محمدحسین عبداللهی معاون آموزشی دانشگاه خوارزمی در گفتوگو با خبرنگار حوزه دانشگاهیگروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران جوان، درباره شیوه دفاع از پایاننامه دانشجویان مقطع کارشناسی ارشد و دکتری، بیان کرد: مصوبهای از سمت دانشگاه خوارزمی به دانشکدهها ابلاغ کردیم تا شیوه دفاع از پایاننامهها به صورت حضوری، نیمه حضوری و مجازی برگزار شود و این کار به تشخیص مجموعه دانشکدهها و گروه انجام خواهد شد.
عبداللهی درباره حضور دانشجویان در دانشگاه برای دفاع از پایاننامه گفت: دانشجویان و اساتیدی که برای حضور در دانشگاه به منظور دفاع از پایان نامه مشکلی نداشته باشند و نکات بهداشتی را رعایت کنند، میتوانند به صورت حضوری برای دفاع اقدام کنند، اما طی ۲ الی ۳ ماه گذشته چنین اتفاقی در دانشگاه نیفتاده است.
معاون آموزشی دانشگاه خوارزمی درخصوص شیوه دفاع از پایاننامه به صورت مجازی، اظهار کرد: تاکنون حداقل دهها دانشجو از مقطع کارشناسی ارشد به صورت مجازی از پایاننامههای خود دفاع کردهاند و تشکیل این جلسات زیر نظر معاون آموزشی دانشکده و مدیر گروه طراحی شده است. همچنین پروتکلهای بهداشتی هنگام برگزاری جلسات باید حتماً رعایت شوند.
عبداللهی درباره فرصت زمان لازم برای دانشجویان به منظور دفاع از پایاننامهها در سامانه الکترونیکی دانشگاه خوارزمی گفت: دانشجویان همانند روال عادی ۳۰ الی ۴۰ دقیقهای در سایت الکترونیکی میتوانند از پایان نامه خود دفاع کنند و در بعضی رشتههای علوم پایه به علت ماهیت رشته، فرصت کوتاهتری دارند و مدت زمان دفاع از پایاننامه ربطی به حضور فیزیکی یا مجازی دانشجویان ندارد.
معاون آموزشی دانشگاه خوارزمی با اشاره به رضایت کافی دانشجویان و اساتید از دفاع پایاننامهها اظهار کرد: اطلاعاتی که تا امروز دریافت کردهایم راضیکننده بوده است و تمام این تسهیلات برای حل مشکلات دانشجویان است وگرنه شاید ترجیح ما این باشد که شرایط به گونهای فراهم شود تا دانشجویان در دانشگاه حاضر شوند؛ چراکه شرایط کلاس حضوری و مجازی با یکدیگر از نظر متخصصان تعلیم و تربیت فرق دارند.
عبداللهی درباره فرصت باقی مانده دانشجویان برای دفاع از پایاننامههای خود بیان کرد: تمامی دانشجویان تا ۳۱ شهریور فرصت دارند تا از پایاننامههای خود دفاع کنند، اما برخی از دانشجویان منتظر مساعد شدن شرایط برای دفاع از پایاننامه به صورت حضوری در دانشگاه هستند.
مهدی سیف برقی معاون آموزشی و تحصیلات تکمیلی دانشگاه الزهرا (س) در گفتوگو با خبرنگار حوزه دانشگاهی گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران جوان، درباره شیوه دفاع دانشجویان از پایاننامههای خود در این دانشگاه گفت: دفاعیه رسالههای مقطع دکتری و پایاننامههای کارشناسی ارشد در حال حاضر به صورت مجازی برگزار میشوند و طبق دستورالعملی که داریم حضور استاد راهنما و دانشجو به صورت فیزیکی مورد نیاز است، اما بقیه اعضا میتوانند به صورت مجازی شرکت کنند.
