به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از تبریز ، مردم هر منطقه از کشور دارای آداب، رسوم و عقایدی هستند که ریشه در عقاید دینی و ملی آنان دارد. این آداب و رسوم که بخشی از فرهنگ بومی یک منطقه را شامل میشود بارزترین عنصر هویت مردمان یک ناحیه به شمار میآید .
در جای جای كشور ما همه مسلمان ماه مبارك رمضان را روزه میدارند و این ایام را با آداب خاصی می گذرانند .این آداب را میتوان در نحوه استقبال از این ماه عزیز، نحوه برپایی آن، آداب سحر و افطار، اطعام دادن، عبادات و مناجات مخصوص این ماه جستجو كرد.
با توجه به اینكه ایران كشوری مسلمان و شیعه به شمار میآید، ماه رمضان نیز از جایگاه ویژهای در نقاط مختلف و در بین مردمان آن برخوردار است. از روستاهای كوچك و قصبهها گرفته تا شهرهای بزرگ همه رنگ صیام به خود میگیرند و جامه افطاری و سحری به تن میكنند، اما آداب و رسوم منطقه آذربایجان خود چیزی دیگری است، حلاوت،طراوت و جذابیت دیگری دارد.
خانه تکانی، غبارروبی مساجد، پختن فطیر، پیشواز رفتن (قاباخلاما)، رویت هلال و نگاه به آینه، ارسال هدیه به تازه عروس دامادها (طاباغ اروجی)، دوختن کیسه لعن ابن ملجم و وداع با ماه مبارک رمضان از مهمترین آداب و رسوم ماه مبارک رمضان در آذربایجان شرقی محسوب میشود.
بالاخره ماه مبارک رمضان از راه رسید و مردم آذربایجان شرقی در کنار سایر هموطنان خود با آداب و رسومی که دارند به استقبال این ماه مبارک میروند.
خاماچی کارشناس تاریخ آذربایجان در گفتگو باخبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از تبریز، درباره آداب و رسوم مردم این منطقه میگوید:در آذربایجان شرقی واکثریت شهرستانها و روستاهای آن مردم چند روز مانده به ماه مبارک در مساجد و تکایا حاضر شده و اقدام به غبار روبی کرده و با امام جماعت خود نیز هماهنگیهای لازم را درخصوص اقامه نمازهای جماعت در این ایام وسخنرانی بعد از افطار و نحوه برگزاری شبهای قدر انجام میدهند.
وی میافزاید:در شهرستانها و روستاهای استان نیز خانمها اقدام به پخت نوعی فطیر میکنند که نزیه نام دارد و یک نوع نان محلی مغز دار محسوب میشود که بر روی آن با قاشق، چنگال و استکان طراحی میکنند و این فطیرها پای ثابت سفره افطار است.
وی میافزاید:سنت قاباخلاما یا همان پیشواز رفتن از دیگر آداب و رسوم این خطه است که چند روز مانده به ماه مبارک مردم اقدام به روزه گرفتن کرده و به پیشواز این ماه مبارک میروند.
محمد باقر مسلمی جامعه شناس نیز در گفتگو باخبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از تبریز، میگوید:برخی از افراد در روستاها و شهرهای آذربایجان شرقی در اواخر ماه شعبان به پشت بام رفته و در صدد رویت هلال ماه رمضان میآیند.
به اعتقاد مسلمی مردم این شهرستانها و روستاهای استان بر این باورند که باید به عنوان یک رسم بعد از رویت هلال ماه رمضان به آینه نگاه کرد و بر رسول اکرم (ص) و خاندان او درود فرستاد.
کاظم زاده کارشناس ارشد مردم شناسی نیز در گفتگو باخبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از تبریز، میگوید:در این ماه مبارک خانوادههایی که تازه عروس و داماد دارند هدایایی را به عنوان یک رسم برای عروس دامادها میفرستند و تحت عنوان طاباغ اروجی از آن یاد میکنند که شامل میوه، شیرینی، لباس، شال، روسری و ... است.
وی گفت:همچنین به عنوان یک رسم خانواده عروس اول اقدام به دادن افطاری به خانواده داماد و اطرافیان او میکنند و سپس خانواده داماد نیز متقابلا اقدام به دادن افطاری به خانواده عروس و اطرافیان او میکنند.
حمیدرضا محمدزاده کارشناس تاریخ نیز درباره نحوه افطاری دادن و آداب و رسوم آن در استان در گفتگو باخبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از تبریز،میگوید : در افطاری دادن نیز رسم بر این است که اول کوچکترها به خانه بزرگترها بروند و افرادی که از وضعیت مالی خوبی برخوردار هستند در دادن افطاری برای فامیل پیشقدم میشوند.
وی میافزاید:در برخی از مساجد نیز سفرههای افطاری برپاست و فقیر و غنی در این ماه مبارک برسر یک سفره نشسته و روزه خود را افطار میکنند.
انتهای پیام/ا