استاد تاریخ و باستان شناس برجسته ایران با اشاره به نیم قرن تحقیق خود در خصوص کُرد‌ها و منطقه غرب ایران، گفت : هیچ استانی به لحاظ تاریخی به پای کرمانشاه نمی‌رسد .

به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از کرمانشاه؛ پروفسور مسعود گلزاری استاد تاریخ و باستان شناس برجسته ایران با اشاره به نیم قرن تحقیق خود درباره کرد و کُرد زبانان گفت : از سال ۱۳۲۸ با کُرد‌ها آشنا شده و از همان زمان شیفته کُرد‌ها و غرب ایران شدم.

او گفت : از همان زمان مطالعه و تحقیقاتم در خصوص فرهنگ کُرد و تاریخ غرب ایران شروع شد و اولین کتابم را در این زمینه با همکاری محمدحسین جلیلی از بزرگان کرماشان نوشتم

این محقق برجسته افزود: امیدوارم روزی برسد که ما واژه کرماشان را تلفظ کنیم نه واژه کرمانشاه .

گلزاری با بیان اینکه حرف درباره کرمانشاه بسیار است، گفت: تنها اگر بخواهم به عظمت تاریخ کرمانشاه اشاره کنم این نکته بس است که از ۱۲۵ هزار سال پیش تا به امروز تاریخ و تمدن داشته و آثار تمامی دوره‌های تاریخی در آن موجود است

گلزاری افزود: سال ۱۳۳۸ با هیات انستیتو شرقی دانشگاه شیکاگو به محلی بین گیلانغرب و نفت شهر سفر کردیم و در آن محل تبر سنگی یافتیم که متعلق به دوره آشوری در ۱۲۵ هزار سال پیش است و در هیچ منطقه‌ای از ایران نمی‌توان این تاریخ را دید.

او افزود: کرمانشاه از ۱۲۵ هزار سال پیش تا اواخر دوره پهلوی، غرق در آثار تاریخی و باستانی است.

گلزاری با بیان اینکه کهن‌ترین روستا‌های دنیا در کرمانشاه قرار دارد، گفت: تپه‌ای در روستایی از توابع دینور وجود دارد که با تجزیه کربن ۱۴ آثار به جای مانده قدمت آن به ۹۸۰۰ سال پیش از میلاد برمی گردد که در هیچ کجای دنیا چنین قدمتی نداریم.

این باستان شناس برجسته با بیان اینکه نخستین دهکده‌های جهان در کرمانشاه به وجود آمده، گفت: دومین دهکده تاریخی جهان نیز چیا خزینه قیسوند در گنج دره هرسین و پس از آن تپه سراب حصارسفید کرمانشاه است.

او افزود: این آثار در کرمانشاه و این قدمت به پیش از دوران تاریخی برمی گردد و در دوران تاریخی نیز که به دو دوره تاریخ پیش از اسلام و پس از اسلام تقسیم می‌شود، کرمانشاه سهم بسیاری از آثار را به خود اختصاص داده است.

گلزاری با یادآوری اینکه زاگرس نشینان بسیار پیش‌تر از آریایی‌ها در زاگرس سکونت داشتند، گفت: در دوره ماد‌ها دو ماد کوچک و بزرگ وجود داشت که ماد بزرگ قسمت اعظم ایران را در برداشته و ماد کوچک آذربایجان و مناطق دیگر را شامل می‌شده است.

او افزود: در دوران ماد‌ها کرمانشاه هسته اصلی مقر ماد بزرگ بوده و تمام قدرت این حکومت در کرمانشاه متمرکز بوده است.

این محقق با بیان اینکه بزرگترین سند ملیت ایرانیان در دل کوه بیستون قرار گرفته، گفت: سنگ نگاره داریوش که ۵۲۲ سال پیش از میلاد نگارش شده پرافتخارترین سند ملی ما است، چرا که خط برای نگارش آن در دوره هخامنشی اختراع شده است.

گلزاری افزود: ایران در دوره هخامنشیان چهارمین سرزمینی است که خط در آن اختراع شد و کتیبه بیستون با خط میخی هخامنشیان نگارش شده است.

او افزود: در این سند پرافتخار بند به بند آن به نام خداوند نگارش شده است.

این باستان شناس برجسته ادامه داد: در دوران پس از اسلام نیز دو سلسله کرد حسنویه و بنو عناذ را داریم که در هیچ کتب درسی اسمی از آن‌ها آورده نشده که این دو هر کدام حدود ۱۳۰ سال حکومت کردند و تعداد زیادی مسجد در استان کرمانشاه در این دوره ساخته شد.

او افزود: کرمانشاه از دوران هخامنشیان تا به امروز از هر دوره تاریخی آثاری دارد و در زمینه آثار تاریخی هیچ استانی در ایران نیست که پا به پای کرمانشاه قدم بردارد، زیرا آثار تاریخی تمام استان‌ها مشخص است و به طور معمول بیشتر استان‌ها تنها از برخی دوره‌های تاریخی اثر دارند و این کرمانشاه است که از همه دوره‌های تاریخی آثاری در دل خود دارد .

انتهای پیام/د

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۸:۰۹ ۱۰ خرداد ۱۳۹۹
حیف . حیف که این همه تمدن و فرهنگ نادیده گرفته میشه. اگر به کرمانشاه درست توجه میشد در کنار اصفهان نصف جهان باید بگیم کرمانشاه کل جهان.