سیف برقی با بیان اینکه در برخی موارد اساتید راهنما به دلیل سن بالای ۶۰ سال و دلایل دیگر نمیتوانند به صورت فیزیکی در دانشگاه حضور داشته باشند، گفت: این دسته از افراد به صورت مجازی میتوانند به داوری دفاع دانشجویان از پایاننامههای خود بپردازند.
معاون آموزشی و تحصیلات تکمیلی دانشگاه الزهرا (س) با اشاره به زمان آغاز دفاع از پایاننامههای دانشجویان به صورت مجازی اظهار کرد: این شیوه دفاع از پایاننامهها تقریباً از ۲۵ فروردین آغاز شده است و معمولاً زمان دفاع بین ۳۰ الی ۴۵ دقیقه است، اما جلسات پرسش و پاسخ و بحث پیرامون این موضوعها ممکن است یک ساعت طول بکشد؛ بنابراین ممکن است به طور میانگین بین یک ساعت و نیم تا دو ساعت یا دو ساعت و نیم جلسات دفاع از پایاننامهها بین اساتید و دانشجویان زمان ببرد.
او ادامه داد: دانشجویان مقاطع کارشناسی ارشد بین یک ساعت و نیم تا دو ساعت و دانشجویان مقطع دکتری بین یک ساعت و نیم تا دو ساعت و نیم از پایاننامههای خود دفاع خواهند کرد.
معاون آموزشی و تحصیلات تکمیلی دانشگاه الزهرا(س) درباره میزان رضایت دانشجویان و اساتید راهنما برای دفاع از پایاننامهها گفت: ارزیابی در مورد میزان رضایت دانشجویان و اساتید راهنما از دفاع پایاننامهها به صورت مجازی در سامانه دانشگاه صورت نگرفته است، اما در شرایط موجود از تدریس مجازی راضی هستیم.
سیف برقی ادامه داد: فیدبکهایی را که از برخی داساتید گرفتهایم، تدریس مجازی برای آنها به نسبت تدریس حضوری رضایت بخشتر بوده است و در حال برنامهریزی این کار برای دانشجویان هم هستیم و بعد از مشخص شدن، نتایج آنها را اعلام خواهیم کرد.
سیف برقی تصریح کرد: ما کاری به بازگشایی دانشگاهها و برگزاری حضوری یا غیرحضوری امتحانات نداریم، بلکه این مهارتی است که تمامی اساتید باید از آن بهره ببرند و بعد از عادی شدن شرایط هم، توصیه دانشگاه این است که اساتید از ابزارهای الکترونیکی استفاده کنند و آزمون الکترونیکی یکی از گزینههایی برای آموزش دادن به اساتید است تا اگر لازم شد امتحانات مجازی برگزار شوند از این روش استفاده کنند و اگر هم لازم نشد، یادگرفتن آن مهارتی است که برای همیشه میتوانند از آن استفاده کنند.
علی اشرفیزاده معاون آموزشی و تحصیلات تکمیلی دانشگاه خواجه نصیرالدین طوسی در گفتوگو با خبرنگار حوزه دانشگاهی گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران جوان، درباره رونده دفاع از پایاننامه در این دانشگاه بیان کرد: به طور کلی در حال حاضر ۳ شیوه در نیم سال جاری برای دفاع از پایاننامه یا رساله مطرح شده است.
اشرفیزاده درباره شیوههای مطرح شده دفاع از پایاننامه در دانشگاهها گفت: شیوه اول برای دفاع از پایاننامهها این است که صبر کنیم تا دانشگاهها باز شوند و دانشجویان به صورت حضوری از پایاننامه خود دفاع کنند؛ چراکه مبتنی بر این امید است که در چند ماه آینده یک بازه زمانی برای برگزاری جلسات دفاع دکتری با حضور ۵ الی ۶ نفر و با حفظ فاصلهگذاری اجتماعی خواهیم داشت و فراهم کردن چنین جلسهای امکانپذیر است، همچنین عدهای از دوستان اصرار دارند که برگزاری جلسه دفاع باید حضوری باشد، اما سایر افراد مانند دانشجویان دیگر و خانواده این دسته از دانشجویانی که از پایان نامه خود دفاع میکنند نباید در دانشگاه حاضر شوند و منتظر زمان میمانیم تا دانشجویان به این صورت از پایاننامه خود دفاع کنند.
او ادامه داد: دسته دیگر، افرادی هستند که رفتن به سمت سامانه الکترونیکی را فرصت مناسبی برای دفاع دانشجویان از پایان نامه میدانند و یک سری از دانشگاهها مجوز انجام این کار را گرفتهاند و دانشگاه ما هم در موارد خاصی اجازه انجام این کار را به عنوان آخرین انتخاب دارند.
اشرفیزاده با بیان اینکه در موارد خاصی دانشجویان میتوانند از پایان نامه خود به عنوان آخرین انتخاب در سامانه الکترونیکی دفاع کنند، بیان کرد: زیرساختهایی برای انجام چنین کاری در دانشگاه خواجه نصیرالدین طوسی باید فراهم شود تا این کار صورت پذیرد. برای مثال در جلسات دفاعیه باید یک صورتجلسه امضاء شود یا نکات مطرح شده از سوی داوران ثبت شود و عدهای آن را تایید کنند تا جلسه دفاع از پایان نامه به صورت مجازی شکل گیرد.
معاون آموزشی دانشگاه خواجه نصیرالدین طوسی تصریح کرد: از آن جایی که این نکات قبلاً در سیستم کاغذی انجام میشد و هنوز جایگزینشان در سیستم الکترونیکی انجام نشده است و همچنین افرادی برای امضای الکترونیکی وجود نیستند، فراهم کردن این موضوع کمی پیچیدگی دارد. در حال حاضر بیشتر دانشگاههایی که به سمت الکترونیکی کردن دفاع از پایاننامهها رفتهاند علاقهمند به این موضوع هستند که جلسات با محتوای کامل ضبط شوند و آن را با عنوان مستند اصلی در سایت آموزش دانشگاه نگهداری کنند، برای مثال به جای صورتجلسه، فایل ضبط شده از جلسه به عنوان مدرک شناخته میشود و تمامی نکات مطرح شده از سوی داوران برای رد کردن یا پذیرفتن دانشجویان در دسترس قرار میگیرد؛ بنابراین در این قسمت از تکنولوژی، کمی بحث وجود دارد، اما در تلاش هستیم تا مشکلات آن رفع شود.
اشرفی زاده با بیان اینکه بعضی دانشگاهها داوران خارجی را به صورت الکترونیکی و داوران و دانشجویان ایرانی را به صورت حضوری برای دفاع پایان نامه دانشجویان آماده میکنند، گفت: این روش ترکیب حضوری و غیرحضوری در بعضی از دانشگاهها انجام میشود، اما در دانشگاه خواجه نصیر تاکید اصلی ما به روش حضوری کامل است و اگر دانشجویی مشکل خاصی برای تعویق دفاع خود نداشته باشد، ترجیح ما این است که برای مثال در مرداد جلسه دفاعیه دانشجویان برگزار شود و در غیر این صورت امکانات آموزشی غیرحضوری فراهم است، اما با رعایت نکاتی مانند اینکه بستر الکترونیکی امکان ضبط جلسه را داشته باشد و همچنین مستنداتی وجود داشته باشند تا کیفیت جلسه کنترل شوند.
بیشتر بخوانید:
غولی به نام "دفاع از پایان نامه"/ چگونه از پایان نامه خود به بهترین نحو دفاع کنیم؟
شیوه دفاع مجازی از پایان نامه در دانشگاه علم و صنعت
شرایط دفاع از پایان نامه در دانشگاه تهران با توجه به تعطیلات
دفاع مجازی از پایان نامهها در دانشگاه امیرکبیر
شیوه دفاع مجازی از رساله در دانشگاه تربیت مدرس
انتهای پیام/