به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان؛ با نزدیک شدن به تحریمهای نفتی امریکا علیه ایران، شاهد افزایش بهای جهانی نفت هستیم، بهطوری که برخی از تحلیلگران تحقق نفت ۱۰۰ دلاری را بعید نمیدانند در عین حال برخی از مشتریان نفت ایران با قوت بیشتری اعلام کردهاند که خواستار معافیت از امریکا بابت ادامه واردات از ایران هستند که به نظر میرسد عدم موافقت امریکا با این معافیت برای امریکا هزینههای اقتصادی و سیاسی به همراه داشته باشد و عدهای دیگر از مشتریان مانند چین به جدیت اعلام کردهاند که کاری با تحریمهای امریکا ندارند، در این میان با توجه به تنش امریکا با چین به نظر میرسد چین در عزم خود ثابتقدم باشد.
به گزارش «جوان»، با نزدیکشدن به موعد تحریمهای نفتی امریکا علیه ایران قیمت جهانی نفت نیز به کانال ۹۰ دلار نزدیک میشود که این اتفاق روی اقتصاد بسیاری از شرکتهای واردکننده نفت اثر منفی میگذارد، از این رو کارشناسان اقتصادی احتمال میدهند با رشد بهای جهانی نفت مشتریان ایران که پیش از این تحت رایزنیها و فشارهای امریکا، اظهارنظرهایی در رابطه با قطع واردات نفت از ایران داشتهاند، در رابطه با مواضع عملی خود تجدیدنظر کنند یا اینکه هزینههای اقتصادی را که از ناحیه قطع واردات نفت به آنها تحمیل میشود، به طریقی از امریکا طلب کند که با تخفیفهایی که ایران برای مشتریانش اعمال میکند، هزینه این قطع همکاری تا جایی میتواند افزایش یابد که ضعیفترین کشورها را در برابر امریکا برای سرپیچی از اولین اقتصاد دنیا تهییج کند، بهطور نمونه تأسیس شرکتهای کوچک برای همکاری نفتی با ایران میتواند یک نوع از این سرپیچیهای مخفیانه باشد.
گفتنی است اخیراً اعلام شد که حجم بدهیهای ایالات متحده از ۵/۲۰ تریلیون دلار نیز عبور کردهاست و سایه این بدهیها همچنان بر سر اقتصاد امریکا سنگینی میکند، از این رو دولت امریکا برای همراه کردن مشتریان نفت ایران جهت صفر کردن واردات که امری محال به نظر میرسد باید متحمل هزینههای سنگین اقتصادی و سیاسی شود که بعید است امریکا با توجه به حجم بدهیهایش و همچنین تنشهای سیاسی متعدد با سایر کشور توانایی تحقق چنین امری را داشته باشد، با توجه به اینکه هر چند اقتصاد امریکا در دوره ترامپ به ظاهر رو به رشد بودهاست، اما همچنان شکنندگی خود را حفظ کردهاست و کوچکترین خطایی که به افزایش ریسک در اقتصاد بینجامد میتواند معادلات را به سرعت در اقتصاد امریکا برهم بزند، به ویژه اینکه اخیراً نیز نرخ بهره بانکی نیز تقویت شد و عملاً بهای تأمین مالی در این کشور افزایش یافت که به زیان بنگاهها است.
در این میان، کشورهایی که اقتصادهای قویتری دارند، مانند چین با توجه به حملات بیسابقهای که امریکاییها به دومین اقتصاد برتر دنیا داشتهاند، به نظر میرسد مسئله رقابت و اختلافات امریکاییها با چین به مسائلی فراتر از اقتصاد کشیده شده و مقولههای سیاسی و حقوق بشری را نیز در بر گرفته است، از این رو پیشبینی میشود که چین همچنان در صف مشتریان نفت ایران باقی بماند که ایران نیز باید از این فرصت بهره ببرد.
امریکا ۱۸ اردیبهشت سال جاری به صورت یکجانبه از برجام که مورد تأیید جامعه جهانی و شورای امنیت سازمان ملل بود، خارج شد و اعلام کرد با خروج از برجام تمام تحریمها علیه ایران طی ماههای آینده بازگردانده میشود. واشنگتن همچنین تهدید کرد هر کشوری که تحریمها را علیه ایران نقض کند، با پیامدهای آن روبهرو خواهد شد.
در حالی که پیش از این کرهایها کاهش واردات نفت را از ایران عامل افزایش بهای بنزین دانسته بودند، ژاپنیها رسماً اعلام کردند با قطع واردات نفت از ایران قیمت بنزین در ژاپن نیز بالا میرود و این کشور به شکل جدی به دنبال گرفتن معافیت از امریکا بابت ادامه واردات نفت از ایران است. در مذاکرات، ژاپن به امریکا گفته که توزیع باثبات انرژیاش نباید با تحریمهای واشنگتن علیه ایران دچار اختلال شود.
به عنوان مثال چینیها رسماً اعلام کردهاند کاری به تحریم ندارند و براساس منافعشان تصمیم گرفته و نفت مورد نیاز خود را از ایران وارد میکنند. در این میان برخی از کشورها مانند هند و ژاپن نیز که میخواهند رابطهشان را با ایالات متحده امریکا حفظ کنند به دنبال گرفتن معافیت از امریکا هستند. در سوی مقابل کرهایها رسماً واردات نفت و میعانات گازی را از ایران قطع کردهاند.
در شرایطی که هندیها واردات نفت را از ایران کاهش دادهاند، اما قطع نکردند. یک مؤسسه اطلاعات خطوط کشتیرانی اعلام کرد: هندیها واردات نفت را از امریکا کاهش دادهاند و به سمت خرید نفت از ایران روی آوردند.
به گزارش «فارس» به نقل از تایمز آو ایندیا، مؤسسه کپلر که در زمینه اطلاعات خطوط کشتیرانی و بارگیریهای نفتی فعالیت میکند، اعلام کردهاست که ماه گذشته میلادی صادرات نفت امریکا به هند ۷۵ درصد سقوط کرده و به تنها به ۸۴ هزار بشکه در روز رسیدهاست. این در حالی است که امریکا در ماه ژوئن روزانه ۳۴۷ هزار بشکه نفت به هند صادر کردهاست.
به طور کلی هند ۱۲ درصد از نفت مورد نیاز خود را در ماه ژوئن از امریکا وارد کرد، اما ماه گذشته خریداران نفت هندی با ۱۱۱ هزار بشکه افزایش نسبت به آگوست روزانه ۵۰۲ هزار بشکه نفت از ایران وارد کردند که بخش قابلتوجهی از کاهش نفت از امریکا از محل افزایش واردات نفت از ایران جبران شد.
بنا به گزارش سازمان اطلاعات انرژی امریکا در یک هفته پایانی ماه سپتامبر صادرات نفت این کشور ۹۱۷ هزار بشکه در روز کاهش یافته و به ۷/۱ میلیون بشکه در روز رسیدهاست. اصلیترین دلیل کاهش صادرات نفت امریکا تقویت دلار در بازار جهانی ارز و کاهش جذابیت نفت امریکا در بازار بودهاست.
بهرغم آنکه هند یکی از واردکنندگان اصلی نفت امریکا در آسیا محسوب میشود، اما این کشور همچنان دومین واردکننده نفت ایران محسوب میشود. هفته گذشته صادرات نفت امریکا به بازارهای آسیایی ۷۳ هزار بشکه در روز کاهش یافت و به ۴۲۷ هزار بشکه رسید. صادرات امریکا به اروپا نیز ۱۰۲ هزار بشکه افت کرد و به ۵۴۳ هزار بشکه در روز رسید.
این در حالی است که صادرات نفت ایران به چین با ۲۹ هزار بشکه در روز افزایش در این مدت به ۶۲۰ هزار بشکه رشد کرد. به دلیل اختلاف تجاری با امریکا چین واردات نفت از این کشور را کاهش داده است.
یک رسانه امریکایی در تحلیلی نوشته افزایش بهای نفت خام در بازارهای جهانی میتواند رئیسجمهور امریکا را به نرمش در برابر ایران وادار کند.
