پولیتیکو در مطلبی نوشت تصمیم رئیس‌جمهور آمریکا برای خروج از توافق هسته‌ای ایران، روند مذاکرات با کره شمالی را تحت‌الشعاع قرار داده است.

به گزارش گروه بین‌الملل باشگاه خبرنگاران جوان، پایگاه اینترنتی پولیتیکو در مطلبی نوشت: ایران هفته گذشته اعلام کرد توانایی خود برای غنی‌سازی اورانیوم را افزایش داده است. این اقدام در حالی انجام شده است که چند هفته پیش، دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا، به طور ناگهانی از توافق هسته‌ای ایران خارج شد.

کارشناسان اعلام کرده اند به نظر نمی‌رسد این اقدام ایران برای منحرف کردن جلسه مشترک دونالد ترامپ و کیم جونگ اون، رهبر کره شمالی، در سنگاپور انجام شده باشد. با این حال، این خبر بیانگر آن است که خروج آمریکا از برجام می‌تواند مذاکره ترامپ و کیم جونگ-اون را تحت الشعاع قرار دهد. مقامات کره شمالی نیز به طور حتم تمامی این وقایع را در نظر می‌گیرند.

سوزان دیماگیو، تحلیلگر اتاق فکر «نیو آمریکا»، در این‌باره گفت: «در گفتگوهای غیررسمی من با مقامات کره شمالی، آن‌ها همواره مسئله توافق هسته‌ای ایران را مطرح می‌کنند.»

پولیتیکو در این گزارش نوشت: علی‌رغم تمامی انتقادهای رئیس جمهور آمریکا از توافق هسته‌ای ایران، برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) یکی از مهم‌ترین توافق‌های بین‌المللی بود که تاکنون درباره آن مذاکره صورت گرفته است. ترامپ با اصرار خود برای حصول توافقی جامع‌تر و طولانی تر، معیاری سختگیرانه‌تر و شاید غیر قابل دستیابی برای مذاکرات با کیم جونگ اون وضع کرده است.

این در حالی است که مشاوران ترامپ ادعا می‌کنند رئیس جمهور آمریکا با خروج از برجام، جدیت خود را درباره وضع توافقی بهتر با کره شمالی نشان داده است. مقامات و تحلیلگران سابق آمریکایی اعلام کرده اند حصول توافقی معتبر با کره شمالی از توافق ایران دشوارتر خواهد بود.

دلیل اصلی این است که علی‌رغم ایران که اعلام کرده است برنامه هسته‌ای تهران تنها برای استفاده غیرنظامی بوده است، کره شمالی اکنون تسلیحات هسته‌ای در اختیار دارد و حتی تهدید کرده است علیه آمریکا از آن‌ها استفاده کند.

نگارنده این مطلب در ادامه افزود: همچنان مشخص نیست درخواست‌های کیم جونگ اون از ترامپ در این نشست چه خواهد بود. حتی می‌توان این برداشت را کرد که پیونگ یانگ تنها پس از انجام اقداماتی از جانب آمریکا، مانند خروج 28 هزار و 500 نیروی نظامی آمریکایی از کره جنوبی، تسلیحات هسته‌ای خود را به طور موقت کنار خواهد گذاشت.

یکی از مسائل حساس، مدت زمان انقضای توافق احتمالی میان ترامپ و کیم خواهد بود. ترامپ پیش از این بارها از عمر 10 تا 15 ساله برجام انتقاد کرده بود. وی پیش از خروج از برجام بارها اصرار کرده بود توافق هسته‌ای باید به گونه‌ای بازبینی شود که به طور کامل فعالیت‌های هسته‌ای ایران را متوقف کند.

به این ترتیب، در صورتی که ترامپ برای توافق احتمالی کره شمالی «بند غروب» در نظر بگیرد، خود را ریاکار معرفی خواهد کرد.

افزون بر این، جمهوری‌خواهان از دولت باراک اوباما، رئیس جمهور پیشین آمریکا، برای طراحی توافق هسته‌ای ایران به گونه‌ای که نیازی به تایید مجلس سنای آمریکا نداشت، به شدت انتقاد کرده بودند. به همین دلیل مایک پمپئو، وزیر خارجه آمریکا، در روزهای اخیر در ادعایی توافق هسته‌ای سال 2015 را «کاغذپاره‌ای» خواند و گفت ترامپ تلاش خواهد کرد توافق احتمالی با کره شمالی را به عنوان یک معاهده به تایید مجلس سنا برساند.

پولیتیکو افزود: در حال حاضر، توافق هسته‌ای ایران به طور کامل لغو نشده است و کشورهای اروپایی که در این مذاکرات نقش داشته اند در حال جستجو برای راهکارهایی هستند تا این توافق را حفظ کنند. بیانیه ایران درباره افزایش توان هسته‌ای خود نیز در چارچوب برجام بوده است.

برخی از مقامات پیشین دولت اوباما اعلام کرده اند حصول معاهده با کره شمالی بسیار دشوار خواهد بود؛ اما در صورتی که کنگره قانونی ویژه وضع کند که مانند توافق هسته‌ای ایران بر هرگونه توافق احتمالی با کره شمالی نظارت کند، از دشواری حصول این توافق کاسته خواهد شد. در توافق هسته‌ای ایران، رئیس جمهور آمریکا در فواصل معین تعهد تهران به برجام را تایید و به کنگره اعلام می کرد.

وندی شرمن، معاون سیاسی پیشین وزارت خارجه آمریکا، که در مذاکرات هسته‌ای با ایران شرکت داشته است گفت در مسئله نظارت درباره توافق احتمالی آمریکا و کره شمالی، مهم است «معیارهایی در نظر گرفته شود که تحقق آن‌ها غیرممکن نباشد.»

مقامات دولت پیشین آمریکا و تحلیلگران اعلام کرده اند حصول توافق ترامپ با کره شمالی درباره برنامه هسته‌ای، رویدادی بسیار دور از ذهن خواهد بود.

انتهای پیام/

گزارش پولیتیکو درباره پیامدهای منفی خروج آمریکا از برجام بر نشست ترامپ و اون

برچسب ها: برجام ، کره شمالی ، آمریکا
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار