تیلاپیا نوع ماهی با تنوع غذایی بالاست و اگر وارد رودخانه‌های دارای ماهی بومی شوند، همه چیز را می‌خورند و برای ماهی‌های دیگر غذایی نمی‌ماند. اما این موضوع برای عدم صدور مجوز پرورش این ماهی کافی نیست.

به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از مشهد، مجید مهدوی دبیر اجرایی نظام صنفی کشاورزی خراسان رضوی در جلسه دبیرخانه شورای گفت و گوی دولت و بخش خصوصی استان، در خصوص موانع موجود در مسیر تولید و پرورش ماهی تیلاپیا گفت: به خاطر نوع خاص و ویژگی‌های این نوع ماهی که قابلیت خوردن انواع خوراک را داشته و خوراکی برای ماهی‌های دیگر باقی نمی‌گذارد، مجوز پرورش آن صادر نمی‌شود.

او افزود: موضوع مورد تاکید سازمان حفاظت از محیط زیست این است که اگر این ماهی‌ها به آب‌های آزاد راه داشته باشند، به محیط زیست خسارت می‌زنند، اما بحث ما این است که شرایطی فراهم کنیم تا دغدغه‌های محیط زیست مرتفع شود.

بیشتر بخوانید

دبیر اجرایی نظام صنفی کشاورزی خراسان رضوی ادامه داد: این نوع ماهی ارزان قیمت است و اگر امکان تولیدش وجود داشته باشد، بخشی از پروتئین جامعه از این مسیر تامین می‌شود. همانطور که در گذشته و برای مدتی خانواده‌هایی که تمکن مالی آن‌چنانی نداشتند، به مصرف این نوع ماهی روی آورده بودند.

عزتی، معاون شیلات جهاد کشاورزی خراسان رضوی نیز گفت: برای کسب مجوز پرورش ماهی تیلاپیا در برخی استان‌ها به کندی عمل شده است. این نوع ماهی به عنوان ماهی مهاجم نامیده می‌شود، زیرا تنوع غذایی اش بالاست و اگر وارد رودخانه‌های دارای ماهی بومی شوند، همه چیز را می‌خورند و برای ماهی‌های دیگر غذایی نمی‌ماند. اما این موضوع برای عدم صدور مجوز پرورش این ماهی کافی نیست. تیلاپیا از ماهی‌های قابل تکثیر بالا بوده و تغذیه آن راحت است و با پرورش آن، وابستگی ما به کشور‌های دیگر در این زمینه وجود نخواهد داشت.

او افزود: هم اکنون ما مجوز‌هایی به عنوان کارت شناسایی صادر می‌کنیم و در آن به محیط‌های کاملا بسته و استخر‌های کشاورزی اشاره شده است؛ در این کارت‌ها به نام ماهی‌های خوراکی اشاره شده و نوع ماهی مشخص نیست. کسی که مجوز این کارت شناسایی را گرفته احتمال دارد که ماهی تیلاپیا پرورش دهد، اما بعد از بزرگ شدن ماهی هایش، با عدم مجوز دامپزشکی برای عرضه محصولش به بازار روبه رو می‌شود. این درحالیست که پرورش آن ماهی در محیطی کاملا بسته صورت گرفته است.

معاون شیلات جهاد کشاورزی خراسان رضوی ادامه داد: تقاضای ما این است که امکان فروش برقرار شود و اگر مجوز فروش داده شود، از بسیاری از استان‌های دیگر در این زمینه جلوتر خواهیم بود، اما هم اکنون دیگر استان‌ها از خراسان رضوی بچه ماهی تیلاپیا را خریداری می‌کنند و آن را پرورش می‌دهند.


تیلاپیا فاقد ارزش غذایی است.


اما در ادامه، قادر طالب زاده، کارشناس اداره کل محیط زیست استان، توضیحاتی درباره دلایل مخالفت سازمان محیط زیست با پرورش ماهی تیلاپیا داد و گفت: تیلاپیا یک گونه مهاجم برای زیستگاه‌های آبی است و هیچ وجود زنده‌ای را در زیستگاه‌ها باقی نمی‌گذارد. ممانعت از پرورش این ماهی، بخشنامه‌ای کشوری است و اگر در برخی مناطق تولید می‌شود، یا غیرمجاز است که متاسفانه با مساعدت اداره شیلات انجام می‌گردد و یا با زور و فشار صورت گرفته است.

او افزود:، اما نکته مهم اینکه، تیلاپیا ارزش غذایی ندارد و به جای امگا ۳، دارای امگا ۶ است؛ بنابراین منفعتی برای بدن ندارد و به همین خاطر پروتئین ارزان قیمت به شمار می‌آید، اما حتی ارزش غذایی جگر مرغ از آن بیشتر است. این ماهی حتی با فاضلاب انسانی هم بزرگ می‌شود و از فضولات دامی تغذیه می‌کند و بازدهی بالایی نیز دارد و در چین و مناطق غیرمجاز هم ممکن است این روش استفاده شود. اگر در کشور ما ممنوعیت قاطعی برای پرورش این ماهی وجود دارد، دارای دلایلی محکم است.

دلقندی، رئیس نظام مهندسی کشاروزی و منابع طبیعی استان نیز با بیان اینکه دغدغه محیط زیست در این خصوص منطقی است، گفت: این باعث نمی‌شود که ارزش غذایی این ماهی را نادیده بگیریم. تیلاپیا مدافعان و مخالفان زیادی دارد و باید وزارت بهداشت در خصوص ارزش غذایی این گونه دریایی ورود کند.

او افزود: در کشور ما به خاطر مسائل فقهی، مصرف پروتئین با محدودیت همراه است و به همین دلیل گونه‌هایی که امکان تولید دارد، باید با دقت و حمایت بیشتری از سوی دولت پرورش یابند. باید در تولید تیلاپیا به شدت نظارت کنیم. در حال حاضر نظارت کافی وجود ندارد و نمی‌توان به تک تک واحد‌های تولید ماهی رفت تا ببینیم این گونه را پرورش می‌دهند یا خیر؟

رئیس نظام مهندسی کشاروزی و منابع طبیعی استان ادامه داد: اینکه واحدی این نوع ماهی را پرورش داده و حالا مجوز فروش ندارد، به خاطر ضعف دستگاه هاست، زیرا اطلاع رسانی برای غیرمجاز بودن پرورش این نوع ماهی را به طور کاملی انجام نداده اند.


تلاش برای رفع دغدغه محیط زیست در پروش تیلاپیا


مسعود ابراهیمی، دبیر کمیته فنی اداره کل دامپزشکی استان نیز در همین رابطه گفت: پرورش این نوع ماهی در ۴ استان به طور پایلوت در حال انجام است و مسیری برای برطرف کردن دغدغه و نگرانی محیط زیست در حال طی شدن است و تا زمانی که این اتفاق نیافتد، تولید و پرورش این نوع ماهی در کل کشور انجام نمی‌گیرد.

او افزود: نباید اجازه پرورش غیرمجاز این ماهی داده شود و سپس از دامپزشکی درخواست کرد که اجازه فروش این محصولات را بدهد، زیرا سلامت مردم خط قرمز ماست. این موضوع در استان قابل حل نیست و باید مسیری که در تهران و ۴ استان به طور پایلوت طی می‌شود، ادامه یابد.

انتهای پیام//ف. ح
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.