جات وآجیل‌ها برای آنان مشکلی ندارد، البته افراد دیابتی در نظر داشته باشند، کمتر از سایر افراد از مواد قندی و پر‌کالری استفاده کنند.

(طیبه خزاعلی)

انتهای پیام/
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار