به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، «مطابق استانداردهای ملی ایران، به شماره ۲۴۵۰، مربوط به بستنی و شماره ۱۵۲۷، مربوط به شیر طعم دار، استفاده از ثعلب در محصولات فوق، مجاز نمیباشد. اما استفاده از برخی قوام دهندهها و پایدارکنندههای مجاز فهرست شده در استانداردهای فوق، در این محصولات بلامانع است.
ضمنا ثعلب در لیست پایدار کنندهها و قوام دهندهها و عوامل سفت کننده مجاز خوراکی مطابق استانداردهای ملی ایران به شمارههای ۲_۹۴۹، ۱۶۳۱۷ و ۱۴۴۰۸ نیز نمیباشد که به این معنی است که ثعلب نه تنها در محصولات بستنی و شیرموز بلکه در سایر مواد غذایی مجاز نیست.»
این متن نامهای است که دکتر محمدرضا صابری معاون وقت غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی مشهد در تاریخ ۱۶ شهریور ۹۵، به اداره کل تعزیرات حکومتی استان ارسال و طبق متن نامه، استفاده از ثعلب در بستنی را غیر مجاز اعلام کرده است؛ موضوعی که مهدی مقدسی کارشناس مسئول بازرسی و رسیدگی به شکایات سازمان صمت خراسان رضوی در گفتگو با خبرنگار ما، به صراحت به آن اشاره و تاکید میکند استفاده از این قوام دهنده در بستنی ممنوع است و طی بازرسیهایی که تاکنون انجام شده، ۴ پرونده با ارزش ریالی دو میلیارد تومان، تحت عنوان تقلب و استفاده از این ماده خوراکی در مشهد، تشکیل شده اند.
کارشناس دانشگاه علوم پزشکی: استفاده از ثعلب غیر مجاز نیست
از آن جایی که ممنوع بودن استفاده از ثعلب در بستنی، سه سال پیش توسط دانشگاه علوم پزشکی مشهد اعلام شده، برای پیگیری این موضوع و این که ابلاغیه به مراکز ذی ربط ارسال شده است یا خیر، ابتدا با متولیان غذا و داروی این دانشگاه تماس میگیریم.
حدادان، کارشناس مدیریت نظارت بر مواد غذایی، آرایشی، بهداشتی معاونت غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی مشهد در پاسخ به سوال ما که استفاده از ثعلب در بستنی غیر مجاز است، با تعجب پاسخ میدهد: چه کسی گفته استفاده از ثعلب در بستنی غیر مجاز است؟ از قدیم بستنی را با ثعلب درست میکردند و هیچ مشکلی ندارد، اما اکنون کسی در اشل صنعتی از ثعلب استفاده نمیکند و از جایگزین آن، CMC (سی ام سی) که وارداتی و دارای خاصیت غلیظ کنندگی است، استفاده میشود و این ماده کاملا مجاز است. اما در هر صورت استفاده از ثعلب ممنوع نیست. به او میگوییم دانشگاه حدود سه سال پیش نامهای را مبنی بر غیر مجاز بودن ثعلب در بستنی به تعزیرات استان ارسال کرده است که اذعان میکند: بنده چنین چیزی را نشنیده و نامهای ندیده ام. میدانم که استفاده از ثعلب در شیر موز ممنوع است و شخصا میگویم استفاده از ثعلب در بستنی هیچ ایرادی ندارد.
نظارت بر بستنی فروشیهای شهر به عهده معاونت بهداشت است
بعد از گفتگو با حدادان با مدیر نظارت بر مواد غذایی، آرایشی و بهداشتی معاونت غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی مشهد تماس میگیریم.
علی اصغر اسماعیل زاده با تاکید بر این که هم اکنون کارخانههای تولید و بسته بندی بستنی دارای پروانه ساخت که در کارخانهها تولید و در فروشگاههای شهر عرضه میشود، به هیچ وجه از ثعلب استفاده نمیکنند، به «خراسان رضوی» میگوید: در پروانهای که برای کارخانههای تولید کننده بستنی صادر میکنیم، قید میشود که در ترکیبات بستنی از چه موادی باید استفاده کنند و ثعلب در پروانه و مجوز فعالیت آنها وجود ندارد، اما نظارت، کنترل و ارزیابی تولید بستنی فروشیهای شهر به عهده ما نیست و معاونت بهداشت در این موضوع دخیل و مسئول رسیدگی است.
بعد از آن، با معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی مشهد تماس میگیریم که موفق به گفتگو با این معاونت نمیشویم.
معرفی ماده جایگزین
هفدهم فروردین ماه امسال نیز رئیس اتحادیه صنف تولید کنندگان و فروشندگان آبمیوه و بستنی مشهد نامهای را به اداره کل تعزیرات استان ارسال و بر استفاده از ثعلب به میزان ۴۰ گرم در ۱۰ کیلو بستنی تاکید و این میزان را بلامانع بیان میکند. برای بررسی دلایل تاکید این اتحادیه بر استفاده از ثعلب، با سعید شریف زاده رئیس اتحادیه تولید کنندگان وفروشندگان آبمیوه وبستنی مشهد صحبت میکنیم.
