رئیس کل بانک مرکزی گفت: با صادرات بدون انتقال ارز و صادرات ریالی مخالفم و معتقدم این روش یعنی نشت دارایی ها و سرمایه های ملی کشور است.
به گزارش خبرنگار بورس،بانک و بیمه گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، عبدالناصر همتی، رئیس کل بانک مرکزی عصر امروز (۱۸ مرداد ۹۸) در برنامه دست خط که از شبکه پنج سیما پخش میشود، گفت: در بدو ورودم به بانک مرکزی با ۲ موضوع اساسی مخالفت کردم، اولین موضوع صادرات ریالی در کشور بود که معتقدم این امر معنایی ندارد و در اصل صادرات ریالی غیر از نشت سرمایه ملی هیچ عایدی برای کشور نخواهد داشت.
او ادامه داد: صادرات به معنای واقعی باید منجر به افزایش منابع ارزی و ارزش افزوده است. صادرات با پول ملی هیچ معنایی ندارد. موضوع دومی که با آن مخالفت کردم واردات بدون انتقال ارز بود. در هر ۲ روش ارز از کشور خارج و به کشور باز نمیگشت به همین دلیل ما برای ثبت سفارش تعهد ارزی را به میان آوردیم.
همتی در پاسخ به این سوال که برخی می گویند دوست داشتید وارد بانک مرکزی شوید؟ گفت:این چه دوست داشتنی است؟ ۶ ماه اول سال من اصلا شب ها خوابم نمی برد؛ ساعت ۲ نصف شب بلند می شدم و میگفتم چه کار باید بکنم؟ دوست داشتم کاری برای کشورم انجام دهم و مردم احساس رضایت کنند.
رئیس کل بانک مرکزی در بخشی از اظهاراتش درباره اینکه چرا در اینستاگرام پست می گذارید؟ گفت: خبرهایی از بازار می شنوم که می خواهند جوسازی کنند با این یادداشت ها جلوی این جوسازی ها را می گیرم.
او تصریح کرد: بعد ازاینکه قرار شد به بانک مرکزی بروم، از آقا عذرخواهی کردم قبل از رفتن به چین وقت شما را گرفتم ولی نتوانستهام رهنمودهای شما را اجرا کنم. ایشان فرمودند اشکال ندارد و همین جا (در بانک مرکزی) موفق کار کنید.
همتی درباره نامه اخیر خود به رئیس جمهور در تخلفات ارزی شرکت های دارویی گفت: در نامه به رئیس جمهور نوشتم با توجه به این که دولت قانون تعیین کرد، شرکتهای دارویی رفع تعهد ارزی نکرده اند؛ باید بررسی شود که چرا این شرکت ها این کار را انجام نداده اند. نمی خواهیم محدودیت ایجاد کنیم، از این به بعد فعال خواهیم شد و از همه حساب کشی خواهیم کرد؛ زورمان نرسید به رئیس جمهور می گوییم و از نهادهای نظارتی هم کمک می گیریم.
او بیان کرد: عدهای میلیاردها دلار ارز را به خارج از کشور برده و به ملک تبدیل میکردند و عایدی برای کشور در برنداشت و فشار این خروج سرمایه را متاسفانه مردم ضعیف پرداخت میکردند.
این مقام مسئول بیان کرد: در کشور ۶۰۰ تا ۷۰۰ صرافی وجود دارد که تعداد آنها به علت لغو امتیاز تعدادی از آنها، متغیر است. در حال تشکیل سیستمی واحد و آنلاین برای رصد صرافیهای هستیم.
رئیس کل بانک مرکزی ادامه داد: با آقای سیف هم چنان دوست هستم و مشکلی نداریم، خوب زمانی که من رئیس بانک ملی بودم و ایشان رئیس کل بانک مرکزی اختلافات مدیریتی موجود بود، ولی با شخص ایشان مشکلی ندارم و رفیق هستیم.
این مقام مسئول گفت: از روند واگذاری اموال مازاد و کاهش میزان بنگاه داری بانکها رضایت ندارم، زیرا به نظر میرسد که این نهادها به شرکت داری و مدیرعاملی شرکتها علاقه دارند و نمیخواهند شرکت هایشان را به بخش خصوصی واگذار کنند.
همتی بیان کرد: تیم اقتصادی دولت تیم خوبی است و در حال حل و فصل مشکلات اقتصادی است، اما باید توجه داشته باشیم که مشکلات با وجود تحریمها زیاد هستند و ما هم تلاشمان را افزایش داده ایم.
رئیس شورای پول و اعتبار در پاسخ به سوالی که فرمانده اقتصادی الان در دولت کیست؟ گفت: آقای رئیس جمهور؛ از وقتی من در بانک مرکزی هستم، ایشان نظرات را به خوبی می پذیرند. یک مقدار بستگی به خودمان دارد که نظرات مان تا چه حد منطقی و کارشناسی باشد.
او درباره اینکه بانک مرکزی چقدر مستقل است و چقدر دولت دست در جیب بانک می کند؟ تصریح کرد: بانک مرکزی نباید تحت دستورات غیرکارشناسی قرار گیرد؛ این از نظر من معنای استقلال است؛ در یک جاهایی تند ایستادم و یک جاهایی که قانون می گفت عمل کردم.
