به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، رژیم غذایی سالم یکی از مهمترین نکاتی است که همه ما باید آن را رعایت کنیم، در این مطلب به نمونهای از رژیم غذایی سالم که رژیم خام خواری نامیده میشود اشاره میشود.
بسیاری از رژیمهای توصیه شده برای کاهش وزن از اصول اساسی یکسان پیروی میکنند. همه این رژیمها شامل خوردن غذاهای کامل (غذاهایی که بسته بندی یا فرآوری شده نیستند) و پر کردن بشقاب با غذاهای سیر کننده از جمله پروتئین، چربیهای سالم، کربوهیدراتهای پیچیده و سبزیجات سرشار از ویتامین، مواد معدنی و فیبر میشوند، اما هر کدام از این رژیمها روشی خاص برای رساندن فرد به هدف دارند. در این مقاله رژیم غذاهای خام یا همان خام خواری را برایتان توضیح میدهیم و میخواهیم ببینیم آیا دنبال کردن چنین رژیمی درست است یا خیر؟
رژیم خام خواری از یک دهه پیش مورد توجه قرار گرفت ودر سالهای اخیر محبوبیت بیشتری یافت. طرفداران رژیم خام خواری بیشتر وگانها هستند که معتقدند غذاهای گیاهی باید در طبیعیترین حالت (نپخته و فرآوری نشده) مصرف شود، چون آنزیمهای طبیعی در غذاهای زنده مزایای فراوانی برای بدن دارند.
این رژیم به طور کامل از غذاهای خام تشکیل شده است. این غذاها شامل میوه ها، سبزیجات، آجیل ها، دانه ها، غلات و حبوبات (که معمولا خیس خورده یا جوانه زده هستند) و جلبک دریایی است. به غذایی خام میگویند که به آن دمای بالاتر از ۱۱۵ درجه فارنهایت داده نشده باشد. در رژیم خام خواری بیشتر از روش آب گیری، خشک کردن، خیساندن و جوانه زدن استفاده میشود.
در این رژیم نباید از گوشت، لبنیات، غذاهای دریایی یا هرگونه غذای گیاهی با دمای بالاتر از ۱۱۵ درجه استفاده کنید، اما تعداد کمی از تخم مرغ و لبنیات خام استفاده میکنند. دیگر افراد که اکثریت را تشکیل میدهند وگان هستند. غذاهایی که به شکلهای دیگر (غیر از حالت خام) آماده میشوند را نباید بخورید. بسیاری از کسانی که رژیم خام خواری دارند، مصرف شکر تصفیه شده و قهوه را نیز قطع میکنند، چون معتقدند غذاها را باید در اصلیترین شکل خود استفاده کنند.
بزرگترین مزیت رژیم خام خواری این است که از میوه و سبزیجات به اندازه استفاده میکنید. در واقع فیبر و آنتی اکسیدان زیادی دریافت میکنید و مصرف قند و چربی را پایین میآورد. پختن بعضی غذاها مانند ویتامین C. موجود در اسفناج و هویج، با توجه به نوع آنها سبب از بین رفتن بعضی از خواصشان میشود.
همچنین در رژیم خام خواری پرخوری نمیکنید بنابراین در بعضی افراد برای تثبیت و کاهش وزن جواب میدهد. اما مواد مغذی برخی دیگر از غذاها مانند لیکوپن در گوجه فرنگی هنگام پخته شدن بهتر جذب بدن میشود. البته محدود کردن رژیم غذایی سبب کمبود برخی ویتامینها و مواد معدنی مانند B۱۲، ویتامین D. و کلسیم در بدن میشود. دائما غذای خام خوردن بسیار دشوار است و دلتان برای بسیاری از طعمها تنگ میشود. همچنین درست کردن غذا بدون پختن به زمان و ابزار خاصی نیاز دارد.
رژیم خام خواری سه مشکل اساسی دارد که با توجه به آنها چنین رژیمی توصیه نمیشود:
سلامت تیروئید
بسیاری از سبزیجات در خانواده سبزیجات چلیپایی مانند کلم، بروکلی، گل کلم و کلم بروکسل دارای گواتروژن هستند. گواتروژنها ترکیبات طبیعی در بعضی غذاها هستند که عملکرد تیروئید را مسدود میکنند و سبب ابتلای فرد به گواتر یا کم کاری تیروئید میشود. کسانی عملکرد تیروئیدشان ضعیف است و یا مبتلا به اختلال تیروئید هستند گواتروژن قابلیت تیروئید برای تولید هورمونهای مهم را مختل میکند. گواتروژن با حرارت غیر فعال میشود بنابراین پختن سبزیجات سبب میشود این افراد سبزیجات چلیپایی را مصرف کنند. رژیم خام خواری از این لحاظ به هیچ وجه مناسب نیست.
هضم سبزیجات خام برای سیستم گوارش کار سادهای نیست. گیاهان و سبزیجات دارای سلولز و دیگر ساختارهای فیبروزی هستند که معده انسان برای هضمشان باید به سختی کار کند. معده انسان مانند دیگر حیوانات گیاه خوار مثلا گاو ساخته نشده است. بسیاری از این حیوانات معده اضافی دارند که سبزیجات خورده شده را تجریه و هضم میکند.
متاسفانه انسانها معده اضافی ندارند تا تمام فیبروزها و سلولزهای موجود در سبزیجات را هضم کنند، به همین دلیل هضم فیبر موجود در سبزیجات برای ما بسیار دشوار است. وقتی مرتب غذاهایی بخوریم که سیستم گوارش قادر به هضم نیست قابلیت هضم غذای بدن به مرور ضعیف میشود. سیستم گوارش ضعیف شده احتمال ابتلای فرد به نفخ، سوء هاضمه، یبوست یا اسهال، افزایش وزن، سوء تغذیه، آلرژی به غذا و کاهش قدرت سیستم ایمنی را افزایش میدهد. سیستم گوارش بدن، عنصری کلیدی برای سلامت است؛ بنابراین مهم است مطمئن شوید سالم است و به خوبی کار میکند.
جذب مواد مغذی
اگر قادر به هضم غذا نباشیم احتمال جذب نکردن مواد مغذی موجود در غذاها بالا میرود. بسیاری از مواد مغذی موجود در سبزیجات در قسمت فیبرهای سخت آنها ذخیره شده اند. تنها در صورتی از فیبر سبزیجات استفاده میکنیم که خودمان از قبل آنها را تجزیه کنیم، چون بدن قادر به انجام این کار نیست.
پختن سبزیجات با دمای کم یا متوسط معمولا برای شکستن فیبر سبزیجات کافی است و بدن در این شرایط قادر به جذب مواد معدنی و مواد مغذی آنها است. هرچند گاهی اوقات سالاد خوردن ضرری برای سیستم گوارش ندارد، اما اگر به صورت روزانه از غذاهای خام استفاده کنید باید مواظب باشید تا با مشکلات احتمالی سلامتتان تداخل نداشته باشد و کار را برایتان دشوارتر نکند. همه غذاها نباید پخته شوند و بعضی از آنها به صورت خام مزیتهای بیشتری برای بدن دارند، اما اگر میخواهید به صورت جدی وارد خام خواری شوید بهتر است دوباره فکر کنید.
منبع: زندگی آنلاین
انتهای پیام/