وی با بیان این که استفاده از این قوام دهنده به میزان ۴۰ گرم در ۱۰ کیلو شیر، برای ساخت بستنی ضرورت دارد، تصریح میکند: استفاده نکردن از ثعلب به طور رسمی از طرف ارگانی به ما اعلام نشده است و مهمترین ارگان در این زمینه معاونت غذا و دارو است. استفاده از ثعلب در آبمیوه و شیرموز ممنوع است و در این باره نظری موافق داریم، اما از قدیم الایام استفاده از ثعلب عرف بوده و توقعمان این است الان هم بتوانیم در ساخت بستنی از این ماده خوراکی استفاده کنیم. از طرفی تا به حال ندیده ایم استفاده از ثعلب برای کسی مشکل و بیماری ایجاد کرده باشد.
وی درخصوص نامه تعزیرات درباره استفاده نکردن از این قوام دهنده میگوید: شنیده ایم که تعزیرات، استفاده از ثعلب را غیرمجاز اعلام کرده، اما اداره بهداشت به طور مستقیم نامهای را به ما ارسال نکرده است؛ ضمن این که مواد جایگزینی هم به ما معرفی نشده است. توزیع و ساخت بستنی قیفی را که نمیتوانیم تعطیل کنیم، باید ماده جایگزین به ما اعلام شود.
نامهای درباره غیر مجاز بودن ثعلب به دست ما نرسیده است
وی با ابراز گله از اطلاع رسانی دیر هنگام در خصوص عدم استفاده از ثعلب بیان میکند: فصل تابستان اوج کار اعضای صنف ماست و نباید الان اعلام شود که استفاده از ثعلب ممنوع است. باید در زمان بهتری نامهای به طور رسمی به اتحادیه ارسال و در آن نامه، ماده جایگزین مشخص شود. اگر این نامه وجود دارد حقش نیست که به ما مکاتبه شود؟ در هر صورت بنده به صورت رسمی نامهای را ندیدم. شاید درباره شیر موز اشاره شده باشد، اما درباره بستنی بعید میدانم به صنف ما نامهای را ارسال کرده باشند.
رئیس اتحادیه صنف تولید کنندگان و فروشندگان آبمیوه و بستنی مشهد با تاکید بر این که متولی اصلی این موضوع معاونت بهداشت است، یادآور میشود: لازم است با حضور نمایندگان معاونت بهداشت جلسهای برگزار و این مسئله تعیین تکلیف شود. زمانی که به نتیجه گیری برای حذف ثعلب رسیدیم با اعلام و شناخت جایگزینهایی که بتوان روی آن مانور داد، با معرفی آن جایگزین به اعضا اعلام میکنیم که این ماده در ساخت بستنی استفاده نشود.
نظارتها به صورت دقیق انجام میشود
مهدی مقدسی مسئول معاونت بازرسی صمت استان به «خراسان رضوی» میگوید: متولی بحث غذا و خوراک، معاونت غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی است و این سازمان باید درباره مجاز یا مجاز نبودن مواد غذایی اظهار نظر کند. با وجود این، به لحاظ قانونی تخلفات را بررسی میکنیم، اما یک طرف اصلی ماجرا دانشگاه علوم پزشکی است که باید بررسیهای لازم را انجام دهد.
مقدسی درباره تاکید دانشگاه بر ممنوع بودن استفاده از ثعلب در بستنی میگوید: آن چه از معاونت غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی دریافت کردیم که قطعا برگرفته از یک سری تحقیقات و اظهارات علمی و فنی است، مکاتبهای در تاریخ ۱۶ شهریور سال ۹۵، مبنی بر ممنوعیت استفاده از ثعلب در بستنی است.
وی تاکید میکند که استفاده از ثعلب در دیگر مواد غذایی مجاز است، در فهرست پایدار کنندهها و قوام دهندههای مطابق با استانداردهای ملی قرار دارد و در این زمینه ادامه میدهد: استفاده از برخی قوام دهندهها و پایدار دهندههای مجاز فهرست شده در استانداردها در این محصول بلامانع است. وی درباره مجاز دانستن استفاده از ثعلب توسط اتحادیه صنف تولید کنندگان و فروشندگان آبمیوه و بستنی مشهد، متذکر میشود: این اتحادیه بیان کرده اگر در هر ۱۰ کیلو بستنی، ۴ گرم ثعلب استفاده شود، بلامانع است، در حالی که بلامانع دانستن یا ندانستن توسط اتحادیه ملاک نیست و دستگاههای تخصصی در این زمینه باید اظهار نظر کنند. مقدسی از آخرین بازرسیهایی که در این باره به عمل آمده است خبر میدهد و میگوید: طی آخرین بازرسیها که حدودا قبل از ماه رمضان از حوزهها و مراکز تفریحی انجام شده است، ۸۰ محل فعالیت صنفی را بازرسی کردیم و حدود ۲۰ مورد درگیر بحث بستنی بودند، از این تعداد ۴ پرونده شاخص تخلف و استفاده از ثعلب تنظیم شده که تعداد بالایی را نشان میدهد، ارزش ریالی این ۴ پرونده نیز، دو میلیارد تومان است. وی با تاکید بر تداوم و استمرار بازرسی ها، میافزاید: در حوزه اصناف نیز بازرسیها به طور مکرر انجام میگیرد، اما این ۴ پرونده سنگین بود وروال قانونی خود را طی میکند. طبق معمول، سازمان رسیدگی به این گونه پرونده ها، تعزیرات حکومتی است و کسانی که از ثعلب در بستنی استفاده میکنند، پرونده آنها تحت عنوان جرم، به دادسرا و دادگستری ارسال میشود.
منبع: خراسان
انتهای پیام/