یک رسانه امریکایی در گزارشی به نقش یک گروه تازه تشکیلشده در وزارت خارجه امریکا به نام «گروه اقدام ایران» در پیشبرد سیاست ضد ایرانی «دونالد ترامپ»، رئیسجمهور امریکا پرداخته است.
به نوشته بلومبرگ، اعضای گروه اقدام ایران تا کنون به بیش از ۳۰ کشور سفر کرده و با مقامهای ارشد دولتها و نمایندگان شرکتها دیدار کردهاند.
بلومبرگ نوشته هدف اصلی این سفرها مطلع کردن شرکتها از جدیتی است که دولت امریکا برای وارد کردن فشار اقتصادی بر آنها، در صورت ادامه تجارت با ایران دارد.
بلومبرگ میگوید:تلاشهای این گروه محکی برای این گزاره است که اقتصاد امریکا و دلار به عنوان ارز ملی این کشور دارای نقشی آنچنان محوری در نظام اقتصاد هستند که میتوانند به تنهایی و بدون همراهی متحدان، اقتصاد ایران را منزوی کنند.
هوک و کارکنانش وعده دادهاند صادرات نفت ایران را به صفر برسانند؛ امیدواری آنها این است که سایر تولیدکنندگان نفت، مانند عربستان سعودی و کویت بتوانند کمبود نفت ایران در بازارها را جبران کرده و قیمتها را ثابت نگه دارند. این در حالی است که قیمت نفت در روزهای گذشته به بالای ۸۵ دلار به ازای هر بشکه رسیدهاست.
بلومبرگ نوشته افزایش قیمت نفت میتواند ترامپ را نگران سرنوشت حزب جمهوریخواه در انتخابات میاندورهای کنگره کرده و او را به نرمش در برابر ایران وادار کند.
این رسانه نوشته است: «این خطر وجود دارد که ترامپ درباره ایران تغییر رویه دهد؛ یعنی همان اتفاقی که درباره کره شمالی رخ داد و او مواضعش را از مبارزهطلبی به سمت تمایل به معامله چرخش داد.» «اسکات مادل»، افسر سابق سیا که در حال حاضر رئیس «گروه انرژی راپیدان» است، گفت: «ترامپ در ابتدا طوری رفتار میکند که گویی تسلیم نخواهد شد، اما این تاکتیک او برای مذاکره است و او در نهایت به دنبال معامله با ایران است.»
«مادل» در ادامه تأکید کرد: «او مشکلی با این ندارد که فعلاً برخی جوانب مربوط به رفتارهای بد ایران را متوقف کند و برای دستیابی به توافق گستردهتر وارد گفتوگوهای طولانی شود، به ویژه آنکه انجام این کار بهترین روش برای حفظ قیمت بنزین امریکا زیر ۳ دلار به ازای هر گالن است.»
در این میان در شرایطی که گفته میشود یک چهارم جمعیت دنیا در تحریم به سر میبرند، رفتارهای عجیب و غریب دونالد ترامپ کشورها را به این دولت بسیار بدبین کردهاست، به طوری که بسیاری از کشورها برای کاهش ریسکهای ناشی از امریکا در اولین گام دلار را کمکم از مبادلات خود کنار میگذارند.
بیشتربخوانید:ترامپ: اگر حمایت آمریکا نباشد، ایران ظرف دو هفته بر عربستان غلبه میکند
در همین رابطه پوتین رئیسجمهور روسیه در حاشیه نشست هفته انرژی روسیه اعلام کرد:امریکا بسیار کار اشتباهی میکند که باعث میشود اعتماد کشورهای جهان به دلار از بین برود.
وی در این نشست گفت: الان اجماع جهانی برای حذف دلار از مبادلاتشان و جانشین کردن آن با ارزهای ملی با سرعت بیشتری پیش میرود و اعتماد جامعه جهانی به این نوع ارز که سالها بر اقتصاد جهانی سلطه دارد، از بین رفتهاست.
منبع: روزنامه جوان
انتهای پیام/