هوشنگ جزی مدیر کل دفتر آبخیزداری و حفاظت خاک سازمان جنگلها در گفت و گو با خبرنگار صنعت،تجارت و کشاورزی گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، با اشاره به اینکه اجرای عملیات آبخیزداری و آبخوانداری در نقاط سیل خیز کاملا ملموس است، اظهار کرد: با اجرای عملیات آبخیزداری و آبخوانداری در نقاط سیل خیز، خسارت سیل به حداقل رسید که این موضوع برای برنامهریزان استانی مشهود است.
او افزود: با توجه به عدم تخصیص اعتبار از سوی صندوق توسعه ملی، پیش بینی میشود که اگر منابع کافی در اختیار قرار نگیرد، در اجرا که شیب صعودی گرفتیم، طرحها در مناطق بحرانی نیمه تمام رها شود.
جزی با اشاره به اینکه اجرای عملیات آبخیزداری تنها برای سیل نیست، بیان کرد: در نقاطی که عملیات آبخیزداری و آبخوانداری انجام میشود، منابع آب چشمه و قنوات تغییر کرده است، چنانچه در زمان خشکسالی نتوان از حداکثر بارشها استفاده کرد، توان تاب آوری برای پشت سر گذاشتن خشکسالی را نداریم.
او با بیان اینکه بی توجهی به اجرای عملیات آبخیزداری و آبخوانداری اثرات خشکسالی را تشدید میکند، گفت: در کنار سیل موضوع فرسایش خاک مطرح است که با خشکسالی اتفاق میافتد و پوشش گیاهی را دچار صدمه میکند.
جزی ادامه داد: بی توجهی به اجرای عملیات آبخیزداری و آبخوانداری منجر به رسوب خیز شدن بارشها و تشدید فرسایش خاک میشود که با این وجود تمامی سیلابها گل و خاک را به داخل سدها می برد و خسارت وارد میکند.
مدیر کل دفتر آبخیزداری و حفاظت خاک سازمان جنگلها با تاکید بر اهمیت کنترل مدیریت رسوب بیان کرد: با توجه به شرایط اقلیم کشور، در برنامه ششم توسعه پیش بینی شده که سالیانه حداقل ۲ میلیون هکتار عملیات آبخیزداری و آبخوانداری اجرا شود، هر چند ظرفیت بالاتری داریم.
این مقام مسئول با بیان اینکه ۱۶ میلیون هکتار عرصه مطالعه شده برای اجرای عملیات آبخیزداری و آبخوانداری داریم، گفت: برای هر هکتار حداقل اعتباری حدود ۳ هزار و ۴۰۰ تا ۳ هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان نیاز داریم که در برابر پروژههای بزرگ همچون ساخت سد که ۲۴ تا ۲۵ میلیارد تومان اعتبار نیاز دارد، رقم کمی است.
جزی در پایان تصریح کرد: با اجرای عملیات آبخیزداری و آبخوانداری این امکان وجود دارد که حجم قابل توجهی رسوب کنترل شود و بی توجهی به این موضوع امنیت غذایی و اشتغال را به خطر میاندازد.
انتهای پیام/