به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان،معاونت برون مرزی سازمان صداوسیما امسال هم همچون سالهای گذشته برنامههای و متعدد و متنوعی را به مناسبت روز قدس تدارک دیده است. شبکههای تحت پوشش این معاونت و از جمله شبکه انگلیسی زبان پرس تی وی، علاوه بر پخش زنده و پوشش مستقیم مراسم روز قدس، برنامههایی با ساختار مختلف و در فرمتهای متنوع را برای مخاطبان خود تدارک دیده اند. شبکه پرس تی وی با برنامههایی همچون ایران امروز، آفریقا امروز، شبه قاره، از قلم افتاده و ما مردم و پخش مستندهای جذاب از جمله «یرموک» به استقبال آخرین جمعه ماه مبارک رمضان و روز قدس رفته است.
بررسی پیشنهاد ایران برای رفراندوم
برنامه «ایران امروز» (Iran Today) در گفتگو با کارشناسان به بررسی رویکرد ایران به مساله فلسطین و تبیین جایگاه، تاثیرگذاری و نقطه نظر این کشور در مناقشه اسرائیل و فلسطین به مناسبت روز جهانی قدس میپردازد.
این برنامه به تهیه کنندگی ساتراپ شجاعی به این مهم تمرکز دارد که اکنون و ۷۳ سال پس از اعلام استقلال اسرائیل و آغاز آوارگی فلسطینیان، امید به حل این مناقشه و احقاق حقوق مردم فلسطین به یمن اقدامات غیرقانونی و حمایتهای یکسویه آمریکا از موجودیت اسرائیل از هر زمان دیگری کمتر شده و فراموش نکردن تاریخ و همبستگی بیش از پیش در برابر ظلم و جنایت رژیم جعلی اسرائیل اهمیتی روز افزون یافته است. به نظر میرسد که اسرائیل و در کل غرب با وقت کشی و طولانی کردن این مناقشه نیتی جز مشمول مرور زمان کردن حقوق فلسطینیان در سر ندارند. از سوی دیگر، کشورهای عرب منطقه نیز که وابسته و متکی به غرب هستند، در حال هموارکردن راه پذیرش اسرائیل به عنوان کشوری مشروع هستند.
لیلا فرامرزی مجری «ایران امروز» در گفتگو با خالد القدومی سفیر حماس در ایران جایگاه و اهمیت حمایت ایران از مردم فلسطین و جنبشهای آزادی خواه منطقه، دلایل شکست تلاشهای جامعه جهانی در حل مناقشه فلسطین، اهمیت روز قدس در زنده نگه داشتن مبارزه برای احقاق حقوق فلسطینیان، جایگاه کشورهای عربی در بی نتیجه ماندن تلاشها برای صلح واقعی و عادلانه، اقدامات آمریکا در افزایش حمایتهای ناعادلانه از اسرائیل و راه حل پیشنهادی ایران برای برگزاری رفراندوم را مورد نقد و بررسی قرار میدهد.
«ایران امروز»
پنجشنبه ساعت ۰۷:۰۰ و ۱۹:۰۰ و جمعه ساعت ۱۶:۰۰ روی آنتن خواهد رفت.
حمایت مردم آفریقا از فلسطین
حمایت آفریقا از فلسطین موضوع اصلی و محوری برنامه این هفته «آفریقا امروز» (Africa Today) است.
این برنامه به تهیه کنندگی عاطفه سادات دربندی با تاکید بر این واقعیت تاریخی که کشورهای آفریقایی همیشه به شدت از مردم فلسطین و حق تعیین سرنوشت آنها حمایت کرده اند، به این نکته اشاره دارد که مقامات فلسطینی پس از توافق اسلو، بیشتر اتحادهای معنادار خود را در آفریقا کنار گذاشته و در عوض، به غرب متوسل شده اند.
«آفریقا امروز» با یادآوری این جمله معروف نلسون ماندلا که: «ما به خوبی میدانیم که آزادی ما بدون آزادی فلسطینیان ناقص است» بر این موضوع تاکید میکند که آفریقاییها هر سال در روز جهانی قدس سالانه تجمعاتی را برای همبستگی فلسطین برگزار میکنند. البته امسال به دلیل همه گیری کووید ۱۹ درست مثل سال گذشته، رویدادهای روز قدس در کشورهای آفریقایی بیشتر به صورت آنلاین برگزار خواهد شد. همچنین نوه ماندلا که اکنون عضو پارلمان آفریقای جنوبی است، لایحهای را تصویب کرده که داشتن روابط تجاری یا دیپلماتیک با اسرائیل برای دولت و بخش خصوصی آفریقای جنوبی غیرقانونی است.
