به گزارش خبرنگار حوزه ادبیات گروه فرهنگی باشگاه خبرنگاران جوان، مدتهاست که گرانی کاغذ تأثیر خود را بر صنعت نشر گذاشته و ما هر بار شاهد افزایش قیمت کتابها هستیم. با مراجعه به کتاب فروشیها برای خرید کتابهای داستانی و رمان و... قیمتها به قدری ما را شگفت زده میکند که از خرید آن منصرف میشویم. البته در این میان بسیاری فایل اینترنتی کتاب مورد نظر را دانلود کرده تا هم از خواندن کتاب بهره ببرند و هم در خرید آن صرفه جویی کرده باشند، ولی اشخاصی هم ترجیح میدهند ارزان قیمتترین نسخه آن کتاب را پیدا کنند تا مجبور نباشند ساعات خود را صرف مطالعه کتاب از طریق تلفن همراه یا کامپیوتر کرده و بتوانند لذت تورق کتاب را حس کنند.
یافتن ارزان قیمتترین نسخه کتابها در میان کتاب فروشان کاری سخت، اما در میان دست فروشان کاری آسان است. دست فروشان کتاب در خیابانهای انقلاب کتابهای مختلفی را با تخفیفهای بالا که به ۴۰ یا ۵۰ درصد هم میرسند، عرضه میکنند که در نگاه اول سود خوبی برای مخاطب حساب میشود، اما چرا این کتابها با قیمتهای بسیار پایینتر از کتاب فروشیها عرضه میشوند و چرا تاکنون دستفروشان کتاب ساماندهی نشده اند؟
محمد یراقچی مدیر کارگروه کتاب فروشان اتحادیه ناشران و کتاب فروشان تهران، در خصوص تخفیف های بالای کتاب در میان دست فروشان کتاب در گفتوگو با خبرنگار حوزه ادبیات گروه فرهنگی باشگاه خبرنگاران جوان، گفت: اینها گروهی هستند که بیشتر کار قاچاق کتاب را انجام میدهند؛ یعنی کتابهای ناشران مختلف را که با موفقیت و استقبال مخاطبان روبرو میشود، کپی میکنند. این کپی یا دقیق مانند کتاب و با اسم همان ناشر بوده یا اسم ناشر را تغییر داده و برای همان کتاب مجوز میگیرند و زحمتی هم برای تالیف و ترجمه آن متحمل نمیشوند.
یراقچی با اشاره به اینکه به نظر میرسد این گروهها شبکهای بودند و جریان قاچاق کتاب را کنترل میکنند، گفت: این گروههای شبکهای در همه جا نفوذ داشته و فعالیت آنها محدود به خیابانها نمیشود؛ در مترو، پایانهها، پارکها و ... نفوذ کرده و بازاری موازی با بازار کتاب فروشی ایجاد کردند. کمیته صیانت اتحادیه ناشران و کتاب فروشان تلاش بسیاری در این زمینه انجام داده و با همکاری نیروی انتظامی، قوه قضاییه و شهرداری تهران تا حدودی جلوی این کار گرفته شده، اما این مشکل سراسری است و محدود به تهران نمیشود. حتی بعضی از شهرستانها مرکز قاچاق کتاب هستند. حتی در نمایشگاه کتاب امسال هم برخی از غرفهها که مربوط به شهرستانهای خاصی بودند، کتاب قاچاق را عرضه میکردند البته این موضوع در نمایشگاههای شهرستان بیشتر دیده میشود.
وی ادامه داد: در نظر خریدار کتاب، کتابی که کنار خیابان عرضه میشود، ارزانتر از کتابهای فروشگاهها است و به مرور این موضوع تصور دوام و اعتبار کتاب فروشی را زیر سوال میبرد.
یراقچی با اشاره به اینکه این افراد در همه جا حتی در مکانهایی که تحت نظارت دولت است حضور دارند، بیان کرد: این شبکه همان نوع کتابها را در مکانهای عمومی، بیمارستانها، مترو و حتی در کنار شهرداری عرضه میکنند. گروهی از اتحادیه ناشران و کتاب فروشان با شهرداری تهران به گفتگو نشسته تا بخشهایی را برای دست فروشان در نظر بگیرند و ساماندهی شوند.
وی افزود: ما باید به مردم آگاهی بدهیم. به نظر من مسئلهای که بسیار ساده و در کوتاه مدت نتیجه میدهد، این است که همه ما با همکاری رسانهها باید به مردم آگاهی بیشتری دهیم و بگوییم که کتابهای کنار خیابان صدمه زیادی به تولید ملی کشور، مولف، مترجم و ناشر و کتاب فروش میزند.
انتهای پیام/