به گزارش گروه بینالملل باشگاه خبرنگاران جوان؛ پایگاه اینترنتی روزنامه انگلیسی تلگراف در گزارشی به تشریح جزئیات کامل برگزاری آخرین مرحله از روند طولانی انتخابات ریاستجمهوری 2016 آمریکا، پرداخت. تاریخها و رویدادهای مهم دور نهایی انتخابات ریاستجمهوری آمریکا به شرح زیر است:
رأیگیری دور نهایی انتخابات ریاستجمهوری آمریکا: 8 نوامبر (18 آبانماه)
مناظرههای ریاستجمهوری: 26 سپتامبر (5 مهرماه)، 9 اکتبر (18 مهرماه) و 19 اکتبر (28 مهرماه)
مناظره معاونان احتمالی رئیسجمهور آینده: 4 اکتبر (13 مهرماه)
مراسم تحلیف رئیسجمهور جدید: 20 ژانویه 2017 (یکم بهمن)
چرا رأیگیری دور نهایی انتخابات ریاستجمهوری آمریکا 8ام نوامبر برگزار میشود؟
طبق قوانینی که سال 1845 میلادی (1224 هجری شمسی) در آمریکا تصویب شد، انتخابات ریاستجمهوری این کشور باید در نخستین سهشنبهی پس از اولین دوشنبه ماه نوامبر برگزار شود. سال جاری میلادی، نخستین سهشنبهی پس از اولین دوشنبه نوامبر مصادف با 8ام این ماه است. چندین دلیل برای انتخاب چنین روزی میتوان برشمرد:
در قرن نوزدهم، گاهی طی مسافتهای طولانی تا حوزههای انتخاباتی بیش از یک روز به طول میانجامید. از سوی دیگر، بنا به دلایل مذهبی مردم نمیتوانستند سفرهای خود را روز یکشنبه آغاز کنند. علاوه بر این، بدلیل برپایی چهارشنبه بازار در بیشتر شهرهای آمریکا، چهارشنبه روز مناسبی برای برگزاری رأیگیری نبود.
از سوی دیگر، ماه نوامبر پس از فصل برداشت محصول و پیش از فرا رسیدن سرمای شدید زمستان، قرار دارد؛ بنابراین، ماه مناسبی برای برگزاری رأیگیری دور نهایی انتخابات ریاستجمهوری آمریکاست.
دور نهایی انتخابات ریاستجمهوری آمریکا چگونه برگزار میشود؟
نظام انتخاباتی این مرحله ساده و مهمترین بخش آن «مجمع گزینندگان» (شورای گزینشگران) است. این شورا 538 عضو دارد و نامزدهای ریاستجمهوری برای پیروزی در انتخابات به رأی 270 نفر از این افراد نیاز دارند. اعضای شورای گزینندگان (هیأتهای انتخاباتی) به نوعی نماینده ایالتهای متبوعشان محسوب میشوند. هر چه ایالتی پر جمعیتتر باشد، تعداد اعضای هیأتهای انتخاباتی آن نیز بیشتر خواهد بود. طبق قانون اساسی آمریکا، تعداد اعضای هیأتهای انتخاباتی هر ایالت معادل مجموع تعداد اعضای مجلس نمایندگان و سناتورهای همان ایالت در کنگره این کشور است. بنابراین ایالتهای پرجمعیتی از قبیل «کالیفرنیا»، «تگزاس» و «نیویورک» در تعیین سرنوشت انتخابات ریاستجمهوری آمریکا نقشی مهم ایفا میکنند.
اعضای مجمع گزینندگان مقامات ایالتی و یا از چهرههای شاخص احزاب عمده آمریکا هستند. این هیأتهای انتخاباتی روز دوشنبهی پس از دومین چهارشنبه ماه دسامبر با حضور در پایتختهای ایالتی خود، آرای خود را داخل صندوقهای رأیگیری میاندازند. نتایج این رأیگیری 6ام ژانویه در مجلس سنا قرائت میشود.
انتخابات ریاستجمهوری آمریکا از طریق رأی غیرمستقیم مردم، انجام میگیرد. با این وجود، اهالی هر ایالت نیز به کاندیداهای مورد نظر خود رأی میدهند که به آنها «آرای مردمی» (popular votes) گفته میشود. به طور معمول، همواره نامزدی که در ایالتی حائز رأی مردمی بیشتری شده باشد، از سوی هیأت انتخاباتی آن ایالت برگزیده میشود. با این وجود، در دو قرن گذشته، استثنائاتی نیز در این زمینه وجود داشته است.
آیا امکان دارد نامزدی حائز اکثریت «آرای مردمی» نشود، اما در انتخابات مجمع گزینندگان پیروز شود؟
در پاسخ باید گفت: بله. «ال گور» در انتخابات ریاستجمهوری سال 2000 آمریکا حائز اکثریت آرای مردمی شد، اما هیأتهای انتخاباتی با اختلاف بسیار کمی، «جورج بوشِ پسر» را بهعنوان رئیسجمهور آمریکا برگزیدند.
ایالتهای سرنوشتساز یا ایالتهای بنفش: ایالتهای «اوهایو»، «فلوریدا» و «پنسیلوانیا» مهمترین ایالتهای بنفش در انتخابات سال جاری میلادی لقب گرفتهاند. ساکنان این ایالتها به طور مشخص طرفدار حزب دموکراتِ آبیرنگ و یا حزب جمهوریخواهِ قرمزرنگ نیستند. دیگر ایالتهای بنفش شامل «ویسکانسین»، «نیوهمپشایر»، «مینهسوتا»، «آیووا،» «میشیگان»، «نوادا»، «کلرادو» و «کارولینای شمالی» است.
«باراک اوباما،» رئیسجمهور کنونی آمریکا، در چه تاریخی کاخسفید را ترک خواهد کرد؟ وی در دو ماه پایانی دوران ریاستجمهوریش چه اقداماتی انجام خواهد داد؟
بر اساس قانون، اوباما تا ظهر روز 20ام ژانویه 2017 (یکم بهمن)، رئیسجمهور آمریکا خواهد بود. البته این تاریخ، بدون درنظر گرفتن روز دقیق برگزاری «مراسم تحلیف» رئیسجمهور جدید است. اوباما در دو ماه پس از برگزاری رأیگیری دور نهایی انتخابات ریاستجمهوری و پیش از اجرای مراسم ادای سوگند رئیسجمهور جدید، همچنان به وظایف خود به عنوان رئیسجمهور و فرمانده کل نیروهای مسلح آمریکا ادامه خواهد داد.
مراسم تحلیف رئیسجمهور جدید در چه تاریخی برگزار میشود؟
مراسم تحلیف رئیسجمهور جدید آمریکا روز 20ام ژانویه سال 2017 (یکم بهمن) و به ریاست قاضی ارشد این کشور برگزار خواهد شد. رئیسجمهور جدید در این مراسم، چشمانداز برنامه چهارساله خود را به طور خلاصه ترسیم میکند. وی پس از مراسم ادای سوگند، در ضیافت نهاری با رهبران اکثریت و اقلیت کنگره شرکت میکند. پس از آن نیز رژه مراسم جشن ریاستجمهوری در خیابان پنسیلوانیا برگزار میشود.
انتهای پیام/