مبارک هنیا مجری «آفریقا امروز» این سوالات را با تیستسو ماگاما، نماینده سابق پارلمان آفریقای جنوبی و سخنگوی «آفریقا برای فلسطین» و بوکر نگسا، عضو جنبش همبستگی فلسطین کنیا در میان میگذارد که کشورهای آفریقایی طی دهههای زیادی از فلسطین پشتیبانی کرده اند، اکنون وضعیت این حمایت چگونه است؟ مشترکات آفریقا و فلسطین از نظر مبارزه با استعمار و اشغال چیست؟ توافق اسلو چه تاثیری بر حمایت کشورهای آفریقایی از فلسطین داشت؟ آیا رژیم اسرائیل میتواند از حمایت تاریخی آفریقاییها از فلسطین بکاهد؟ و مقامات و جنبشهای فلسطینی برای اطمینان از ادامه حمایت از کشورهای آفریقایی چه کاری باید انجام دهند؟
برنامه آفریقا امروز، چهارشنبه ساعت ۲۱:۰۰، پنجشنبه ساعت ۱۲:۰۰ و جمعه ساعت ۰۸:۰۰ روی آنتن خواهد رفت.
روز جهانی قدس در سراسر شبه قاره
برنامه «شبه قاره» نگاهی دارد به برگزاری مراسم روز جهانی قدس در سراسر شبه قاره هند.
این برنامه به تهیه کنندگی حسین مهدیان با تاکید بر اینکه شبه قاره هند میتواند نقشی سنگین در تحقق بخشیدن به اهداف فلسطین داشته باشد، به این موضوع میپردازد که هر ساله در روز جهانی قدس، مسلمانان و غیرمسلمانان در سراسر شبه قاره اعتراضاتی را برای پیشبرد اهداف فلسطین و پایان دادن به اشغال اسرائیل برگزار میکنند.
«شبه قاره» با اجرای محمد جان حسین به این موضوع راهبردی نیز اشاره دارد که اگر هند، پاکستان، بنگلادش و سایر مناطق شبه قاره هند به شکل منسجم عمل کنند نه تنها مساله فلسطین که حتی مسائل پیچیده دیگر جهان اسلام، از جمله کشمیر و روهینگیاها نیز قابل حل به نظر میرسد.
غضنفر عباس، روزنامه نگار مستقل از دهلی نو و محمد شفیق، مدیرعامل بنیاد رمضان از لندن، نقش ویژه شبه قاره هند در حمایت از فلسطینیان در راه آزادی و پتانسیل روز قدس به عنوان فرصتی برای اتحاد همه مسلمانان در سراسر شبه قاره هند و جهان را مورد ارزیابی قرار میدهند.
برنامه شبه قاره روز جمعه ساعت ۱۷ به وقت تهران از شبکه پرس تی وی پخش میشود و بازپخش این برنامه شنبه ساعت ۱۰:۰۰ و یکشنبه ساعت ۰۷:۰۰، دوشنبه ساعت ۱۴:۰۰ و سه شنبه ساعت ۱۲:۰۰ و ۲۳:۰۰ است.
امارات و فروش املاک در اورشلیم!
برنامه «از قلم افتاده» شبکه پرس تی وی هم نگاهی دارد به مشارکت امارات در فروش املاک و مستغلات در اورشلیم.
این برنامه به تهیه کنندگی مهدی عرب استناد کرده به وب سایت فلسطینی القستال که گزارش داده امارات متحده عربی در فروش املاک در قدس شرقی مشارکت داشته است.
القستل به نقل از منابع آگاه فلسطینی گفته است: امارات متحده عربی در فروش سه ملک به شهرک نشینان در محله باتن الحوا در منطقه سیلوان در قدس شرقی مشارکت دارد. این منابع گفته اند که اسناد اثبات دخالت شخصیتهای امارات و فلسطین در فروش املاک و مستغلات در سیلوان بعداً فاش خواهد شد.
برنامه «از قلم افتاده» همچنین به این موضوع میپردازد که چگونه گروههای مدافع حقوق اسرائیل مانع از طرح واقعی فلسطینیها میشوند؟
طبق گزارش ها، به تازگی گروههای شهرک نشین تحت حمایت پلیس اشغالگر اسرائیلی موفق شده اند سه ساختمان و یک قطعه زمین را در محله باتن الحوا تصرف کنند.
برنامه از قلم افتاده پنج شنبه ساعت ۱۶:۰۰ به وقت تهران از شبکه پرس تی وی پخش میشود و بازپخش این برنامه نیز روز جمعه ساعت ۰۵:۰۰ و ۰۰:۰۰، روز شنبه ساعت ۰۸:۲۰ و یکشنبه ساعت ۱۴:۰۰ و ۲۱:۰۰ به روی آنتن میرود.
ارزیابی موضع بایدن در مناقشه اسراییل و فلسطین
برنامه «ما مردم» نگاهی دارد به پشتیبانی همه جانبه ایالات متحده از اسرائیل.
این برنامه به این حقیقت تاریخی اشاره دارد که اسرائیل امروز دوستی بزرگتر از ایالات متحده ندارد. ایالات متحده میلیاردها دلار کمک نظامی خارجی به تل آویو برای اسرائیل به عنوان استراتژیکترین متحد خود داده است. البته هیچ کدام از روسای جمهور آمریکا مانند دونالد ترامپ به تل آویو خدمت نکرد. ترامپ سفارت آمریکا را از تل آویو به اورشلیم، شهری مقدس که فلسطینیان آن را پایتخت کشور آینده خود میدانند، منتقل کرد.
