به گزارش
خبرنگار حوزه بهداشت و درمان گروه علمی پزشكی باشگاه خبرنگاران جوان؛ نادر علیرضالو دکترای تخصصی علوم عصبی شناختی می گوید: خدمات کاردرمانی جزو هزینه های گران توانبخشی محسوب می گردد و تعدد جلسات کاردرمانی، هزینه های سنگینی برای خانواده های نیازمند در بر دارد و درمانگران این رشته به ناچار علیرغم تعرفه های رسمی اعلامی از سوی وزارت بهداشت برای از دست ندادن مراجعین خود گاهی تخفیفات 50 درصدی نسبت به تعرفه وزارت بهداشت اعمال می کنند.
به گفته وی، رشته کاردرمانی به عنوان یکی از رشته های اصلی توانبخشی در کنار رشته هایی چون فیزیوتراپی، گفتاردرمانی و غیره زیر نظر وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی در دانشکده توانبخشی بعضی از دانشگاههای علوم پزشکی کشور تدریس می شود.
علیرضالو در این خصوص اظهار داشت: خدمات این رشته با توجه به رویکرد کل نگر از پیشگیری تا توانبخشی مبتنی بر جامعه، از مشکلات و اختلالات ناشی از قبل از تولد، حین تولد و بعد از تولد از کودکی تا بزرگسالی و حتی سالمندی را شامل می شود لکن با توجه به گستردگی این خدمات تا کنون نتوانسته است جایگاه واقعی خود را در نظام سلامت کشور کسب کند.
دکترای تخصصی علوم عصبی شناختی افزود: این در صورتی است که در اکثر کشورهای توسعه یافته اروپا از جمله آلمان یا انگلیس و همچنین آمریکا رشته کاردرمانی یکی از پرکاربردترین رشته های زیرگروه پزشکی در خدمات و سرویس های انسانی در حیطه سلامت محسوب می شود.
به گفته علیرضالو، با بررسی شرایط موجود کاردرمانی در ایران، نبود ردیف شغلی و استخدامی در بیمارستان های دولتی یا غیر دولتی، عدم حمایت سازمان های بیمه گر از خدمات کاردرمانی و عدم پوشش نظام بیمه ای این خدمات، توسعه و گسترش نابرابر امکانات و خدمات کاردرمانی در کلان شهرها، کمبود دانش آموختگان این رشته در سراسر کشور، عدم آشنایی متخصصین پزشکی با خدمات توانبخشی با محوریت کاردرمانی، عدم شناخت کافی خدمات کاردرمانی توسط مردم، نبود برنامه های رسانه ای برای اطلاع رسانی رشته های نوپایی چون کاردرمانی در نظام سلامت از علل عدم رشد کاردرمانی در نظام سلامت ایران است که باید آن را جدی تلقی کرد.
علیرضالوافزود: این درحالی است که رشته هم تراز کاردرمانی مانند فیزیوتراپی با در اختیار داشتن امکانات توسعه ای بیشتر توانسته است خدمات خود را هم تراز اکثر تخصص های پزشکی به جامعه معرفی کند و بودجه های دولتی و غیردولتی زیادی را برای رشد و ارتقای خود جذب کند و ما نیز با تعرفه های منطقی توانبخشی باید شاهد عدالت در سلامت و ارتقا نظام سلامت باشیم.
کاهش درآمد کلینیک های کاردرمانی سد راه دانش آموختگان توانبخشی
خدمات کاردرمانی جز هزینه های گران توانبخشی محسوب می شود و در این راستا نبود حمایت سازمان های بیمه گر و همچنین تعدد جلسات کاردرمانی هزینه های سنگینی را بر دوش خانواده های نیازمند این خدمات متحمل می کند و درمانگران این رشته به ناچار علیرغم تعرفه های رسمی اعلامی از سوی وزارت بهداشت برای از دست ندادن مراجعین خود گاها تخفیفات 50 درصدی نسبت به تعرفه وزارت بهداشت را اعمل می کنند و مطمئنا کاهش درآمد کلینیک های کاردرمانی در دراز مدت موجب دلسرد شدن دانش آموختگان برای فعالیت در این رشته را منجر می شود.
وی افزود: دانش آموختگان و فارغ التحصیلان این رشته در سه مقطع کارشناسی، ارشد و دکتری امکان تاسیس دفاتر کاردرمانی خود را با کسب مجوز و پروانه از سازمان نظام پزشکی داشته و با توجه به آیین نامه های موجود در این زمینه در سطح کشور فعالیت می کنند؛ اما در هر حال با مشکلات عدیده ای نیز دست و پنجه نرم میکنند.
سیستم ارجاع مراجع و بیمار از سوی متخصصین نیازمند بازنگری است
علیرضالو در ادامه اظهار داشت: از دیگر مشکلات دانش آموختگان این رشته سیستم ارجاع مراجع و بیمار از سوی متخصصین است و پزشک ارجاع بیمار نیازمند به خدمات توانبخشیرا نادیده می گیرد که با این کار تنها عوارض بیماری و هزینه های درمان دوچندان می شود.
به گفته وی، در حال حاضر دفاتر کاردرمانی تنها با مجوز نظام پزشکی صادر می شود که کاردرمانگران را موظف به فعالیت زیر نظر پزشک کرده و تنها به عنوان دفتر کاردرمانی نه کلینیک و نه موسسه ایفای نقش می کنند. همانطور که می دانیم خدمات توانبخشی چند جانبه بوده و با جمع شدن مجموعه رشته های توانبخشی در کنار هم اثربخشی مضاعف برای افراد نیازمند خواهد داشت.
گستردگی خدمات کاردرمانی و سیستم ارجاع قطره چکانی نتیجه خوبی ندارد
این متخصص علوم عصبی شناختی با توجه به نبود شناخت اکثر پزشکان با گستردگی خدمات کاردرمانی و سیستم ارجاع قطره چکانی در نبود سیستم ارجاع سازمان یافته کشوری عنوان کرد: بسیاری از این دفاتر کاردرمانی به علت نبود تعداد بیماران مناسب زیر بار هزینه های سرسام آور اجاره مطب و تجهیز مطب مجبور به تعطیلی دفتر کاردرمانی خود می شوند.
در سالهای اخیر با توجه به تشکیل دفتر توانبخشی در وزارت بهداشت و حضور دکتر محمدتقی جغتایی روند تعرفه گذاری خدمات کاردرمانی انسجام و نظم بیشتری داشته است و هر سال این تعرفه ها از سوی وزارت بهداشت اعلام شده ولی تعرفه ها اخذ نمی شود.
علیرضالویی اظهار داشت: تعرفه های اعلامی با توجه به ارزش گذاری خدمات و زمان ارائه آن اعلام می شوند ولی زمانی که خانواده ها و مراجعین دفاتر کاردرمانی قادر به پرداخت این مبالغ نیستند، درمانگران نیز به ناچار هزینه هایی به مراتب پایین تر از این تعرفه ها را دریافت می کنند.
نداشتن تعرفه مشخص، سبب مشکلاتی برای مراکز درمانی و نیازمندان به این خدمات می شود که با توجه به دغدغه متولیان که عدالت در سلامت و ارتقای نظام سلامت را دنبال می کنند، نباید از آن غافل شد.
به گفته علیرضالو، به نظر می رسد تعیین به موقع تعرفه های منطقی درمانی و دیده شدن تعرفه های توانبخشی مهمترین راهکار باشد چون از زمانی که امکان تعیین تعرفههای پزشکی بخش خصوصی از نظام پزشکی سلب شد قرار شد مطابق قانون، شورای عالی بیمه آن را ابتدای هر سال تعیین و ابلاغ کند. بنابراین اولین قدم برای اصلاح تعرفه ها اجرای درست قانون یعنی ابلاغ به موقع بوده و در قدم بعدی تعیین آنها متناسب با تورم و جیب مردم است.
انتهای پیام/