به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از همدان، احد ظفری، رئیس اداره بحران سازمان جهاد کشاورزی استان همدان خسارت به بار آمده امسال، در باغهای استان را بین ۱۰ تا ۵۰ درصد دانست و گفت: محصولات گردو، هلو، بادام، شلیل و زردآلو در بین محصولات کشاورزی بیشترین آسیب را دیدهاند.
او خسارت ایجاد شده در بخش زراعت را هم بین ده تا صد درصد تخمین زد و گفت: چغندرقند، کلزا، گندم و جو از محصولاتی هستند که در استان سرمای بهاره به جان شان افتاد.
ظفری با بیان اینکه سرما هر سال موجب خسارت به باغها و اراضی استان همدان می شود، گفت: امسال نیز سرما بیش از ۲۰۴ میلیارد تومان خسارت وارد کرد.
او بیان کرد: پارسال هم برآورد خسارت به باغها و اراضی این استان بر اثر سرما ۳۵۰ میلیارد تومان بود.
در بازدید از باغات استان، درختانش را که به ما نشان میدهد انگار قلمویی بر روی آنها رنگ سیاه پاشیده است برگهای درختان سوخته اند و چهرهای عجیب به باغش داده است. پیرمرد ۶۵ ساله روستای مریانج همدان در حالی که دست بر شاخهها و برگهای سوخته درختانش میکشد میگوید: امسال هوا خوب بود، اما با سرمای ناگهانی که فروردین ماه آمد درختانم به این روز افتاده اند.
از وضعیت درختانی که انتظار میرفت در بهار و اردیبهشت شکوفههای سیب، زردآلو، هلو و گیلاس را بر شاخه هایشان ببینیم، اما این روزها حال و روز خوشی ندارند و نیامده خشک شده اند. سرمای دیر رس؛ باغها و مزارع بی ثمر
قصه همان قصه تکراری سرمازدگی محصولات کشاورزی در فصل بهار است که هر ساله خسارت بی شماری را برای کشاورزان استان همدان که از قطبهای کشاورزی استان است به بار بیاورد.
طبق آنچه بارها در خبرها، گفتگو و مصاحبهها عنوانشده در استان همدان با یک هزار و ۹۵۰ هکتار وسعت ۴۶ درصد آن را منابع طبیعی، ۳۳ درصد اراضی زراعی، ۳/۷ درصد باغ و حدود ۱۳/۱ درصد آن را اراضی آیش تشکیل داده است؛ همین ظرفیتهاست که سبب شده بخش کشاورزی ۲۹ درصد از اقتصاد استان را به خود اختصاص دهد، با آنکه سالانه حدود ۴/۵ میلیون تن محصول کشاورزی هم تولید میکند و این یعنی ۹ درصد محصولات کشاورزی کشور در همدان است.
با تحقیق بیشتر دریافتم سرمازدگی درختان به تغییرات فیزیکی در اثر روبرو شدن اندامهای مختلف گیاه با دمایی بین بازه صفر تا منفی ۱۰ درجه سانتیگراد گفته میشود که علائمی هم، چون سوختن شکوفهها و تیره شدن برگها را به همراه دارد.
جوانههای گل معمولا در دمای منفی ۲ یا منفی ۳ درجه سانتی گراد از بین میروند و از آنجایی که میوههای تازه تشکیل شده نسبت به گلها حساسیت بیشتری دارند اغلب در دمای صفر تا منفی ۵ درجه سانتی گراد آسیب میبینند. برای بررسی وضعیت سرمازدگی باغها سری به برخی مناطق استان میزنم تا هم گفتگویی با برخی کشاورزان داشته باشم و هم از نزدیک بدانم سرمای بهاره چقدر روی مزارع و باغهای استان تاثیر گذاشته است.
در ابتدای به روستای خاکو رفتم این روستا در نزدیکی شهر همدان قرار دارد و دارای باغات مختلفی مانند گیلاس، زردآلو، آلبالو، گردو و سیب است.
سعید علی فر، باغدار روستای خاکو که از محل فروش میوههای باغش زندگی میگذراند میگوید: فکرش را هم نمیکردم امسال محصولات باغم دچار سرمازدگی شود.
این کشاورز ۳۵ ساله همدانی ۵ هکتار باغ دارد که محصولات مختلفی مانند گیلاس، سیب، زردآلو، گردو و آلبالو را در باغش پرورش میدهد. سعید علی فر در ادامه سخنانش میگوید:" خوشبختانه به درختان آلبالو آسیبی وارد نشده، اما امسال به علت سرما زدگی ۲۰ درصد از درختان گردو باغش محصول خوبی نخواهد داد.
علی سیفی هم از باغداران روستای برکت آباد شهرستان ملایر است که ۳ هکتار باغ میوه دارد. او بابیان اینکه براثر سرمازدگی گلها دچار سوختگی شده و شکوفهها روی درخت خشکشده است میگوید: سال گذشته محصول تولیدی باغ من خوب بود، اما امسال به نظر نمیرسد وضعیت خوبی داشته باشد.
براساس نقشههای هواشناسی و زمین شناسی در سالهای اخیر اقلیم همدان تغییر کرده است. درحالیکه انتظار داریم دیرتر شاهد شکوفه کردن درختان باشیم، اما بهیکباره در ابتدای سال درختان شکوفه میکنند و با اولین افت محسوس دما تمام شکوفهها و گلها دچار سرمازدگی میشوند.
علی ابوالقاسمی یکی از کشاورزان روستای ملحمدره شهرستان اسدآباد هم با چهرهای غمگین میگوید: پنج هکتار زمیندارم که دو هکتار آن باغ میوه است و در آن میوههای تابستانی را پرورش میدهم، اما سرمای فروردین ماه موجب شد ۳۰ درصد درختان باغم آسیب ببینند.
صفر ملکی هم که از کشاورزان ملحمدره است در حالی که درختان گردو، زردآلو، گیلاس و سیب باغش را نشانم میدهد عنوان میکند: ۳۰ درصد خسارت به درختان زردآلو و گیلاس باغم واردشده است.
انتهای پیام/ا