«ما مردم» در ادامه به موضع دولت جو بایدن در قبال اسراییل میپردازد. بایدن متعهد شده است که مسیر خود را در درگیریهای اسرائیل و فلسطین تغییر دهد. بایدن برخلاف بسیاری از پیشینیان اخیر خود تاکنون نقشی منفعلانه در برخورد با درگیریهای اسرائیل و فلسطین داشته است. او به زودی برای هیچ نوع کنفرانس صلح یا حتی روند صلح برنامهای ندارد.
میلاد جوانمردی مجری برنامه در گفتگو با عباس حمیده، فعال و مفسر فلسطینی و دکتر رباب عبدالهادی، استاد دانشگاه سانفرانسیسکو، روابط ایالات متحده و اسرائیل در طول تاریخ و حمایت بی دریغ واشنگتن از تل آویو را ارزیابی و این پرسش را مطرح میکند که آیا سیاست دولت بایدن در قبال اسرائیل در مقایسه با دولتهای قبلی متفاوت خواهد بود؟
عاطفه سادات دربندی تهیه کننده «ما مردم» است که ساعت پخش آن روز چهارشنبه ساعت ۱۹:۳۰، جمعه ساعت ۰۶:۰۰، شنبه ساعت ۰۳:۳۰ و ۱۵:۳۰ و یکشنبه ساعت ۲۳:۳۰ خواهد بود.
روایت «یرموک» از زبان هبا شعبان
مستند «یرموک» (Yarmouk) شبکه پرس تی وی اوضاع زندگی آوارگان فلسطینی را در اردوگاهها از زبان دختری نوجوان روایت میکند.
این مستند نگاهی دارد به زندگی هبا شعبان، دختری فلسطینی که در اردوگاه یرموک در سوریه متولد شده و در همان جا بزرگ شده است و از زبان این دختر نوجوان اوضاع کنونی اردوگاهها را روایت میکند.
بعد از حمله صهیونیستها و آواره شدن فلسطینیان، تعدادی از آنها به سوریه پناه آوردند و در اردوگاهی به نام یرموک مستقر شدند. در مستند «یرموک» میبینیم که این اردوگاه به کمک مردم سوری به بزرگترین مرکز اقتصادی فلسطینیان در دنیا تبدیل شده و فلسطینان ضمن برخورداری از تمام حقوق شهروندی توانسته بودند زندگی خوبی را برای خود تدارک ببینند. اما با وقوع جنگ و حملات وحشیانه گروههای تروریستی، این منطقه ویران شده و فلسطینیان بار دیگر همچون سالهای بعد از ۱۹۴۸ دوباره آواره گشته اند. با وجود این، پناهندگان فلسطینی همانند مردم سوری به مقابله با این گروهها پرداخته اند و از سوریه همانند کشور خودشان دفاع میکنند.
مستند «یرموک» به نویسندگی و کارگردانی سیدمحسن یوسفی محصول سال ۱۳۹۴ است.
این مستند روز جمعه ساعت ۱۸:۳۰ به وقت تهران از شبکه پرس تی وی پخش میشود و بازپخش این برنامه همان روز ساعت ۰۲:۳۰ و شنبه ساعت ۰۵:۰۰ و ۱۷:۰۰ و یکشنبه ساعت ۰۷:۳۰ است.
ریچارد مدهرست و قیاس ایران و کشورهای عربی
ریچارد مدهرست نیز در برنامه این هفته خود به سراغ مساله فلسطین رفته و نوع سیاست ایران با دیگر کشورها علی الخصوص اعراب را مورد نقد و بررسی قرار میدهد.
برنامه «اعلامیه با ریچارد مدهرست» به این موضوع میپردازد که در مدت اشغال فلسطین، همسایگان عرب چگونه از مردم این کشور حمایت کرده و در اغلب اوقات از اسراییل شکست خورده اند و در عوض، ایران چگونه برای پر کردن این شکاف وارد عمل شده است.
ریچارد مدهرست تهیه کننده و مجری برنامه «اعلامیه با ریچارد مدهرست» این حقیقت تاریخی را بازگو میکند که ایران پس از انقلاب اسلامی به شدت از فلسطین حمایت کرده است. ایران پس از سرنگونی محمدرضاشاه، روابط خود را با صهیونیستها قطع کرد و سفارت اسراییل را به سازمان آزادیبخش فلسطین سپرد. این کشور همچنین هرساله روز جهانی قدس را برای همبستگی با فلسطین جشن میگیرد.
زمان پخش برنامه «اعلامیه با مدهرست» به کارگردانی ساتراپ شجاعی، پنجشنبه ساعت ۱۴:۰۰ و روز جمعه ساعت ۲۳:۰۰ خواهد بود.
منبع:فارس
انتهای پیام/