به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان؛نسل جدید ژیروسکوپهایی که در کشورمان تولید شده اند آنقدر قابل اطمینان هستند که شبیه به آن در موشک های قاره پیمای ترایدنت مجهز به کلاهک هسته ای که از زیردریایی های آمریکایی پرتاب می شوند نیز نصب شده است.

ژیروسکوپ ها سنسورهایی هستند که ما از آن ها برای به دست آوردن سرعت زاویه ای و موقعیت زاویه ای استفاده می کنیم. با پردازش این اطلاعات می توان موقعیت کلی جسم را نیز بر اساس محاسبات به دست آورد. ژیروسکوپ عضو اصلی سیستم های هدایت اینرسی می باشد. سیستم هدایت اینرسی که در ناوبری مورد استفاده قرار می گیرد، سامانه ای برای مشخص کردن موقعیت یک جسم متحرک مانند هواپیما یا کشتی با استفاده از متغیر هایی مثل سرعت و شتاب است که این امر از طریق اندازه گیری کمیت ها توسط حس کننده اینرسی انجام می گیرد.

گام مهم متخصصان کشور برای رفع نگرانی فرماندهان اسرائیلی!/ ساخت دقیق‌ترین ژیروسکوپ‌های جهان برای موشک‌های بالستیک ایرانی +عکس

ژیروسکوپ اولین بار در ۱۸۱۷ میلادی توسط یک فرد آلمانی به نام یوهان بوهننبرگر ساخته شده است. رفتار یک ژیروسکوپ می‌تواند به سادگی با توجه به رفتار چرخ جلوی دوچرخه درک می‌شود. اگر چرخ از محور عمود به سمت چپ متمایل شود لبه جلوی چرخ هم به سمت چپ می‌چرخد. به عبارت دیگر چرخش روی یک مورد چرخ چرخان، چرخش در محور سوم را موجب می‌شود. مدل های اولیه ژیروسکوپ بر اساس حرکت چند میله و حلقه چرخان قرار داشت و با پیشرفت علم مدل های جدید تری از آن به بازار آمد. از مدل های مختلف ژیروسکوپ می توان به مدل های با یک درجه آزادی، ژیروسکوپ با دو درجه آزادی، مدل DTG، ژیروسکوپ های مدل لیزری و فیبر نوری اشاره کرد.

گام مهم متخصصان کشور برای رفع نگرانی فرماندهان اسرائیلی!/ ساخت دقیق‌ترین ژیروسکوپ‌های جهان برای موشک‌های بالستیک ایرانی +عکس

 

نمایی از یک ژیروسکوپ مدل اولیه

ژیروسکوپ های مدل لیزری و فیبر نوری تقریبا پیشرفته ترین مدل های این وسیله در حال حاضر هستند و در اکثر وسایل نیاز به هدایت مثل هواپیماها، کشتی ها و موشک ها مورد استفاده قرار می گیرند. در حقیقت مدل فیبر نوری یک گام از گونه لیزری نیز پیشرفته تر است. با این دو مدل بیشتر آشنا می شویم.

ژیروسکوپ های لیزری دارای هیچ جسم تحرکی که ایجاد اندازه حرکت خطی یا زاویه ای کند، نیستند. لکن از آنجا که کاربرد آن شبیه ژیروسکوپ های معمولی برای اندازه گیری دوران است، آن را در زمره ژیروسکوپ های رده بندی میکنند. در این ژیروسکوپ، از دو پرتو نورلیزر در یک مسیر بسته و در دو جهت مخالف استفاده می شود که نخستین نمونه تجاری آن در هواپیماهای بوئینگ ۷۵۷ و ایرباس ۳۱۰ بکار رفته است. مزیت آن، درقابلیت اطمینان بیشتر، دامنه دینامیکی وسیع ترو مقاومت خوب در مقابل شتاب های زیاد است .

