به گزارش
حوزه بهداشت و درمان گروه علمی پزشكی باشگاه خبرنگاران جوان، سهیلا انصاری پور دبیر علمی بخش زنان، نازایی و ناباروری سومین کنگره بین المللی پزشکی شخصی ایران در آستانه برگزاری سومین دوره این کنگره در ارتباط با پزشکی شخص محور یا پزشکی شخصی در نازایی و IVF اظهار کرد: فارماکوژنومیکس یک روش نوید بخش و نوین در حوزه پزشکی امروزی است و در واقع این شیوه تحول عظیم در حوزه جنبههای مختلف سلامت شامل پیشگیری، تشخیص و درمان بر اساس یافتههای مولکولی ژنتیکی هر فرد است.
نازایی مهمترین زمینههای ورود پزشکی شخصی
وی افزود: این رویکرد تحت عنوان پزشکی ژنومی نیز گفته میشود و در این روش افراد، سرویس پزشکی متناسب با ژنتیک خود دریافت میکنند. همچنین یکی از مهمترین زمینههای ورود پزشکی شخصی در نازایی در واقع اشتراک و عبور آن از آزمایشگاه IVF به منظور پیشگیری از بسیاری از بیماریهای ژنتیکی به کمک تکنیک PGD است؛ اگرچه امروزه انجام IVF کمتر بدین منظور بکار میرود.
دبیر علمی بخش زنان، نازایی و ناباروری سومین کنگره بین المللی پزشکی شخصی ایران ادامه داد: بر اساس اطلاعات مرکز کنترل بیماریها در آمریکا (CDC) سالیانه ۱۵۰ هزار تولد در آمریکا با نقائص تولد بدنیا میآیند که از این بین ۲۰ درصد یا ۳۰ هزارمورد مادرزادی هستند و بهنوعی توسط IVF و PGD قابل کنترلاند.
نحوه عملکرد IVF
انصاریپور با اشاره به اینکه با کمک IVF میتوان موتاسیون ژنتیکی فرد مشکوک را توسط تکنیکهای پیشرفته میکرواری شناسایی و با انتخاب جنین سالم از انتقال بیماری به نسل بعدی جلوگیری کرد، گفت: در مقابل ژن تراپی درمان فرد مبتلا را امکان پذیر میکند.
انتخاب جنین سالم بر اساس تستهای ژنتیکی
وی عنوان کرد: مثال دیگر پزشکی فرادقیق (precision medicine) معرفی روش PGS یا غربالگری ژنتیکی جنین در موارد شکست مکرر IVF و یا سقط مکرر به منظور افزایش احتمال بارداری و کاهش رخداد سقط مجدد است. در این تکنیک با انتخاب جنین سالم از لحاظ تعداد کروموزومها، احتمال بارداری موفق افزایش مییابد. اگرچه هنوز در مورد انجام روتین آن توافق نظر وجود ندارد.
دبیر علمی بخش زنان، نازایی و ناباروری سومین کنگره بین المللی پزشکی شخصی ایران بیان کرد: کاربرد دیگر پزشکی شخصی در نازایی، سعی در شناسایی پلی مورفیسمهای مختلف ژنی رسپتور گنادوتروپینی در احتمال پاسخهای ضعیف و یا شدید تخمدان به تحریک هورمونی است.
رویکرد درمان اختصاصی در درمان بیماران
انصاریپور گفت: کاربرد دیگر این روش استفاده از رویکرد درمان اختصاصی (individualized medicine) در درمان بیماران است نکته قابل توجه این بوده که بین درمان اختصاصی (individualized medicine) و پزشکی فرادقیق (precision medicine) تفاوتها و شباهتهایی وجود دارند و اصولا این دو واژه یکسان نیستند.
وی گفت: در حال حاضر بااستفاده از بیومارکرهایی مانند AMH در تعیین دوز مورد نیاز گنادوتروپین برای تحریک تخمدان استفاده میشود. مطالعات مختلف برای پیشگویی پاسخ تخمدان به دوزهای ثابت و individualized گنادوتروپین طراحی شده است.
دبیر علمی بخش زنان، نازایی و ناباروری سومین کنگره بین المللی پزشکی شخصی ایران مثال دیگر طراحی پزشکی شخص محو، تعیین بازه زمانی گیرندگی اندومتر در سیکلهای IVF برای افزایش احتمال لانه گزینی بر اساس ژنومیکس اندومتر است. در این تکنیک برای هر بیمار زمان مناسب انتقال جنین معین و جنین در زمان حداکثر بیان ژنهای receptivity منتقل میشود.
شایعترین اختلالات غددی در خانمها
انصاریپور اظهار کرد: سندرم تخمدان پلی سیستیک یکی از شایعترین اختلالات غددی در خانمها محسوب میشود و با عوارض متعدد کوتاه مدت و دراز مدت همراه است. علیرغم معرفی کرایتریای تشخیصی روتردام، به دلیل بروز آن با تظاهرات مختلف، تلاش در جهت شناسایی بیومارکر مولکولی با حساسیت و ویژگی بالا برای رد و تشخیص صحیح این سندرم لازم است.
وی گفت: از طرفی شناسایی پلی مورفیسمهای ژنی مختلف در تعیین ارتباط این سندرم با احتمال بروز عوارضی مانند سقط مکرر و دیابت و .. کمک کننده است.
انصاریپور افزود: علاوه بر انتخاب جنین سالم بر اساس تستهای ژنتیکی، دیگر روشهای مولکولی مانند تستهای پروتئومیکس، متابولومیکس محیط کشت جنین در انتخاب جنین سالم کمک میکند. هتروژنی یا ناهمگونی بیماران نشان از بر هم کنش فاکتورهای مختلف زنتیکی و محیطی در تظاهرات بیماری میکند و لذا بیماران را به گروههای مختلف جهت انتخاب مناسبترین و بهترین درمان، تقسیم میکنند. از مصادیق کاربرد individualized medicine در طب نازایی که مبتنی بر استفاده از یک روش تشخیصی و یا درمانی بر اساس ویژگیهای هر بیمار و نه انتخاب یک روش واحد برای همه بیماران است.
وی بیان کرد: انتخاب دوز داروهای تحریک تخمک گذاری، تعداد انتقال جنین مناسب برای هر بیمار، انتخاب روش انتقال جنین و انتقال فریز برای همه یا خیر و یا جنین بلاستوسیست برای همه یا خیر و دیگر روشهای انتخابی در تستهای تشخیصی و درمانی است.
دبیر علمی بخش زنان، نازایی و ناباروری سومین کنگره بین المللی پزشکی شخصی ایران گفت: در سومین کنگره بین المللی پزشکی شخصی (۲۴ تا ۲۶ بهمن ماه ۹۷) سعی بر آن داریم تا با حضور اساتید و فرهیختگان خارجی و داخلی مطالب روز این حوزه را به بحث و بررسی بپردازیم.
سومین کنگره بین المللی پزشکی شخصی ایران توسط مرکز تحقیقات پزشکی شخصی دانشگاه علوم پزشکی بقیه الله (عج) و با همکاری سایر دانشگاهها و مراکز تحقیقاتی کشور با محوریت سرطان، بیماریهای قلب و عروق، نازایی و ناباروری ۲۴ تا ۲۶ بهمن در مرکز همایشهای بین المللی صدرا برگزار میشود.
انتهای پیام/