اینکه فهمیدیم پشه‌ها هم درست مانند انسان خطای دید پیدا می‌کنند بسیار هیجان انگیز و جالب بود. مغز پشه‌ها بسیار کوچک است و در نتیجه ردیابی فعالیت نورون‌ها در سیستم بینایی شان کار ساده‌ای برای کارشناسان است.

به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، اینکه چرا مردم برخی عکس‌های ایستا را متحرک می‌بینند و دچار خطای دید می‌شوند، هم باعث سردرگمی خود آن‌ها شده و هم متخصصان علوم اعصاب که تلاش کرده اند این پدیده را توضیح دهند. حالا عصب شناسان دانشگاه Yale پاسخ این سوال را در چشمان پشه‌ها پیدا کرده اند.

براساس این پژوهش به نظر می‌رسد که پشه‌ها نیز مانند انسان فریب خطای دید برخی تصاویر را می‌خورند. دامون کلارک استادیار بیولوژی مولکولی، هسته‌ای و رشد و متخصص علوم اعصاب دانشگاه Yale در این باره گفت:

اینکه فهمیدیم پشه‌ها هم درست مانند انسان خطای دید پیدا می‌کنند بسیار هیجان انگیز و جالب بود. مغز پشه‌ها بسیار کوچک است و در نتیجه ردیابی فعالیت نورون‌ها در سیستم بینایی شان کار ساده‌ای برای کارشناسان است.

در این پژوهش کارشناسان چند تصویر حاوی خطای دید (مشابه عکس بالا) را مقابل دید پشه‌ها قرار دادند. آن‌ها در ادامه رفتار پشه‌ها را زیر نظر گرفتند تا مشخص نمایند که آیا پشه‌ها نیز حرکت این دایره‌ها را تشخیص می‌دهند یا خیر؟ در اینجا بد نیست اشاره کنیم که پشه‌ها به صورت غریزی بدن خود را به سمت اشیائی می‌چرخانند که در حال حرکت باشند و وقتی این تصاویر حاوی خطای دید مقابل آن‌ها قرار گرفت آن‌ها شروع به حرکت دادن بدن خود در همان جهتی کردند که چشم انسان در تصویر می‌بیند.

در عین حال دانشمندان به بررسی نوع نورون‌هایی پرداختند که بر فرایند تشخیص حرکت در پشه‌ها نظارت دارد و متوجه الگویی از واکنش‌ها شدند که توسط این الگوی ایستا ایجاد شده بود. آن‌ها با روشن و خاموش کردن همین نورون‌ها توانستند درک پشه‌ها از حرکت ناشی از خطای دید را تغییر دهند.


بیشتر بخوانید


در واقع دانشمندان نخست با غیرفعال کردن دو نورون تشخیص دهنده حرکت کاری کردند که پشه‌ها متوجه حرکت دایره‌ها نشوند. در ادامه آن‌ها یکی از این دو نورون یا عصب را مجددا فعال کردند و متوجه شدند که پشه‌ها حرکت دایره‌ها را در خلاف جهت خطای دید اولیه می‌بینند. براساس همین اطلاعات دانشمندان این فرضیه را مطرح کردند که خطای دید در پشه‌ها رابطه مستقیمی با توازن نورون‌های تشخیص دهنده حرکت در مغز آن‌ها دارد.

از آنجا که پردازش بصری در انسان و پشه شباهت‌های زیادی با هم دارد محققان آزمایشاتی را تجربه کردند تا به ارزیابی تئوری خود برای پشه‌ها بپردازند. آن‌ها از ۱۱ داوطلب خواستند در مورد حرکتی که در تصویر خطای دید مشاهده می‌کنند توضیح دهند. بعد از بررسی پاسخ‌ها مشخص شد که سیستم بینایی انسان عملکرد پیچیده تری نسبت به پشه‌ها دارد، اما مکانیزم هر دوی آن‌ها تقریبا یکسان است.

منبع: روزیاتو

انتهای پیام/

 

برچسب ها: پشه ، خطای دید
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.