رئیس کل بانک مرکزی از عقب نشینی امارات از تصمیم های قبلی خود خبر داد و گفت: این نشانه خوبی است؛ در جنگ اقتصادی آمریکایی ها نه تنها قبل از ما به کشورهای مختلف رفته اند بلکه بعد از ما هم می روند. آنها فشار حداکثری گذاشته اند ما هم مقاومت حداکثری می کنیم.
همتی درباره چرایی لزوم اجرای سیاست حذف چهار صفر از پول ملی در شرایط فعلی اقتصاد، تصریح کرد: الان کسی اصلا ریال نمیگوید؛ چرا واحدی که هیچ کس اسمش را اعلام نمیکند را اصرار داریم واحد پول ملی باشد، این طرح اصلا هزینه چند هزار میلیاردی ندارد، اما الان هزینه تولید ۵۰۰ تومانی ۸۸۰ تومان است و این موضوع مشکل ایجاد میکند.
او گفت: در بحث سود مرکب نظرات مختلفی از جانب مجلس شورای اسلامی و نهاد مطرح شده است که به صورت مستمر با اعضای شورای فقهی بانک مرکزی به تبادل نظر و برگزاری جلسات مشغول هستیم همین چند روز گذشته مصوبه نحوه امهال مطالبات موسسات مالی و اعتباری را تصویب کردیم.
همتی با اشاره به شایعات مطرح شده در خصوص اینکه رابطه بانک مرکزی با سازمان برنامه بودجه خوب نیست، گفت: رابطه روسای این نهادها بسیار خوب و قوی است، اما باید بدانیم که وظیفه سازمان برنامه و بودجه کشور اجرای سیاستهای مالی و وظیفه بانک مرکزی اجرا سیاستهای پولی و حفظ سرمایه ملی است در نتیجه هر گاه سازمان برنامه و بودجه وارد سیاستهای پولی وتصمیم گیریهای پولی کشور شود تاوان آن را مردم خواهند داد.
رئیس کل بانک مرکزی به شرایط سخت نوسانات ارزی در سال گذشته اشاره کرد و گفت: پارسال شرایط بازار ارز به قدری بحرانی و بد بود که در اولین روز تصدی ام در بانک مرکزی تمام مدیران بانکی را به جلسهای طولانی دعوت کردم تا سیاستهای ارزی را اصلاح و شرایط بازار را کنترل کنیم.
او ادامه داد: در آن جلسه ساعتها اجازه خروج مدیران را نداده ام که امیدوارم آن جسارت من را به علت اهمیت موضوع ارز در کشور ببخشند، زیرا معتقد بودم اگر ارز را از مرز ۲۰ هزار تومان به پایین باز نگردانم وضعیت و شرایط مملکتم کامل بهم ریخته و نظام پولی سقوط خواهد کرد. خوشبختانه این جلسه ثمره بخش بود و البته باید اعتراف کنم نقش رسانه ملی و رسانههای ارتباط جمعی نیز منجر به سقوط یک شبه نرخ و حباب ارز در بازار آزاد ارز شود.
رئیس کل بانک مرکزی درباره حضور طیب نیا در تیم فعلی بانک مرکزی نیز گفت: آقای طیب نیا به من گفتند اگر به بانک مرکزی بروید من نیز برای همکاری به کمک شما خواهم آمد بنده وارد پست خدمتی بانک مرکزی که شدم ایشان نیامدند و حتما صلاحی درکار خود دیدند که به همراهی ما نیامدند.
همتی توضیح داد: نرخ تورم در کشور کاهشی است اما به این معنا نیست که در ماه های متوالی اقلام تورم نداشته اند، به زبانی ساده تر روند افزایش تورم کُند شده است .
او در پاسخ به این سوال که بانک مرکزی نیازمند استقلال است، بیان کرد: استقلال به معنای واقعی در بانک مرکزی به این معناست که از نظرات غیر کارشناسی تبعیت نکند، همواره از نظرات کارشناسان استفاده می کنیم که اگر در چارچوب قانون بگنجد حتما آن ها را در برنامه ها و سیاست های پولی وبانکی عملیاتی می کنیم. از کارشناسان مسائل اقتصادی خواسته ام نظرات بانکی و پولی خود را به ما منتقل کنند تا با سو برداشت از آن نظرات جامعه نگران نشود. شرایط فعلی بازارهای پولی کشور خوب است و بهتر نیز می شود اما مردم بدانند مشکلات اقتصادی یک شبه بوجود نیامده است که یک شبه از بین برود بنابر این ما در تلاش شبانه روزی برای برطرف شدن آن تلاش می کنیم.
رئیس کل بانک مرکزی بیان کرد: بحث FATF در مجمع تشخیص مصلحت نظام در حال پیگیری است و من معتقدم تایید آن مثب خواهد بود اما به نظر مجمع تشخیص مصلحت نظام احترام می گذارم و در صورت رد این لایحه قطعا برنامه های قوی و هوشمندانه تری برای اداره کشور خواهیم داشت.
میگه از من انتقاد کنید هر چی می خواین بگین
مدعی العموم کجایی؟