محمدرضا بهشتی پور کارشناس محیط زیست اداره کل حفاظت محیط زیست استان قم در گفتگو با خبرنگار
گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان؛ در خصوص معضل گرد و غبار در استانهای مرکزی کشور اظهار داشت: 80 الی 90 درصد گرد و غبار استانهای مرکزی کشور یعنی تهران، قم، مرکزی، سمنان و اصفهان منشأ داخلی دارند که از دریاچه نمک و دشت مسیله قم حادث میشود.
وی با بیان اینکه استانهای مرکزی به لحاظ جمعیتی 25 درصد جمعیت کشور را در برگرفتهاند گفت: در طی 2 سال گذشته معضل گرد و غبار در مرکز کشور بیشتر شده و برعکس غرب کشور که منشأ ریزگردهای آن خارجی و از کشور عراق، عربستان و سوریه نشات می گیرد؛ استانهای مرکزی با گرد و خاک برخواسته از کانونهای بحرانی قم دست و پنجه نرم میکنند.
کارشناس محیط زیست اداره کل حفاظت محیط زیست استان قم در خصوص دلیل تبدیل دریاچه نمک و دشت مسیله به عنوان کانون گرد و غبار برای مرکز کشور گفت: آورد آب این دو منطقه به دلیل قطع حقابه زیست محیطی آن با اقداماتی از جمله احداث 2 سد 15 خرداد و غدیر ساوه بر سر حوزههای آبریزش به نام قمرود و قرهچای در حال حاضر به صفر مطلق رسیده است.
بهشتی افزود: علاوه بر قطع حقابه، عدم اجرای مصوبه ورود پساب دشت ورامین به قم به دلیل ممانعت استان تهران و مدیریت برنامهریزی در سطح بخشی، وضعیت دریاچه نمک و دشت مسیله را روز به روز بحرانیتر و مستعدتر برای تولید گرد و غبار کرده است.
وی با تاکید بر اینکه دود ممانعت خروج پساب ورامین از تهران و سرریز شدن آن به دشت مسیله در حال حاضر و در اولین مرحله در چشم خود پایتخت نشینان میرود، تصریح کرد: اگر حداقل ماهانه یک بار آبی با دبی زیاد وارد دشت مسیله میشد، نیازی به تامین هزینه و اعتبار برای کاشت گونههایی در جهت بیابان زدایی از جانب اداره منابع طبیعی نبوده و یا حداکثر با درصد کمتری این اتفاق انجام میپذیرفت.
کارشناس محیط زیست اداره کل حفاظت محیط زیست استان تهران ادامه داد: اگر حقابه دشت مسیله از آن سلب نشده بود و یا مصوبه ورود پساب ورامین انجام میگرفت گیاهان جنگلی کویری موجود در منطقه به طور کاملا خود رو گسترش یافته و باعث تثبیت خاک و شن های روان شده و در نهایت بخش اعظمی از گرد و خاک و ریزگردها را خنثی می کرد.
بهشتی با بیان اینکه 50سال پیش دشت مسیله اولین دشت ممنوعه کشور اعلام شده اذعان داشت: اما متاسفانه از همان زمان همچنان چاههای مجاز و غیر مجاز در این دشت احداث شده و با برداشتهای بیرویه ار منابع آب زیرزمینی شوری آب به سمت مناطق مسکونی پیشرفت داشته است.
وی ادامه داد: در حاشیه دشت مسیله حدود10 روستای بسیار مهم به دلیل پیشروی شوری آب خالی از سکنه شده است.
کارشناس محیط زیست اداره کل حفاظت محیط زیست استان قم تاکید کرد: وضعیت کنونی دشت مسیله، روزگار چندین سال آینده دریاچه ارومیه به شرط عدم نجات آن است.
بهشتی گفت: دریاچه ارومیه با خبر رسانی اهالی رسانه و ارتباطات مورد توجه برای احیا قرارگرفت، اما دریاچه نمک و دشت مسیله قم که وضعیتی بسیار بحرانی تر و آثار اسفناک بارتری از نابویاش به رخ کشیده، همچنان در بی خبری و بی توجهی قراردارد.
وی در پایان بیان داشت: آینده ناگواری که برای دریاچه ارومیه در نظر گرفتهایم امروز در دریاچه نمک و دشت مسیله قم اتفاق افتاده به طوریکه در حال حاضر مرکز کشور را با چالشی جدی و جبران ناپذیر مواجه کرده است.
انتهای پیام/