دبیر ششمین دوره انتخاب پایتخت کتاب ایران از اضافه شدن گزینه‌ای جدید برای ارزیابی ششمین دوره انتخاب پایتخت کتاب ایران خبر داد.

جشنواره پایتخت کتاب ایران شهر فعال را در زمینه کتابخوانی انتخاب می کند/  ارزیابی میدانی و علمی اجرای طرح های پایتخت های کتاب ایران

ابراهیم حیدری دبیر ششمین دوره انتخاب پایتخت کتاب ایران در گفت‌وگو با خبرنگار حوزه ادبیات  گروه فرهنگی باشگاه خبرنگاران جوان، در خصوص این دوره از برگزاری جشنواره گفت: جشنواره انتخاب پایتخت کتاب ایران برنامه ای است که هم اکنون ششمین دوره آن آغاز شده است.

وی افزود:این طرح را از طرح انتخاب پایتخت جهانی کتاب در یونسکو گرفتیم و بومی سازی کردیم ، برای همین در این طرح تغییر خاصی وجود ندارد. شاخص های انتخاب پایتخت کتاب ایران همان شاخص هایی است که در گذشته وجود داشت و اعضای برگزار کننده طرح هم تغییری نکرده است.

دبیر ششمین دوره انتخاب پایتخت کتاب ایران بیان کرد:انتخاب شهر فعال در حوزه کتابخوانی به این دوره برگزاری طرح پایتخت کتاب افزوده شد. امسال هر استانی می تواند شهر برگزیده اش را انتخاب کند و به شهر فعال در زمینه کتابخوانی هم جوایزی خواهیم داد.

۳۰ آذر آخرین مهلت دریافت اثر در جشنواره انتخاب پایتخت کتاب ایران 

وی افزود: استان ها برای شرکت در جشنواره انتخاب پایتخت کتاب ایران تا  ۳۰ آذر ماه فرصت دارند مجموعه فعالیت ها و برنامه های  خود را در این زمینه به دبیرخانه جشنواره انتخاب پایتخت کتاب ایران ارسال کنند. از آنجا که جشنواره یک جشنواره برنامه محور است،استان ها می توانند در این جشنواره  با توجه به ظرفیت های بومی، منطقه ای و جغرافیایی هر شهر  هم افزایی را بین نهاد های مختلف برای ترویج کتابخوانی ایجاد کنند. برنامه های موجود را در جشنواره پایتخت کتاب ایران داوری می کنیم و در نهایت یک شهر به عنوان پایتخت کتاب ایران انتخاب می شود.

هیئت های عزاداری در زمینه ترویج کتابخوانی فعالیت می کنند

دبیر جشنواره انتخاب پایتخت کتاب ایران با اشاره به اینکه بدیهی است هر کشوری با توجه به شرایط اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جامعه اش جشنواره انتخاب پایتخت کتاب را در کشورش اجرا  کند، اظهار داشت: اساس جشنواره انتخاب پایتخت کتاب ایران با پایتخت جهانی کتاب یکی است.این جشنواره هم مانندجشنواره  پایتخت جهانی کتاب به موضوع کتابخوانی می پردازد.با توجه به اینکه کشور ما کشوری اسلامی است و سابقه دینی، تاریخی و پیشینه فرهنگی و اجتماعی خاصی دارد از این رو سعی کردیم از این ظرفیت موجود در کشور برای اجرای جشنواره انتخاب  پایتخت کتاب ایران به نحو احسن استفاده کنیم.از جمله این ظرفیت ها هیئت های عزاداری است که در کشور وجود دارد.از این هیئت ها در راستای ترویج کتابخوانی استفاده کردیم. آن ها به عنوان پایگاه جمع آوری کتاب، ترویج و توزیع آن فعالیت می کنند همچنین در طرح نذر کتاب فعال هستند.

ایجاد  هم افزایی میان سازمان میراث فرهنگی و معاونت فرهنگی وزارت ارشاد در زمینه کتابخوانی

حیدری با اشاره به  ظرفیت میراث فرهنگی کشور و چگونگی استفاده از این ظرفیت در  زمینه کتابخوانی بیان  کرد: در کشور میراث فرهنگی کهنی وجود دارد. از بوم گردی های کاشان و یزد بهره بردیم و موضوع کتابخوانی را با میراث فرهنگی کشورمان تلفیق کردیم در نتیجه، یک هم افزایی  میان سازمان میراث فرهنگی کشور و معاونت فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برای تقویت حوزه کتابخوانی ایجاد شد که از این ظرفیت در بسیاری از شهرها به خوبی استفاده کردند.

وی ادامه داد: یونسکو  برای انتخاب پایتخت جهانی کتاب از یک منطقه زمانبندی خاصی دارد براساس این آیین نامه تا دو سال  نمی توانند پایتخت کتاب جهان را از کشور یا منطقه ای که پایتخت جهانی کتاب از آن منطقه انتخاب شده است برگزینند. برای مثال اگر شهری از منطقه آسیای شرقی پایتخت کتاب جهان شود تا دو سال شهر دیگری را از این منطقه به عنوان پایتخت کتاب جهان انتخاب نمی کنند. سال گذشته شهر شارجه پایتخت جهانی کتاب شد. 

فعالیت های جدی یزد برای برگزیده شدن به عنوان پایتخت جهانی کتاب 

دبیر جشنواره پایتخت کتاب ایران با اشاره به برگزاری کارگاه های آموزشی برای 5 پایتخت کتاب ایران در زمینه برنامه نویسی برای شرکت در پایتخت جهانی کتاب  تصریح کرد: سه شهر از میان پنج شهر برگزیده در جشنواره پایتخت کتاب ایران برنامه هایشان را طبق چارچوب یونسکو  برای انتخاب پایتخت جهانی کتاب  به این سازمان فرستادند. از میان این شهرها، نیشابور به میان شهرهای نهایی راه یافت. منتهی به دلیل بحث های ممیزی کتاب و شرایطی که در هر کشوری وجود دارد و کشور ما هم شرایط خودش را دارد امتیازهایش از امتیازهای کشورهای دیگر کمتر شد. نیشابور توانست جزء شهرهای نهایی برای انتخاب پایتخت جهانی کتاب قرار بگیرد و امسال شهر یزد فعالیت هایی جدی در این زمینه انجام می دهد.

ارزیابی میدانی و علمی اجرای طرح های پایتخت های کتاب ایران

حیدری با اشاره به اینکه شهر یزد با توجه به ظرفیت هایش در زمینه کتاب و کتابخوانی و ظرفیت میراث فرهنگی که در این شهر وجود دارد برای پایتخت جهانی کتاب شدن فعالیت می کند و به این موضوع وارد شده است، افزود: هم شیراز و هم یزد قوی تر از شهرهای دیگر برای پایتخت جهانی کتاب  فعالیت می کنند.سال گذشته ارزیابی میدانی در زمینه اجرای طرح های کتابخوانی در پایتخت های کتاب ایران داشتیم امسال علاوه بر ارزیابی میدانی اجرای طرح ها را از نظر علمی هم ارزیابی می کنیم باتوجه به اینکه فعالیت های حوزه کتاب و فرهنگ دیربازده است.  المان ظاهری شهر در زمینه کتابخوانی، راه اندازی کافه کتاب و طرح های کتابخوانی از جمله ملاک های ما در این ارزیابی است . در  پایتخت های کتاب ایران شهرهای نیشابور، بوشهر و اهواز برگزیده هایی در جشنواره روستاها و عشایر دوستدار کتاب داشتند و شاهد بودیم روستاهایی از این شهرها در این جشنواره برگزیده شدند.

انتهای پیام/ 

 

برچسب ها: ادبیات ، وزارت ارشاد
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار