به گزارش
گروه علمی پزشكی باشگاه خبرنگاران جوان، به نقل از وزارت بهداشت؛ محسن فرهادی، معاون مرکز سلامت محیط و کار وزارت بهداشت درخصوص تمهیدات بهداشتی و اقدامات مرکز بهداشت محیط وزارت بهداشت در ایام محرم و صفر، اظهار کرد: بخشنامه نظارتی در ایّام محرم و صفر به دانشگاههای علوم پزشکی کشور ابلاغ شده و حوزه بهداشت هر دانشگاهی از امروز اول ماه محرم، موظف به اجرای این بخشنامه هستند.
او افزود: در واقع، براساس این ابلاغیه دانشگاههای علوم پزشکی موظف به بسیج تیمهای ثابت و سیار خود برای این ایّام شدند.
استقرار ۳۰ تا ۳۵ تیم برای کنترل موکبها در ایام محرم
او درباره اقدامات وزارت بهداشت برای این ایّام گفت: دو اقدام درون مرزی و برون مرزی درنظر گرفته شده است. در اقدامات برون مرزی، حدود ۳۰ تا ۳۵ تیم برای کنترل موکبها در مسیر پیاده روی زائرین از مرز تا نجف و کربلا، آب، غذا و نحوه اسکان زائرین، مستقر خواهند شد.
فرهادی ادامه داد: این کار در جهت جلوگیری از طغیان بیماریهای ناشی از آب و غذا انجام میشود. بنابراین، در حال ایجاد هماهنگی با جمعیت هلال احمر و وزارت بهداشت کشور عراق هستیم تا تیمی مرکب از همکاران بهداشت محیط را به این مناطق اعزام کنیم.
به گفته فرهادی این افراد دستگاه پرتابل سنجش عوامل محیطی برای بررسی میزان نمک، دما، روغن، PH و بار میکروبی، به همراه خواهند داشت تا به حفظ سلامت زائرین کمک کنند.
معاون مرکز سلامت محیط و کار وزارت بهداشت درخصوص فعالیتهای درون مرزی بیان کرد: فعالیتهای درون مرزی وسیعتر و در سراسر کشور خصوصا در استانهای ایلام، اهواز، آبادان، کرمانشاه (در صورت راهاندازی مرز خسروی) انجام میشود. به دنبال این فعالیت ها، پایانههای مرزی، سرویسهای بهداشتی،
بهداشت مسکن و کنترل آب و غذا در مسیری که زائرین از این پایانهها به سمت کربلا و نجف میروند، کنترل میشود.
معاون مرکز سلامت محیط و کار وزارت بهداشت، با بیان اینکه حدود ۲ هزار تیم بهداشت محیط در ایام محرم و صفر آماده خدمت رسانی هستند، افزود: حداقل ۷۵۰ تیم نیز در ایّام تعطیل آماده باش هستند. اما، باید توجه کرد که
مراسم عزاداری ایّام محرم و صفر، خودجوش بوده و مردم خودشان این مراسم را در مساجد، تکایا، حسینیه ها، هیئتها و منازل برپا میکنند. بنابراین، نوع فعالیت ما در مراسم عزاداری محرم و صفر بیشتر جنبه آموزشی، کنترلی، نظارتی و توصیهای دارد و برای این منظور، از روشهای قهری و قضایی کمتر بهره میگیریم. اما، در مواردی مانند معدوم سازی مواد غذایی به ناچار با آنها برخورد میکنیم.
فرهادی در خصوص محورهای کنترل بهداشتی در ایّام محرم و صفر، گفت: توصیه ما به مردم در امور آشپزی در این ایّام، استفاده از آشپزان حرفهای است؛ چراکه این افراد کارت بهداشت دارند و آموزشهای لازم را جهت رعایت تمهیدات بهداشتی دریافت کرده اند.
بیشتر بخوانید: آماده باش بهداشتی برای ایام محرم و پیاده روی اربعین/ نظارت بر موکب های ایرانی و عراقی
معاون مرکز سلامت محیط و کار وزارت بهداشت ادامه داد: در گام دوم بهداشت فردی کنترل میشود. در این راستا، شست و شوی دستها و استفاده از لباس و روپوش مناسب جهت پخت و پز ضروری است. محور سوم، به رعایت بهداشت مواد اولیه غذایی در طبخ مانند گوشت و مرغ و نمک اختصاص دارد و تمام این موارد کنترل میشوند. توصیه میشود، برای تهیه و طبخ غذا، محصولات اولیه مناسب خریداری شده و خرید گوشت و مرغ نیز حتما در چرخه دامپزشکی انجام شود.
ظروف آلومینیومی برای نگهداری غذای داغ بهتر است
فرهادی افزود: کنترل بعدی به بهداشت و سلامت ظروف و ابزاری مانند ظروف پخت و پز و یک بار مصرف مربوط است. ترجیح این است، چنانچه امکان شست و شو و گندزدایی ظروف معمولی وجود دارد، از ظروف یکبار مصرف به دلایل زیست محیطی و آلودگیهایی که در بهداشت محیط ایجاد میکنند، کمتر استفاده شود. اما چنانچه از ظروف یکبار مصرف استفاده میشود، باید به نوع ظرف و خصوصیات آن به لحاظ تحمل درجه حرارت توجه شود.
او گفت: برای نگهداری غذای داغ بهتر است از ظروف آلومینیومی استفاده کنند. برای نوشیدنیهای سرد، لیوانهای پلی اتیلنی شفاف و برای مایعات گرم، لیوانهای گیاهی و کاغذی مناسبتر است. توجه شود که چنانچه شرایط گندزدایی ظروف معمولی وجود ندارد، بهتر است از ظروف یکبار مصرف استفاده شود. اما این نکته نیز قابل توجه است که از مواد اولیه نامرغوب و ظروف یکبارمصرف نامناسب به علت ارزانتر بودن به هیچ وجه استفاده نشود، غذای نذری که با استفاده از مواد نامرغوب تهیه میشود، بیشتر به سلامت عزاداران آسیب میرساند، ظروف یکبار مصرف مناسب دارای پروانه ساخت وزارت بهداشت هستند.
ذبح دام در خیابان انجام نشود
او تاکید کرد: ذبح دام در هیئتها و کوچه و خیابان انجام نشود، چراکه خونابههای آن روان میشود و امکان دفع آن در سطح شهر وجود ندارد، بنابراین، خرید و ذبح دام از چرخه دامپزشکی انجام شود.
فرهادی با بیان اینکه تلفن ۱۹۰ رسیدگی به شکایات مردمی همواره فعال است، گفت: نظارتهای بهداشت محیط در ایام محرم و صفر تشدید خواهد شد و همکاران ما به صورت سرزده از هیئت ها، تکایا و مساجد بازدید خواهند کرد. این نظارتها و کنترلها از ابتدای محرم تا پایان صفر ادامه خواهد داشت. اوج این فعالیتها نیز در ایّام قبل از تاسوعا و عاشورا و مراسم اربعین و ۲۸ صفر خواهد بود. تیمهای ثابت و سیار نیز با حداکثر توان در این راستا بسیج شده اند.
او در پایان یادآوری کرد: غذای گرم حداقل تا دو ساعت مصرف شود، اگر دمای غذا از ۶۵ تا ۷۵ درجه سانتی گراد کمتر شود، بهتر است که غذا وارد یخچال شده و بعد توزیع شود. بنابراین، ضرورت دارد که موکبها زنجیره سرد و گرم را رعایت کنند و تجهیزات لازم را همراه ببرند تا برای زائرین مسمومیت غذایی رخ ندهد. توجه شود که غذاهایی مانند گوشت مرغ سریعتر فاسد میشود و در مصرف آن باید توجه بیشتری شود.
انتهای پیام/