گام مهم متخصصان کشور برای رفع نگرانی فرماندهان اسرائیلی!/ ساخت دقیق‌ترین ژیروسکوپ‌های جهان برای موشک‌های بالستیک ایرانی +عکس

ژیروسکوپ لیزری

ژیروسکوپ های فیبر نوری تحقق آخرین اندیشه های بشر در ساخت ژیروسکوپ است چراکه در نوع خود کوچک بوده و بطور آنی روشن میشود، عمر طولانی دارد، احتیاجی به خدمات نگهداری نداشته و در عین حال ارزان است. همچنین احتیاج به سامانه تعلیق طوقه ای ندارند. مبنای عملکرد این ژیروسکوپ، شبیه ژیروسکوپ لیزری است با این تفاوت که در آن به جای لیزر از یک نور پولاریزه استفاده میشود. این فناوری در اواسط دهه ی ۱۹۷۰ در دانشگاه یوتای آمریکا ابداع شد.

گام مهم متخصصان کشور برای رفع نگرانی فرماندهان اسرائیلی!/ ساخت دقیق‌ترین ژیروسکوپ‌های جهان برای موشک‌های بالستیک ایرانی +عکس

نوعی ژیروسکوپ فیبر نوری

اندازه‌گیری چرخش‌های بسیار دقیق و تعیین جهت چرخش و کاربرد در سیستم‌های ناوبری هوایی، زمینی و ریلی، موشکها و سیستم های هوشمند کنترل پرتاب، جهت‌گیری و پایدارسازی آنتن‌ها و دوربین‌ها، نقشه ‌برداری و هواشناسی، حفر تونل و ساخت جاده، بالگردها و هواپیماهای بدون سرنشین، جهت‌ یابی کاشت لوله‌های آب و گاز و کابل‌های مخابراتی از جمله کاربردهای ژیروسکوپ های فیبر نوری است. این ژیروسکوپ ها به دلیل نداشتن قطعه متحرک در برابر فشار و لرزش های محیطی نیز دارای مقاومت بسیار بالایی هستند ولی در عین حال برای داشتن کارایی مطلوب نیاز به کالیبراسیون بسیار دقیقی نیز دارند.

ژیروسکوپ های فیبر نوری برای موشک های ایرانی

همان طور که در بالا گفته شد ژیروسکوپ های فیبرنوری در حقیقت پیشرفته ترین مدل از این وسیله هستند و برای مثال در موشک های قاره پیمای ترایدنت که از زیردریایی های نیروی دریایی آمریکا و انگلیس پرتاب شده و حامل کلاهک هسته ای نیز هستند، نصب شده است چراکه اطممینا به عملکرد آن بالا بوده و در عین حال، ویژگی های مهم دیگری نیز دارند که به طور خلاصه در بالا به آن اشاره شد.

در سالهای اخیر ما با نسل جدیدی از موشک های ایرانی مثل خانواده فاتح ۱۱۰، رو به رو هستیم که دارای دقت بسیار بالایی هستند و به در اصطلاح به نقطه زنی رسیده اند. درباره سیستم های هدایتی این موشک ها اطلاع رسانی خاصی به صورت رسمی صورت نگرفته و به نوعی برای بسیاری از کارشناسان دقت بالای این موشک نوعی سوال برانگیز است. اما در جریان نمایشگاه هوایی کیش اطلاعاتی مبنی بر ساخته شدن ژیروسکوپ های فیبر نوری در ایران در معرض دید علاقمندان و بازدیدکنندگان قرار گرفت. بر اساس این اطلاعات مدتی است که این وسیله در داخل کشور طراحی و ساخته و به نیروهای مسلح نیز تحویل داده شده است.

گام مهم متخصصان کشور برای رفع نگرانی فرماندهان اسرائیلی!/ ساخت دقیق‌ترین ژیروسکوپ‌های جهان برای موشک‌های بالستیک ایرانی +عکس

نمایی از کاتالوگ ژیروسکوپ فیبرنوری ساخت ایران

همانطور که در بالاتر نیز اشاره شد این فناوری نه فقط در موشک ها، بلکه در سامانه های پایدار کننده توپ ها، بخش فضایی و هدایت هواپیماهای بدون سرنشین دارای کارایی بسیار زیادی است. این قطعه کوچک اما بسیار استراتژیک در حقیقت بخش بسیار مهم و کاربردی در افزایش دقت موشک های ایرانی و هدایت پهپادهای ساخت داخل کشور است که تاکنون به آن اشاره و توجه محسوسی نشده بود.

ادعای خنده دار مقامات اسرائیلی و رفع نگرانی آنها

همین چند سال پیش بود که یک مقام نظامی ستاد ارتش اسرائیل، با ادعایی خنده‌ دار اعلام کرده: مانورهای ایران ما را نگران نمی‌کند و تل آویو، تنها نگران موضوع انحراف موشک‌های ایران است! وی مدعی شده بود: تلورانس (انحراف) موشک شهاب ۳ ایران پس از پرتاب حدود ۴۰ کیلومتر است و این موضوع می‌تواند بسیار خطرآفرین باشد، زیرا همانند پرتاب تیر در تاریکی است!

 در پرتابه‌های بالستیک با افزایش برد به طور معمول، خطا نیز افزایش می‌یابد که برای جبران خطای ایجاد شده از سامانه‌های هدایت، کنترل و ناوبری استفاده می‌شود. توضیح عملکرد این مجموعه نیاز به مقدمات علمی دارد که مد نظر این گزارش نیست در مجموع این سامانه‌ها تلاش می‌کند از بروز خطا در مسیر موشک (در راستاهای مختلف) جلوگیری کنند تا موشک مسیر از پیش تعیین شده را طی نموده و به هدف خود برسد. یکی از انواع مهم و پرکاربرد سامانه‌های هدایتی موشک به نام سامانه ناوبری اینرسی (INS) است که بخش عمده‌ای از کار هدایت، کنترل و ناوبری را آن هم به صورت داخلی و بدون اتکا به منابع داده‌ای خارج از موشک با استفاده از اجزائی همچون حسگرها و شتاب‌سنج‌ها (برای اندازه‌گیری نیروهای اغتشاشی وارد شده به موشک)، ژیروسکوپ‌ها (ایجاد مختصات مرجع برای سنجش تغییرات در محورهای فیزیکی مختلف موشک) و رایانه‌ های پردازش کننده داده‌ها به صورت مجموعه ‌ای هماهنگ به انجام رسانده و به کمک عملگرهای نصب شده در موشک خطاهای ایجاد شده را کاهش می ‌دهد.

سامانه‌های هدفگیری، هدایت، کنترل و ناوبری که ممکن است در بخشی از مسیر از دو سامانه نیز استفاده شود دست به دست هم داده تا خطای ناشی از منابع متعدد داخل و خارج موشک را جبران کنند زیرا هر یک از منابع خطا می‌تواند سبب شود که موشک به نقطه عقب‌تر، جلوتر، یا سمت راست و چپ هدف برخورد کند. برخی از این منابع، خطاهای حاصل از ساخت شامل نوسانات وزنی موشک، نوسانات قطر و طول موشک، خطاهای پدید آمده در ترکیب سوخت و میزان سوخت قرار داده شده در موشک، مدت زمان سوزش پیشران و متوسط نیروی تولیدی آن، عدم تقارن بال‌ها و بالک‌ها، عدم تقارن جرمی حول محور پرواز، همراستا نبود جهت نیروی رانش با محور پرواز، عدم انطباق کامل محورهای طولی اجزای داخلی موشک پس از مونتاژ (ممان اینرسی طولی)، خطاهای ناشی از تغییرات جهت و سرعت باد نسبت به پیش‌بینی، تغییرات خواص هوا نسبت به مقادیر متعارف در ارتفاعات مختلف و ... است.

با توجه به چنین دستاورد مهمی که توسط متخصصان دفاعی کشورمان رسما رونمایی شده، می توان اطمینان داشت دیگر نگرانی مقامات دولتی و نظامی رژیم صهیونیستی کاملا رفع شده و آنها در صورت وجود کوچکترین شکی در کیفیت ژیروسکوپ های ایرانی، می توانند ویژگی های همتایان آن مانند موشک اتمی ترایدنت را مطالعه و بررسی کنند.

منبع:مشرق

انتهای پیام/

هرآنچه باید درباره ژیروسکوپ‌ها  بدانید

برچسب ها: خاورمیانه ، خواندنی
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۳۱
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
علی
۱۸:۲۰ ۰۳ تير ۱۳۹۹
من میتوانم کله نقاط موشک را بسازم ولی ژيروس کوپ راهنمز موفق بساختش نشدم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۴۷ ۱۷ مرداد ۱۳۹۷
سلام و خدا قوت به مهندسان عزیزی که باعث آرامش روحی و قوت قلب مردم سرزمینمان هستند. به اسرئیل هم گوشزد می کنم که با دم شیر بازی نکن تو اصلا عددی نیستی ملت ایران تو را به رسمیت نمی شناسد و روزی با همین تجهیزات شما را شخم خواهد زد و نقشه های شوم شما نقش بر آب خواهد شد. اللهم عجل لولیک الفرج...
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۸:۳۱ ۱۶ مرداد ۱۳۹۷
درود بر دلاورمردان و نخبگان ایران اسلامی
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۲۰ ۱۶ مرداد ۱۳۹۷
دمشون گرم ولی به داد معیشت هم برسید
-
ناشناس
۱۴:۴۸ ۱۶ مرداد ۱۳۹۷
درود بر نخبگان ایران
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۳۲ ۱۶ مرداد ۱۳۹۷
خداوند، هر که را در راه عزت و سربلندی اسلام و این نظام گام بر میدارد، توفیق دهد و هر که را در راه ضربه زدن به اسلام و نظام اسلامی گام برمیدارد، خوارو ذلیل کند ان شاالله.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۱۲ ۱۶ مرداد ۱۳۹۷
من که نفهمیدم چی شد ولی فکر کنم دستاورد بزرگی باشد
Germany
ناشناس
۱۴:۰۱ ۱۶ مرداد ۱۳۹۷
به کوری چشم دشمنان ایران درود بر دلاورمردان بزرگ ایران اسلامی
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۱۰ ۱۶ مرداد ۱۳۹۷
رسول اکرم(ص):اگر علم در ثریا هم باشد مردمانی از پارس به آن دست خواهن یافت
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۴۵ ۱۶ مرداد ۱۳۹۷
بزنید تو خود نتانیاهو
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۲۱ ۱۶ مرداد ۱۳۹۷
نابودی اسرایل نزدیکه شک نکنید
Iran (Islamic Republic of)
طراحی سایت
۱۱:۴۰ ۱۶ مرداد ۱۳۹۷
تشکر خیلی کاربردی بود
Iran (Islamic Republic of)
ایرانی سرافراز
۱۰:۵۰ ۱۶ مرداد ۱۳۹۷
باعث افتخار ماست خدا به این مهندسان خیر وسلامتی اعطا فرماید
خدا قوت
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۰۷ ۱۶ مرداد ۱۳۹۷
ما باید آمریکا و اسراییل را با خاک یکسان کنیم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۸:۵۲ ۱۶ مرداد ۱۳۹۷
خیلی عالی هست
-
ناشناس
۰۸:۱۸ ۱۶ مرداد ۱۳۹۷
کاش تو ساخت خودرو هم مهندسین یه قدمی بر میداشتند
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۳۴ ۱۶ مرداد ۱۳۹۷
تا وقتی مسئولین صنعت و خودرو دارای شرکت خصوصی و یا تابعیت دوگانه هستند انتظار پیشرفت در ساخت خودرو بیهوده است.
Iran (Islamic Republic of)
مهدی
۱۰:۴۲ ۱۶ مرداد ۱۳۹۷
اخه ساخت خودرو دست جهادگر های دفاعی نیست. اگه یه ذره همت جهادی بود حتما اون هم به بهترین نحو ساخته می شد.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۰۹ ۱۶ مرداد ۱۳۹۷
ای کاش تولید خودرو و اقتصاد را به نیروهای سپاهی و انقلابی واگذار کنند .
به امید موفقیت در تمام عرصه ها
یا علی مدد
Iran (Islamic Republic of)
علی
۰۸:۰۲ ۱۶ مرداد ۱۳۹۷
خدا قوت واقعا خسته نباشید ،ما به شما افتخار میکنیم
Germany
نهضت جهانی صلوات
۰۷:۲۸ ۱۶ مرداد ۱۳۹۷
اللهم صل علی محمد وآل محمد وعجل فرجهم
احسنت بر این توانایی دفاعی
رحمت خدا بر تمامی متخصصین دفاعی بخصوص عزیزان موشکی
یادکنیم از پدر موشکی ایران شهید طهرانی مقدم کع با روحیه بسیجی وجهادی شعار ما میتوانیم را در عمل نشان داده واکنون نیز ادامه دارد
برروی موشکها صلوات بنویسید تا به هدف اصابت کنند
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۵:۵۵ ۱۶ مرداد ۱۳۹۷
پس خیال صهیونیستها دیگه راحت شد ،موشکهای ایرانی دقیق میزنند وسط سامانه های پاتریوت ومراکز مهم مثل دیمونا ،دیگه یکه تازی تموم شد اقایان صهیون ،غلط اضافه کنید حیفا وتل اویو با تلی از خاک یکسان میشود ،همانطور که رهبری معظم کل قوا فرمودند ،،،،مرگ بر اسراییل ،،،،این غده افن وبد خیم سراطانی در قلب کشورهای مسلمان ،انشاع الله بزودی ریشه ظالمان صهیون را خشک میکنیم،
Iran (Islamic Republic of)
دبیر
۰۳:۱۶ ۱۶ مرداد ۱۳۹۷
مسولان ایران خوردو و .....خجالت بکشید این همه متخصص داریم بزارید مردم هم بهره ببرند مانع نشوید...
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۲:۵۴ ۱۶ مرداد ۱۳۹۷
دمتون گرم ای ولا
Iran (Islamic Republic of)
محمد
۰۱:۱۳ ۱۶ مرداد ۱۳۹۷
سلام ما می‌توانیم
نیاز به خودباوری داریم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۰:۵۶ ۱۶ مرداد ۱۳۹۷
خخخخخخخخخخخخخخخ
دمتون گرم که انقدر به فکر دشمنانمون هم هستین
حالا دیگه لازم شد موشکی بسازید که قشنگ بشینه به پیشانی نتانیاهو که خدای نکرده به کس دیگه ای نخوره که نگران بشن خخخ خدا قوت خیلی دوست دارم که یه روز بشه خودمم بیام دست به ماشه بشیم به سمت اسرائیل تا باور کنـــــــــــــــــــن
Germany
ناشناس
۰۰:۳۷ ۱۶ مرداد ۱۳۹۷
چه سودی برای اینده فرزندان خواهران و خانواده شما داره؟
پیشرفت اقتصادی داریم ؟ سیاسی و یا فرهنگی و اجتماعی؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۰:۳۶ ۱۶ مرداد ۱۳۹۷
البته سیستم هدایت اینرسی به دقت سیستم هدایت ماهواره ای نمیرسه و قابلیت اطمینان بسیار پایینی داره ... ماهواره هم که نداریم مگر اینکه در جنگ واقعی از اروپا یا روسیه کمک بگیریم...
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۱۸ ۱۶ مرداد ۱۳۹۷
اطلاعات و تصاویر پهپادی کارش بهتر و دقیقتر از ماهوارست محض اطلاع شما
United States of America
¤hamed¤
۰۰:۳۳ ۱۶ مرداد ۱۳۹۷
درود بر سپاهیان شجاع و دلاور....
انشاءالله همیشه درکارهایتان مؤفق و پیروز باشید....
آخ کی بشه این موشکها به اسرائیل پرتاب بشه حال کنیم.......
انشاءالله نابودی اسرائیل...
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۰:۲۷ ۱۶ مرداد ۱۳۹۷
نتانیاهوی نادان شک نکن این بار موشک ما خطا نمیره و تو را نابود خواهیم کرد