شفیعی گفت: نامگذاری شب یلدا به نام «روز قصه و قصه گویی» مسئله‌ای است که می‌تواند در رواج قصه گویی در خانواده‌های ایران تاثیر بگذارد.

کمال شفیعی، شاعر کودک و نوجوان در گفت‌و‌گو با خبرنگار حوزه ادبیات گروه فرهنگی باشگاه خبرنگاران جوان، گفت: نامگذاری شب یلدا به نام «روز قصه و قصه گویی» مسئله‌ای است که می‌تواند در رواج قصه گویی در خانواده‌های ایران تاثیر بگذارد. مسئله‌ای که در خانواده‌های امروزی مانند گذشته رایج نیست و به آن توجهی نمی‌شود.


بیشتربخوانید


وی ادامه داد: شب یلدا برای ایرانیان از دیرباز بادآور قصه گویی است. این مسئله جزئی از فرهنگ مردمان این سرزمین است. حتی تمام فرهنگ بشری تا پیش از اینکه خط ابداع شود قصه محور بوده است. ما با انسانی روایتگر روبه رو هستیم که از قصه گویی برای بیان مطالبش استفاده می‌کند.

...

این شاعر کودک و نوجوان بیان کرد: هنگامی که خداوند در کتاب‌های آسمانی اش با انسان سخن می‌گوید از قصه استفاده می‌کند. در قرآن می‌بینیم قصه‌هایی مانند داستان حضرت یوسف (ع) آمده است. از منظری دیگر می‌توان گفت فرهنگ با قصه گویی میان انسان‌ها رواج پیدا کرد از این رو نباید این مسئله در حد نامگذاری یک روز باقی بماند. باقی ماندن قصه گویی در حد نامگذاری به رواج آن در خانواده‌های ایرانی کمک نمی‌کند.

شفیعی افزود: قصه گویی باید به موضوعی تبدیل شود که والدین و فرزندانشان در تمام روز و سال از آن بهره‌مند شوند؛ نه اینکه تنها در یک شب یلدا سراغ آن بروند. از سوی دیگر بخشی از ادبیات غنی ما در ضرب المثل‌ها ریشه دارد از این رو باید خانواده‌ها را به سمت قصه گویی سوق داد.

وی درباره دلیل بی توجهی والدین امروز به قصه گویی توضیح داد و اظهار کرد: تمام والدین چه مادر چه پدر این روز‌ها دو شغله هستند. همین مسئله باعث می‌شود برای بچه‌ها قصه نگویند. قصه ابزاری است که می‌تواند آموزه‌های فرهنگی مان را به کودکان منتقل کند. از این رو نبود آن را در خانواده‌ها می‌توان یک خلا بزرگ قلمداد کرد. همین مسئله باعث شد امروز با ناهنجاری‌های در جامعه مواجه باشیم.

این شاعر کودک و نوجوان افزود: گفتن داستان‌هایی مانند رستم برای کودکان امروز می‌تواند در ساختن انسانی موثر باشد که به تمام جهان عشق می‌ورزد و می‌تواند با سختی‌های زندگی مواجه شود. هرچند نامگذاری یک روز به نام قصه و قصه گویی ارزنده است، این مسئله به نامگذاری یک روز نیاز نداشت.

شفیعی ادامه داد: قصه گویی مسئله‌ای است که می‌تواند به یک فرهنگ عمومی در جامعه مان تبدیل شود. وزارت آموزش و پرورش می‌تواند با گنجاندن قصه در کتاب هایش در این امر موثر باشد و قصه هایمان را به نسل‌های بعدی منتقل کتد. حوزه هنری و کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان از دیگر نهاد‌های موثر در این زمینه هستند.

وی اظهار کرد: رواج قصه گویی میان مردم و تبدیل آن به فرهنگی عمومی به یک بسیح ملی نیاز ندارد و تنها یک وزارتخانه یا سازمان نمی‌تواند در این امر موثر باشد. باید کاری کنیم که در ابتدا خانواده‌ها سپس کودکان ایرانی با قصه گویی آشتی کنند. باید نیاز به یادگیری، فراگیری و گسترش کتاب در جامعه به وجود بیاید. با نامگذاری یک روز به نام قصه و قصه گویی نمی‌توان این مسئله را به یک فرهنگ تبدیل کرد. البته برای کار در این زمینه باید بررسی کرد.

این شاعر کودک و نوجوان بیان کرد:هرچند صدا و سیما می‌تواند در ترویج قصه گویی در خانواده‌ها موثر باشد، سهم اندگی در این زمینه دارد. دانشگاه‌هایی که ادبیات کودک و نوجوان را تدریس می‌کنند، می‌توانند در ایجاد فرهنگ قصه گویی تاثیربگذارند. ایجاد فضایی با نشاط در آموزش و پرورش می‌تواند به رواج قصه گویی در خانواده‌ها کمک کند و آن‌ها را با قصه گویی آشتی دهد.

شفیعی ادامه داد: باتوجه به پیشرفتی که در تلکنولوژی ایجاد شده است و نرم افزار‌هایی که به دنبال این مسئله طراحی شده است می‌توان از ظرفیت نرم افزار‌ها در ترویج قصه گویی و تبدیل آن به فرهنگ استفاده کرد. نهاد‌ها می‌توانند از این طریق قصه را به درون خانواده‌ها ببرند. داستان‌های خلاقانه، بازنویسی شده و بازآفرینی شده را در قالب نرم افزار‌ها به مردم ارائه دهند تا قصه گویی به کتاب محدود نشود.

فاضل نظری، مدیرعامل پیشین کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان از شورای فرهنگ عمومی خواسته بود؛ شب یلدا را روز «قصه و قصه گویی» بنامند.چند روز پیش این شورا اعلام کرد؛ شب یلدا، روز «قصه و قصه گویی» در ایران نامگذاری شد.

انتهای پیام/

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار