حسن عابدینی، کارشناس مسائل بینالملل در گفتوگو با خبرنگار حوزه سیاست خارجی گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان، درباره تلاش رژیم صهیونیستی در جهت عادی سازی روابط با کشورهای عربی به منظور تحقق پروژه نفوذ در منطقه اظهار کرد: ارتجاع عرب به ویژه کشورهایی مانند سعودی و امارات به صورت آشکار و نهان برای مدت طولانی با رژیم صهیونیستی در ارتباط بوده و هستند، همانگونه که کشورهایی مانند مصر در زمان انورسادات و اردن در زمان ملک حسین با رژیم صهیونیستی توافق آشتی امضا کردند.
او ادامه داد: در تشریح علل ایجاد روابط میان ارتجاع عرب با رژیم صهیونیستی می توان گفت که وابستگی شدید سران کشورهای عربی به نظام سلطه و در هم تنیدگی حکومتهای آنها با غرب باعث شده از فرامینی که اروپا با رهبری ایالات متحده صادر میکنند، تبعیت کنند. اما نباید فراموش کرد بسیاری از این کشورها به ویژه ارتجاع عرب به دلیل اینکه حکومتهایشان مبتنی بر رای مردم نیست و تنها اقلیتی بر اکثریت مردم حاکمیت دارد، برای حفظ تخت و تاج خود که غالبا کشورهای سلطنتی، پادشاهی یا روسای جمهور مادام العمر بودند که برای بقای حاکمیت خود ناچار هستند به صورت پیدا و پنهان با رژیم صهیونیستی که می توان از آن به عنوان «خنجر نظام سلطه در قلب سرزمینهای امت اسلامی» یاد کرد، روابط دیپلمایتک داشته باشند که افرادی مانند حسنی مبارک یا زین العابدین بن علی و علی عبدالله صالح در تونس و یمن مصادیق بارز آن هستند.
کارشناس مسائل منطقه افزود: موضوع دور تازهای از عادی سازی روبط بعد از آن شروع شد که عربستان سعودی به صراحت بحث ابتکار عربی یا مبادره عربی را مطرح و عنوان کرد، اگر اسرائیل به سرزمینهایی که در سال ۱۹۴۸ در تصرف خود داشته برگردد این امکان وجود دارد که همه کشورهای عربی با رژیم صهیونیستی روابط دیپلماتیک برقرار کنند، نه تنها این رژیم به سرزمینهای ۱۹۴۸ باز نگشت بلکه بر فشار ضد فلسطینی ها در کرانه باختری رود اردن و نوار غزه هم بیشتر کرد، اما باز هم میبینیم که این روابط همچنان ادامه دارد.
او با بیان اینکه اخیرا شاهد یک قرارگاه عبری -عربی -غربی هستیم که در این قرارگاه دشمن اصلی کشورهای مستقل اسلامی و خصوصا محور مقاومت محسوب می شوند، ادامه داد: در همین راستا رژیم صهیونیستی تلاش میکند تا از همه ابزار، توان و قدرت مالی و اطلاعاتی خود برای صدمه زدن به کشورهای محور مقاومت و متحدان آنها استفاده کند. افزایش ایجاد اختلاف مذهبی در میان جوامع اسلامی که طی شش هفت سال اخیر شاهد پروژههای ناامن سازی این اردوگاه غرب با همکاری رژیم صهیونیستی و ارتجاع عرب در سوریه، عراق و لبنان همچنین دیگر کشورهای اسلامی بودیم، آنچه که به عنوان عادی سازی روابط رژیم صهیونیستی با کشورهای عربی مطرح میشود که در حال حاضر این رژیم آشکارا این روابط را بیان میکند در حقیقت افشای طرحی است که مدتهای مدید بسیاری از سران کشورهای مرتجع عربی به صورت پنهانی این موضوع را در دستور کار خود قرار دادهاند.
کارشناس مسائل بین الملل با اشاره به این نکته که رژیم صهیونیستی مسائل اقتصادی را بهانهای برای عادی سازی روابط با کشورهای عربی منطقه قرار داده است، تصریح کرد: به نظر میرسد گسترش روابط اقتصادی میان رژیم صهیونیستی و کشورهای عربی یا ارتجاع عرب موضوع اصلی نیست، بلکه عادی سازی روابط در حال حاضر در دستور کار این رژیم است.
او خاطر نشان کرد: این رژیم با امکانات و کمکهایی که از کشورهای غربی و ایالات متحده آمریکا دریافت میکند به نوعی حساب جدی روی کمک یا افزایش روابط تجاری با کشورهای اسلامی ندارد، اما مسئلهای که مهم است این که این رژیم میکوشد تا تابوی برقراری رابطه بین کشورهای اسلامی در خود را بشکند که ایالات متحده و دیگر کشورهای غربی هم با تحت فشار قرار دادن ارتجاع عرب تلاش میکنند راه را برای این اقدام فراهم کنند.
عابدینی گفت: شاهد هستیم که دونالد ترامپ بعد از به قدرت رسیدن اول ریاض و سپس تلآویو را به عنوان مقاصد سفر خود انتخاب میکند، این نشان دهنده آن است که او تلاش میکند تا از پس این اقدام و روابط با این دو کشور را عادی جلوه داده و در سطح مطلوبی تعریف کند و ما شاهد هستیم که در نشستهایی که در برخی از کشورهای عربی برگزار شده، سعی میکنند تا مقامی از رژیم صهیونیستی حتما در آن شرکت کند یا در دیدارهایی که در خارج از منطقه صورت میگیرد تلاش میشود تا به گونهای موضوع دیدار برخی از مقامات کشورهای ارتجاع عرب با رژیم صهیونیستی را به صورت علنی و در قالب فیلم یا عکس آن را فاش کنند در همین راستا این اقدامات صرفا به خاطر عادی سازی روابط و شکست تابوی آن است.
کارشناس مسائل منطقه گفت: اساس شکل گیری اتحادیه عرب به منظور مقابله با اقدام رژیم صهیونیستی در اشغال سرزمین فلسطین بوده است و در حال حاضر این اتحادیه کاربرد اصلی خود را از دست داده است و بسیاری از کشورهایی که پر نفوذ هستند در اتحادیه عرب خودشان روابط اقتصادی و دیپلماتیک با این رژیم برقرار کردهاند.
او با اشاره به پذیرش ملتهای کشورهای عربی اضافه کرد: به نظر میرسد که نه ملتهای منطقه و نه مردمان هیچ کشوری در دنیا نمیتوانند هیچ مشروعیتی برای صهیونیستی قائل شوند چرا که این رژیم تجاوز کار و مبتنی بر قتل و ترور مخالفان است همچنین این رژیم با پاکسازی نژادی فلسطین را اشغال کرده است و اتباع این کشور را از خانه و کاشانهشان کوچانده و آنها مجبور به مهاجرت شدهاند.
عابدینی تصریح کرد: در حال حاضر بسیاری از مردم دنیا مسئله فلسطین را نه تنها مربوط به جهان اسلام، مسلمانان و موضوعی اسلامی یا عربی میدانند بلکه موضوعی انسانی تلقی میکنند و رژیم صهیونیستی که همچنان به ترور مخالفان خود مشغول است و اتباع کشور فلسطین را در چهار گوشه دنیا به بهانههای مختلف ترور میکند و منطقه غزه را طی هفت هشت سالی که مردم این منطقه در چارچوب انتخابات قانونی به نمایندگان جنبش حماس رای دادهاند جنگ را بر ضد این مردم شروع کرده است بنابراین آنچه که در حال رخ دادن است به نظر میرسد سبب مشروعیت و مقبولیت این رژیم منحوس میشود.
عابدینی با اشاره به این نکته که عادی سازی روابط از سوی رژیم صهیونیستی با کشورهای عربی منطقه به نوعی مقابله با قدرتهای منطقهای همچون ایران است نیز خاطر نشان کرد: این اقدام رژیم صهیونیستی در وهله اول مقابله با قدرت محور مقاومت بوده که الهام بخش آن جمهوری اسلامی ایران است، اما از سال ۲۰۰۰ میلادی تاکنون که به سال ۲۰۲۰ نزدیک میشویم، در این مدت به صورت مستمر شاهد افزایش قدرت محور مقاومت و اضمحلال محور شرارت پیشگان عبری -عربی -غربی بودهایم و آنها نمیتوانند مدعی شوند که در دو دهه گذشته به پیروزی قابل توجهی دست پیدا کردهاند در تمام جنگهایی که رژیم صهیونیستی بر ضد مردم لبنان و غزه همچنین اسیر کشورهای اسلامی تدارک دیده شکست خورده است و موفق به دستیابی به اهداف خود نشده است.
او در پایان خاطر نشان کرد: رژیم صهیونیستی با وجود میلیاردها دلار نفتی که رژیم سعودی و امارات هزینه کردهاند جنگهایی که بر ضد مردم یمن تدارک دیدهاند و اقدامات ناامن کننده در حمایت از تروریستهای تکفیری که در عراق و سوریه انجام دادهاند باز هم شاهد بودهایم که ارتجاع عرب در این باره به اهداف خود نرسیده است و در یک تحلیل کلی نمیتوانیم بگوییم که اقداماتی که اردوگاهی که عبری -عربی غربی انجام داده است بیشتر از موضع انفعال آنهاست ونه کنشگری در این رابطه و به نظر نمیرسد در این زمینه در راستای سیاست خصمانه علیه منطقه در آینده نیز موفقیتهای چندانی نصیب آنها بشود.
چندی پیش بنیامین نتانیاهو در اظهار نظری از گرم شدن روابط اسرائیل با کشورهای عرب استقبال کرد و گفته از تقویت پیوندبا هر کشور عرب استقبال میکنم و بر این باورم که زمان برای عادی سازی روابط و صلح فرارسیده است.
این ابراز خرسندی نتانیاهو در واکنش به توئیتهای عبدالله بن زاید آل نهیان وزیر خارجه امارات صورت گرفته که به نوشتن مقالهای در نشریه انگلیسی اسپکتیتور با این عنوان انجامیده است: اصلاح طلبی اسلام: اتحاد میان عرب- اسرائیل در خاورمیانه در حال شکل گیری است.
گفته میشود اسرائیل در سالهای اخیر توانسته است با استفاده از دیدگاه مشترک ضد ایرانی بین تل اویو و چندین پایتخت عرب، روابط پنهانی با اعراب برقرار کند. نتانیاهو در اکتبر گذشته از عمان دیدن کرد و وزیر خارجه اسرائیل هم از دبی. در ضمن از اسرائیل دعوت شده است تا در نمایشگاه ۲۰۲۰ که در دبی برگزار خواهد شد شرکت کند. وزیر خارجه بحرین نیز از علاقه کشورش به صلح با اسرائیل سخن به میان آورده است.
انتهای پیام/