به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از تبریز،علی رخ افروز معاونت بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهادکشاورزی آذربایجان شرقی گفت: با نزدیک شدن به فصل تابستان و افزایش دما و خشک شدن پوشش گیاهی، احتمال بروز آتش سوزی در جنگلها، مراتع و مزارع افزایش مییابد که در صورت بروز آن با تخریب ساختار و تخلخل و فرسایش خاک، کاهش مواد آلی و میکرو اورگانیسمها و کاهش بازده چرخه هیدرولوژیکی و با تاثیرات منفی بر سایر بخشهای اکوسیستم ضمن به خطر انداختن امنیت غذایی کشور، خسارات فراوانی را به محیط زیست و مردم تحمیل میکند.
او با اشاره به نامه معاونت دادستان عمومی و انقلاب مرکز استان و دستورالعمل حفاظت محیط زیست استان، انجام اقداماتی در جهت آموزش و فرهنگ سازی عموم مردم و نیز آگاه سازی کشاورزان از خطرات آتشسوزی عمدی مزارع برداشت شده جهت کشت دوم و استفاده از ظرفیت صداوسیما و تهیه بروشور و تابلوهای هشداردهنده حاوی قوانین مربوط به برخورد کیفری با افراد خاطی را ضروری دانست.
او از ممنوعیت قانونی سوزاندن کاه و کلش در مزارع خبر داد و گفت: براساس قانون سوزاندن کاه و کلش جرم بوده و مجازاتی را به دنبال دارد.
معاونت بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهادکشاورزی آذربایجان شرقی از تکلیف به ادارات جهاد کشاورزی، محیط زیست و شبکه بهداشت برای اتخاذ اقدامات پیشگیرانه جهت جلوگیری از آتش زدن کاه و کلش با توجه به در پیش بودن فصل برداشت غلات در سطح استان خبر داد و گفت: مضرات این عمل در بلندمدت کاهش عملکرد محصول به دلیل اثرات نامطلوب بر کیفیت خاک با از بین بردن مواد مغذی آن و افزایش ضریب آسیب پذیری محصول در برابر آفات، بیماریها، سرما و گرما به دلیل کاهش مواد آلی خاک، کاهش نفوذپذیری و افزایش فرسایش خاک و در نتیجه بالا رفتن مصرف کودهای شیمیایی را در پی دارد.
رخ افروزبا بیان اینکه این اقدام باعث تلف و از بین رفتن موجودات زنده موجود در خاک و نیز ایجاد خطر وقوع حریق در اراضی مجاور میشود افزود: برخی از کشاورزان بعد از برداشت محصول اقدام به آتش زدن بقایای بر جای مانده از برداشت محصول میکنند که این کار به دلیل تهدید بهداشت عمومی و آلودگی هوا پیگرد قانونی داشته و افراد متخلف به مراجع قضایی معرفی خواهند شد.
اوبه کشاورزان توصیه کرد تا از آتش زدن بقایا بعد از برداشت گندم و جو خودداری کنند، زیرا بازمانده محصول گندم و جو (کاه و کلش) برای زمین مفید و نوعی کود و پوشش محسوب میشود.
اوافزود: با آتش زدن بقایای گندم و جو علاوه بر فقیرتر شدن خاک از نظر مواد آلی، کاهش حاصلخیزی خاک، از بین رفتن حشرات مفید و شکارگر، باعث فشردگی خاک در اثر کاهش درصد مواد آلی و رطوبت خاک، کاهش تبادلات گازی خاک و کاهش جمعیت انواع میکروارگانیسمهای خاک میشود.
معاونت بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهادکشاورزی آذربایجان شرقی با بیان اینکه کشاورزان براساس سنتی اشتباه، اما مرسوم همزمان با خشک شدن پوشش گیاهی اقدام به آتش زدن آن در سطح مزارع میکنند، سوزاندن باقیمانده پوشش گیاهی در سطح کشتزارها از سوی کشاورزان به ویژه گندم و جوکاران را کار اشتباهی دانست و افزود: همه این موارد در عمل میزان باروری خاک مزرعه را طی چند سال بعدی به شدت کاهش میدهد و هزینهای به مراتب بالاتر به دنبال دارد.
رخ افروز با بیان اینکه بقایای گیاهی نقش اساسی در تولیدات گیاهی دارد که کاهش فرسایش آبی و بادی، تامین مواد غذایی گیاه، فعالیت به عنوان یک مالچ، کاهش میزان هدر رفت آب از خاک و تعدیل دمای خاک از جمله موارد است، گفت: آتش زدن پس مانده محصولات در اراضی کشاورزی براساس ماده ۲۰ قانون هوای پاک خلاف قانون است و مرتکبان به جزای نقدی و حبس محکوم خواهند شد و علاوه بر این در بر اساس ماده ۶۸۸ قانون مجازات اسلامی و ماده دو و ۲۲ قانون نحوه جلوگیری از آلودگی هوا و ماده ۴۵ قانون حفاظت از جنگلها و مراتع آتش زدن بقایای گیاهی جرم محسوب میشود.
او از کشاورزان خواست تا ادوات مکانیزه خود از قبیل تراکتور، گاوآهن و سمپاشها را برای کنترل حریق احتمالی به صورت آماده باش در دسترس داشته باشند.
گفتنی است، قانون هوای پاک شامل ۳۴ ماده و ۳۹ تبصره، تیر ماه ۱۳۹۶ به تصویب مجلس شورای اسلامی رسیده و از سوی دولت برای اجرا ابلاغ شده است. براساس ماده ۲۰ این قانون، سوزاندن بقایای گیاهی زمینهای زراعی پس از برداشت محصول ممنوع بوده و متخلف حسب مورد به جزای نقدی درجه شش موضوع ماده ۱۹ قانون مجازات اسلامی محکوم میشود و وزارت جهاد کشاورزی مکلف است مفاد این ماده را به طرق مقتضی به اطلاع بهره برداران بخش کشاورزی، عشایری و منابع طبیعی برساند.
انتهای پیام/