به گزارش خبرنگار حوزه میراث و گردشگری گروه فرهنگی باشگاه خبرنگاران جوان، این گزارش به صورت سلسله وار در اختیار شما قرار میگیرد که در آن به چگونگی ایجاد و ارائه و اهمیت میراث دیجیتال، نحوه محافظت از آن و همچنین آخرین خبرهای مرتبط با آن در ایران میپردازیم.
لازم است درک عمیقی از تعامل هستی شناسی و محیط داشته باشید تا با خواندن این مطالب خوشحال شوید؛ چرا که صحبت از یک محافظت کننده موثر از میراث فرهنگی است.
همانطور که در مبحث قبل گفته شد سازمان جهانی یونسکو با توجه به ارزش و اهمیت حفظ میراث فرهنگی، موضوع میراث دیجیتال را در سال ۲۰۰۳ مطرح کرده است. به همین منظور استفاده از تکنولوژیهای نوین در سراسر جهان برای حفظ میراث جهانی مرسوم شده است. (اینجا بخوانید)
از آنجا که مواجهه با بلایای مکرر طبیعی، تغییرات جهانی و افزایش فعالیتهای انسانی (مانند شهرنشینی، توسعه گردشگری و جنگهای محلی)، حمایت پایدار از میراث فرهنگی را با چالشهایی روبرو کرده، حفاظت هوشمندانه از میراث فرهنگی ضروری است.
میراث دیجیتال استفاده از فناوری دیجیتال با محوریت فناوری اطلاعات مکانی برای میراث فرهنگی ملموس است که از اهمیت بسیاری برای حمایت میراث جهانی برخوردار است.
در زمینه تحقیقات و روشهای فنی میراث فرهنگی دیجیتال میتوان گفت، فناوری فضایی به عنوان فناوری اصلی حمایت از توسعه عمیق و کاربرد گسترده زمین دیجیتال ابزارهای جدید و همچنین وظایف و مفاهیم کاربردی را برای تحقیقات آن فراهم میکند. از مزایای دیگر میراث دیجیتال این است که میتواند به فناوریهای دیجیتالی مانند فتوگرامتری و سنجش از راه دور بپردازد که برای شناسایی باستان شناسی غیر مخرب، بایگانی دیجیتالی و پویا و ارزیابی میراث است. این موضوع برای حفظ و پایداری هستی شناسی میراث بسیار حائز اهمیت است.
زمانی که با استفاده از این فناوریهای دیجیتال توانستیم اطلاعاتی را جمع آوری کنیم، نیاز است که برای ثبت و ضبط آن نیز بکوشیم. ضبط دقیق دیجیتال فرضیه اصلی حفاظت و نظارت بر میراث است.
بر اساس اصول فتوگرامتری و سنجش از راه دور، با دستیابی به تصاویر سنجش از راه دور از ماهواره که با وضوح بالا از نقاط زمین به صورت دیجیتال جمع آوری میشود، میتوان برای تولید نقشههایی با دقت بالا از هستی شناسی میراث فرهنگی قدم برداشت. با استفاده از این دادهها و اطلاعات و همچنین از طریق تجزیه و تحلیل مقایسهای، شناسایی اطلاعات و محاسبه مدل میتوان وضعیت و خطرات احتمالی برای میراث فرهنگی را ارزیابی کرد.
مزیت دیگر میراث دیجیتال این است که میتواند به بازسازی مجازی میراث فرهنگی کمک کند. به گونهای که کاربرد آن به صورت علمی، شهودی و آشکار به بقای میراث فرهنگی تحقق میبخشد و این امر به میزان زیادی به انتشار و وراثت تمدن باستان کمک میکند.
بازسازی مجازی میراث دیجیتال شامل سه جنبه اصلی است:
۱: ترکیب دادههای چند منبع برای مدل سازی اماکن تاریخی و رنگ آمیزی و ایجاد صحنههای باستانی مجازی.
۲: طراحی رویدادهای مهم و پر جنب و جوش تاریخی و فرهنگی و عناصر صحنه (مانند لباس یا مدل موهای منعکس کننده عناصر فرهنگی زمان، چیدمانهای خیابانی و غیره) با توجه به پیشینه فرهنگی و محیط جغرافیایی دورههای خاص تاریخی.
۳: تحقق بخشیدن به نمایش دیجیتالی و مجازی صحنههای باستانی که واقعیت مجازی، طرح ریزی هولوگرافی، واقعیت افزوده، انیمیشن دیجیتال و سایر فناوریها را در بر میگیرد. با ارائه شبیه سازیهای دیداری، شنیداری و لمسی، به کاربران این امکان را میدهیم تا در محیط یادگار فرهنگی و بافت تاریخی آن غوطه وری کنند.
در گزارش بعدی درباره روند توسعه میراث دیجیتال توضیح خواهیم داد.
انتهای پیام/