کارشناس گروه بهبود تغذیه معاونت بهداشت استان زنجان گفت: همه افرادی که مبتلا به فشارخون بالا هستند باید بـه کارشناس تغذیه مراجعه کرده و ضمن مشاوره تغذیه، رژیم غذایی مناسب دریافت کنند.

به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، کتایون مظفری، در رابطه با تغذیه برای پیشگیری از بیماری‌های قلبی عروقی و فشارخون بالا، اظهار کرد: فشارخون بالا دلیل اصلی بروز بیماری‌های قلبی عروقی و سومین عامل کشنده در دنیا است، به طوری که از هر ۸ مرگ در دنیا، یک مرگ مربوط به پرفشاری خون بوده و مهم‌ترین عامل خطر بروز بیماری‌های قلبی، سکته مغزی و بیماری‌های کلیوی است.

وی با اشاره به اینکه طبق اعلام سازمان جهانی بهداشت در سال ۲۰۰۵، بیماری‌های قلبی عروقی ۵.۱۷ میلیون نفر قربانی داشته که ۳۰ درصد کل مرگ‌های دنیا را شامل می‌شود و پیش‌بینی می‌شود، این رقم تا ۲۰۳۰ به ۲۳ میلیون نفر افرایش پیدا کند، افزود: در ایران، بر اساس نتایج مطالعه عوامل خطر بیماری‌های غیرواگیر در سال ۱۳۹۵، در حدود ۲۷ درصد جمعیت بالای ۱۸ سال دچار فشارخون بالا هستند.

این مسئول با اشاره به اینکه از نظر عوامل خطر تغذیه‌ای ابتلا به فشارخون بالا، این مطالعه نشان می‌دهد که فقط ۲۱ درصد مردم کشور مقدار توصیه شده یعنی کمتر از ۵ گرم نمک در روز مصرف می‌کنند و متوسط مصرف نمک در کشور حدود ۱۰ گرم در روز است، تصریح کرد: مصرف حداقل ۵ واحد سبزی و میوه در روز یک فاکتور پیشگیری کننده از فشارخون بالا و بیماری قلبی عروقی است و تقریباً نیمی از مردم کشور کمتر از ۵ واحد سبزی و میوه در روز مصرف می‌کنند و فست‌فود‌ها که حاوی مقادیر زیادی نمک و چربی هستند در ۱۳ درصد جمعیت به طور هفتگی مصرف می‌شوند.

کارشناس گروه بهبود تغذیه معاونت بهداشت استان در رابطه با عوارض فشارخون بالا، ادامه داد: پرفشاری خون سبب افزایش خطر حملات قلبی، سکته مغزی و نارسایی کلیه می‌شود. همچنین فشارخون بالا کنترل نشده می‌تواند منجر به نابینایی، نامنظمی ضربان قلب و نارسایی قلبی شود. خطر این عوارض در صورت وجود عوامل خطر بیماری‌های قلبی عروقی مانند دیابت افزایش می‌یابد.

مظفری در رابطه با علل پرفشاری خون، اظهار کرد: علاوه بر نمک، عوامل دیگری در پرفشاری خون دخیل هستند که از بین آن‌ها ارث، سن، جنس، مصرف قرص‌های ضدبارداری، اضافه وزن و چاقی، نداشتن فعالیت جسمانی، مصرف دخانیات و مشروبات الکلی و برخی دارو‌ها را می‌توان نام برد. نمک و رژیم غذایی ناسالم، رژیم حاوی مقادیر اندک میوه‌ها و سبزی‌ها یا دارای مقادیر زیاد چربی، سبب افزایش خطر ابتلا به فشارخون بالا می‌شود. بسیاری از افراد مبتلا به فشارخون بالا به نمک حساس هستند و مصرف زیاد نمک، فشارخون را در اکثر افراد بالا می‌برد.

وی افزود: سدیم (ماده موثر نمک) در انواع محصولات غذایی به صورت آشکار و پنهان وجود دارد. مهم‌ترین منبع نمک (سدیم) دریافتی در کشور ما نان است که با مصرف نان‌هایی که بیشتر از حد مجاز یعنی بیشتر از یک درصد نمک دارند، روزانه مقدار زیادی نمک وارد بدن می‌شود. مواد غذایی نمک سود و دودی شده، انواع شور و ترشی، دسرها، سس‌های سالاد آماده، سویا سس، زیتون و خردل و سوپ‌های آماده که خریداری می‌شوند، سدیم بالایی دارند مگر اینکه بر روی آن‌ها ذکر شود بدون نمک تهیه شده است، از جمله موادغذایی سدیم‌دار است.

این مسئول تصریح کرد: طبق توصیه سازمان بهداشت جهانی، حداکثر مقدار مصرف روزانه نمک در افراد زیر ۵۰ سال؛ ۵ گرم (یک قاشق چای‌خوری) است که معادل ۲۰۰۰ میلی‌گرم سدیم بوده و افراد بالای ۵۰ سال، بیماران قلبی و عروقی و کودکان باید روزانه کمتر از ۳ گرم نمک (معادل ۱۲۰۰ میلی‌گرم سدیم) مصرف کنند.

کارشناس گروه بهبود تغذیه معاونت بهداشت استان در رابطه با روش‌های پیشگیری و کنترل فشارخون بالا، ادامه داد: کنترل وزن، فعالیت جسمی، افزایش مصرف پتاسیم، کاهش مصرف نمک، منیزیم؛ عنصر مهم در جلوگیری از انقباض عضلات صاف رگ‌ها به‌شمار می‌رود که با دریافت مقادیر مناسبی منیزیم از طریق منابع غذایی مثل سبزیجات با برگ سبز تیره، مغزها، حبوبات، نان و غالت سبوس‌دار و غذا‌های دریایی توصیه می‌شود، مصرف غنی کلسیم و کاهش مصرف چربی از جمله روش‌های پیشگیری و کنترل فشارخون بالا است.

مظفری خاظرنشان کرد: رژیم غذایی سالم به ویژه این بیماران شامل غذا‌هایی با چربی اشباع پایین، کم کلسترول و پرفیبر است که به کاهش سطح کلسترول خون کمک می‌کند. این رژیم غذایی سبب می‌شود احتمال پیشرفت بیماری قلبی و افزایش فشارخون کم شود و از حملات قلبی احتمالی در آینده و سایر عوارض ناشی از فشارخون کاسته شود. یک رژیم غذایی مناسب در بیماران قلبی حاوی مقادیر زیادی از غلات کامل، میوه و سبزی‌های تازه، لبنیات کم‌چرب و گوشت و سایر منابع پروتئینی کم‌چرب، فیبر فراوان و نمک کم است.

منبع: ایسنا

انتهای پیام/

 

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.