به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، "بیلهر" یا "کندل کوهی" که در زبان کردی به "زو" معروف است، از گیاهان بومی ایران بوده که در ارتفاعات میروید. این گیاه از نظر ظاهری شبیه کنگر بوده، اما تیغههای آن تیز نیست و فصل برداشت آن اوایل فصل بهار است. بیلهر از گیاهان کوهی گرانقیمت است که در آشپزی به عنوان چاشنی مورد استفاده قرار میگیرد و ساقه و برگهای تازه آن در تهیه ترشی به کار میروند. اما ترشی بیلهر همانند ترشی ریواس و ترشی برگ خرفه، از خواص بسیار زیادی برخوردار است که در این مطلب طرز تهیه این ترشی متفاوت به دو روش ساده و معطر و همچنین مختصری از خواص آن را خواهید خواند.
مواد لازم
گیاه بیلهر ۲ کیلوگرم
سرکه به میزان لازم
نمک به میزان لازم
دستور تهیه
سر و ته گیاه بیلهر را طوری تمیز کنید که لایههای گیاه از هم باز نشوند.
گیاه بیلهر را پس از پاک کردن به مدت ۵-۴ دقیقه در آب سرد خیس کنید تا خاک و گل موجود در یبن لایههای آن در آب ته نشین شود.
سپس گیاه را به آرامی از آب خارج کنید و مراقب باشید لایههای آن باز نشود، سپس در صافی قرار داده و آبکشی کنید.
پس از خارج شدن آب اضافی گیاه بیلهر، آنها را به صورت منظم در قابلمهای بچینید و روی آن سرکه بریزید.
قابلمه را روی حرارت قرار دهید و صبر کنید تا گیاه بیلهر کمی پخته شود، بهطوری که نه زیاد خام باشد و نه خیلی پخته شود.
سپس حرارت را خاموش کنید و گیاه بیلهر را به آرامی از قابلمه خارج کنید و در ظرف دیگری بچینید.
مقداری سرکه و نمک را مخلوط کنید و روی گیاه بیلهر بریزید، در ظرف را ببندید و چند ساعت صبر کنید تا سرکه به خورد گیاه بیلهر رفته و مزه دار شود.
در این مرحله گیاه بیلهر را در بطریهای شیشهای مخصوص نگهداری ترشی ریخته و روی آن سرکه بریزید تا کاملا با سرکه پوشانده شود.
در ظروف شیشهای را محکم بسته و در جای خنک نگهداری کنید.
بعد از گذشت یکی دو روز به ترشی سر بزنید و در صورت نیاز به آن سرکه اضافه کنید تا سرکه روی آن را کاملا بپوشاند.
نوش جان...
مواد لازم
گیاه بیلهر ۵۰۰ گرم
سرکه ۱ لیتر
نمک به میزان لازم
ترخون ۲۵۰ گرم
روش تهیه
پس از پاک کردن گیاه بیلهر، آن را به مدت ۱۰ ساعت در آب خیس کنید.
بعد از ۱۰ ساعت، آب آن را عوض کرده و مجددا ۱۰ ساعت صبر کنید.
پس از ۱۰ ساعت دوباره آب آن را عوض کرده و ۱۲ ساعت دیگر صبر کنید تا تلخی آن گرفته شود.
گیاه بیلهر را آبکش کرده و در کمی سرکه به مدت ۳۰ دقیقه بجوشانید.
سپس حرارت را خاموش کرده و پس از خنک شدن، گیاه بیلهر را در بطریهای شیشهای بچینید و لا به لای آن ترخون بریزید.
مخلوط سرکه و نمک را در شیشهها بریزید تا شیشهها پر شده و روی بیلهر کاملا با سرکه پوشانده شود.
در شیشهها را بسته و به مدت یک ماه در محلی خنک نگهداری کنید تا ترشی برسد و آماده مصرف شود.
نوش جان.. .
ترشی بیلهر
نکات مهم در تهیه ترشی خوشمزه بیلهر
برای اینکه لایههای گیاه بیلهر از هم باز نشوند و ظاهر خود را حفظ کنند، میتوانید آنها را با نخ ببندید.
گیاه بیلهر بوی نامطبوعی دارد که پس از سرکه انداختن به بوی دل انگیزی تبدیل میشود، بنابراین بهتر است آماده کردن آن را در خارج از محیط بسته خانه انجام دهید.
خواص ترشی بیلهر
مصرف این ترشی باعث کاهش تری گلیسرید و چربی خون میشود.
وجود انواع فلانوئیدها در گیاه بیلهر و دارا بودن خاصیت آنتیاکسیدانی، باعث جلوگیری از آسیبهای کبدی میشود.
مصرف ترشی لذیذ بیلهر در پایین آوردن فشار خون موثر است.
بیلهر گیاهی با طبع گرم است و مصرف ترشی آن باعث شستشوی کامل مثانه میشود.
سخن آخر
علیرغم خواص ترشی خاص و متفاوت بیلهر و تاثیر آن در درمان برخی از بیماریها، مصرف این ترشی دارای مضراتی نیز هست؛ نتایج تحقیقات نشان داده که زیادهروی در خوردن و مصرف متوالی این ترشی، میتواند تا حد زیادی به سیستم گوارش آسیب برساند؛ بنابراین در مصرف این ترشی باید جانب احتیاط را رعایت کرد و از مصرف بیش از حد آن اجتناب ورزید. در پایان امیدواریم این مطلب مورد توجه شما قرار گرفته باشد و از آن استفاده لازم را برده باشید. همچنین در پایان به شما پیشنهاد میکنیم تا در ستاره، با عوارض و خواص گیاه بیلهر بیشتر آشنا شوید.
آیا این ترشی را امتحان کردهاید؟ شما با چه روشی این ترشی مقوی را تهیه میکنید؟ لطفا نظرات و تجربیات خود را با ما در میان بگذارید.
منبع: ستاره
انتهای پیام/
مااین گیاه راپس از شستشوی دقیق انها را به تکه هایی کوچک درمی اوریم وبعدبخار پزمیکنیم چند حبه سیر را پوست گرفته وسرخ میکنیم بعد بیلهر هارا درون ان میریزیم ودراخر باکمی نمک ادویه و۴عددتخم مرغ مخلوط میکنیم دراخر پوره خوشمزه مابه دست می اید
مااین گیاه راپس از شستشوی دقیق انها را به تکه هایی کوچک درمی اوریم وبعدبخار پزمیکنیم چند حبه سیر را پوست گرفته وسرخ میکنیم بعد بیلهر هارا درون ان میریزیم ودراخر باکمی نمک ادویه و۴عددتخم مرغ مخلوط میکنیم دراخر پوره خوشمزه مابه دست می اید
جوشاندن سرکه کار درستی نیست
برای تهیه ترشی بیلهر باید اول آنها را شیرین کنیم برای این کار ابتدا اجاره میدهیم آب بجوشه بعد به مدت ۵ دقیقه بیلهرها را میجوشانیم سپس در آبکش ریخته و یکباره آنها را در آب سرد میریزیم! دو تا سه مرحله این کار را انجام میدیم تا علاوه بر شیرین شدن بیلهرها شکل آنها حفظ بشه.
بعد از اون بیلهارها را توی شیشه میچینیم و سرکه و نمک اضافه میکنیم
که فارسیش بنه کوهی یا پسته وحشی میگن مخلوط میکنیم وخیلی خوشمزست