حوزه ادبیات گروه فرهنگی باشگاه خبرنگاران جوان،امسال و با شیوع کرونا نمایشگاه بین المللی کتاب لغو شد که این موضوع ضررهای بیشماری را برای ناشران رقم زده است دراین خصوص با دو ناشر گفت و گو کردیم که در ادامه می توانید بخوانید.
حسین عابدینی مدیر مسئول انتشارات سفیراردهال در گفت و گو با خبرنگار گروه فرهنگی باشگاه خبرنگاران جوان،درباره برگزاری نمایشگاه مجازی کتاب گفت:وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برای فرار رو به جلو،نمایشگاه مجازی کتاب را برگزار می کند و برگزاری آن تنها یک شوی تبلیغاتی است که در آن نشان دهد کاری برای ناشران در دوران شیوع کرونا کرده اند. زیرساخت های اینترنتی لازم برای برگزاری نمایشگاه مجازی کتاب در کشور آنقدر قوی نیست و باید برای ایجاد آن هزینه کرد.وزارت ارشاد تنها پولی برای برگزاری نمایشگاه مجازی کتاب صرف می کند.
بیشتربخوانید
او افزود: قصد وزارت فرهنگ ارشاد اسلامی از برگزاری نمایشگاه مجازی کتاب رفع تکلیف است برگزاری این نمایشگاه برای ناشران هیچ سودی ندارد. اگر میخواستند برای ناشران کشور در دوران شیوع کرونا کاری انجام دهند هزینه ۱۷ تا ۱۸میلیارد تومانی را که سال گذشته برای برگزاری نمایشگاه بین المللی کتاب تهران هزینه کردند، امسال برای حمایت از ناشران صرف می کردند. این وزارتخانه در این مدت چه اقدامی برای ناشران انجام داد، به دنبال دریافت حمایت رایگان از وزارت ارشاد نیستم اما حداقل در شرایط کنونی کشور کتابهای ناشران را میخرید.
عابدینی بیان کرد: ناشرانی که در کشور فعال هستند خودشان سایت برای فروش کتاب هایشان دارند و آثارشان را در سایت هایشان میفروشند چرا باید اختیار کارشان را به وزارت ارشادی بدهند که برای انجام کارهایش اختیاری ندارد. شرایط اقتصادی ناشران به گونه ای است که برای فروش کتاب هایشان هر اقدامی را که لازم باشد انجام می دهند وبه هر ریسمانی برای آن چنگ می زنند از این رو ممکن است از حضور در نمایشگاه مجازی کتاب هم استقبال کنند.
او تصریح کرد:قرار بود وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به ناشران وام بدهد اما تاکنون هیچ یک از ناشران وامی دریافت نکرده اند همچنین قرار بود خرید کتاب انجام دهد اما این وعده هم عملی نشد زمانی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی تا پنجاه نوبت چاپ تازههای نشر یک انتشاراتی را میخرید الان مجموع نسخههای یک کتاب که از ناشر میخرد به پنجاه نسخه میرسد همچنین تمام تازههای نشر یک ناشر را نمیخرد بلکه از میان آنها چند عنوان کتاب را که به تایید کارشناسانش می رسد آن هم با ۳۰درصد تخفیف تهیه می کند ومبلغ آن را شش ماه بعد به ناشر می دهد.
مدیر مسئول انتشارات سفیراردهال اظهار کرد: چه کسانی طرف حساب ناشران در نمایشگاه کتاب مجازی هستند هم اکنون مردم و دانشگاه ها درصورتی که بودجه ای برای تجهیز کتابخانه هایشان داشته باشند کتاب های مورد نیازشان را از ناشران می خرند چرا باید ناشران کتاب هایشان را در نمایشگاه مجازی عرضه کنند که در آخر به نام وزارت ارشاد تمام میشود بهتر است وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به جای برگزاری نمایشگاه مجازی کتاب از ناشران حمایت کند.
او بیان کرد: وزارت ارشاد به جای برگزاری نمایشگاه مجازی کتاب، از ناشران کتابهای منتشر شده را در سالهای ۹۸ و ۹۹ بخرد. تعداد کتابهای منتشر شده هر ناشر در این سالها در بانک اطلاعاتی موسسه خانه کتاب وجود دارد و مشخص است هر ناشر چه تعداد کتاب منتشر کرده است برای مثال انتشارات سفیراردهال ۱۰۰ عنوان، ناشر دیگری ۵۰ عنوان کتاب منتشر کرده است و چند عنوان کتاب را از میان تازههای نشر ناشران انتخاب کنند و از هر عنوان ۱۰۰ جلد بخرند واینگونه به ناشران کمک کنند به جای اینکه نمایشگاهی عریض و طویل برگزار کنند در انتها بیلان کاری ، میزان خرید کتاب را در نمایشگاه ۵۰ میلیارد تومان اعلام کنند و با خرید کتاب به جای برگزاری نمایشگاه مجازی کتاب کارهای ناشران سر و سامان مییابد.
کامران شرفشاهی مدیر مسئول انتشارات تجلی مهر در گفت وگوبا خبرنگار حوزه ادبیات گروه فرهنگی باشگاه خبرنگاران جوان، درباره برگزاری نمایشگاه مجازی کتاب گفت: برگزاری نمایشگاه مجازی کتاب در واقع به نوعی رفع تکلیف است از سوی دیگر هم اعلام کرده بودند ویروس کرونا در تابستان از بین میرود، اما برخلاف پیش بینیها این ویروس تا سه برابر بیشتر حالت عفونی پیداکرده است در این شرایط نمیتوان توقع داشت نمایشگاه بین المللی کتاب تهران به صورت سنتی آن برگزار شود.
مدیر مسئول انتشارات تجلی مهر ادامه داد: کارهای زیادی میتوان برای بهبود وضعیت اقتصادی صنعت نشر انجام داد هم اکنون با دوران باشکوه صنعت نشر فاصله زیادی داریم و بسیار از آن دوران دور شدیم. به صنعت نشر کشورمان در زمان دو رئیس جمهور اخیر صدمات زیادی وارد شده است. بهترین کمکی که میتوان به صنعت نشر کرد کنترل بازار ملزومات این صنعت و کوتاه کردن دست مافیایی است که باعث افزایش غیر واقعی و بی رویه قیمتها شده اند.
شرفشاهی بیان کرد: دولت سیاستهای حمایتی برای ناشران در نظر بگیرد و خرید کتاب از آنها داشته باشد. بخشی از مشکلات کنونی صنعت نشر جنبه عمومی دارد وقتی شاهدیم قیمت ارز و دلار به ۲۳ هزار تومان میرسد و قیمت آن همچنان سیر صعودی دارد تورم کشور لجام گسیخته پیش میرود. در حال حاضر اوضاع بسیار پیچیده و اسفناکی را مشاهده میکنیم. برای جلوگیری از ورشکستگی کامل صنعت چاپ و نشر کشور باید یک سلسله تمهیدات خاصی متناسب با شرایط روز درنظر گرفته و اجرایی شود. با تجربهای که صنعت نشر در دو دهه اخیر داشته است با شعار دادن و حرفهای شیک و امید بخش گرهی از مشکلات این صنعت بازنمی شود.
انتهای پیام/