به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از شیراز، هم زمان با آغاز فصل تابستان، که از مدتها پیش به فصل نقل و انتقالات مسکن مشهور است، شاهد افزایش بیرویه قیمت مسکن هستیم که در این میان استان فارس و کلانشهر شیراز از قاعده گرانیها مستثنی نیست.
رشد بیحساب و کتاب اجاره منازل مسکونی همزمان با افزایش سرسامآور قیمت مسکن، مردم را دچار سرگردانی کرده است. موضوعی که در شرایط اقتصادی امروز، فشار زیادی را به اجارهنشینها وارد میکند.
شرایط کنونی به گونهای شده که مردم قدرت خرید مسکن را ندارند و بازار خرید مسکن این روزها راکد شده است؛ آمارهای رسمی از افزایش اجاره بهاء در تهران با ۲۵ درصد، سایر کلانشهرها ۲۰ درصد و دیگر شهرها ۱۵ درصد خبر میدهند؛ در حالی که مستاجران این آمار را قبول ندارند و میگویند که اجاره بهاء ۵۰ تا ۱۰۰ درصد افزایش یافته و از نبودن نظارت در این خصوص گله مندند.
خبرنگار ما در گذر به بنگاه های معاملات ملکی آخرین نرخ های اجاره بهاء در شیراز را جویا شد. ایزدی شهروند شیرازی در گفتوگو با خبرنگار ما، گفت: متاسفانه هیچ کدام از بنگاهها بر اساس نرخ مصوب، واحدها را اجاره نمیدهند و زور صاحبخانه به قوانین میچربد.
او بیان کرد: صاحبخانهها نرخ اجارهها را با توجه به دخل و خرج زندگی خود، اقساط ماهانه و حتی داشتن فرزندان دانشگاه آزادی، تعیین میکنند و جالب اینجاست که مشاوران املاک نیز هیچ گونه مداخله و تلاشی برای کاهش نرخ اجاره بها انجام نمیدهند. بنگاهها اگرچه از دو طرف معامله، حق کمیسیون دریافت میکنند، اما فقط به نفع صاحبخانه چانه میزنند و مدام به مستاجران میگویند این واحد مسکونی، بیش از اینها رهن و اجاره میرود!
این شهروند شیرازی ادامه داد: در واقع مستاجران، راه پس و پیش را ندارند و در این میان، مالکان و مشاوران املاک نیز با سوءاستفاده از خلأهای قانونی، بازی را به نفع خود تمام میکنند.
ایزدی بیان کرد: ما در بلوار فضیلت ساکن هستیم و هر سال هنگام تمدید قرارداد، مالک تاکید میکند که چون فرزندش دانشجوی پزشکی دانشگاه آزاد است باید میزان اجاره بهاء به گونهای تعیین شود که برای تامین هزینههای تحصیل پسرش با مشکل مواجه نشود.
او تصریح کرد: حواس پرتی ناظران، تعیین قیمتهای سلیقهای توسط مالکان و بی تفاوتی بنگاهها نسبت به اجارههای نجومی در تشنج قیمتهای رهن و اجاره در شیراز نقش داشته و جز صدای خرد شدن استخوانهای شکسته مستاجران، هیچ صدایی در حمایت از مردمان اجاره نشین، بلند نیست!
ایزدی خاطرنشان کرد: هر بار اتحادیه املاک و استانداری در قالب یک طرح، قول نظارت بر نرخهای رهن و اجاره داده اند، اما متاسفانه هیچ اتفاقی نیفتاده و واحدهای مسکونی بدون آنکه کارشناسی شود به قیمتهای گزاف به رهن و اجاره گذاشته میشود! هیچ مسئولی برای بازار متشنج رهن و اجاره، آستین بالا نمیزند و وامهای ودیعه مسکن با سودهای بالا دردی از مردم دوا نکرده است.
مهدی اسماعیلی یکی از مشاوران املاک است که در گفتوگو با خبرنگار ما میگوید: امسال خود صاحبخانهها اجارهها را افزایش دادند و کسی با مصوبه سقف مجاز جلو نرفته است چرا که میگویند ما مالک هستیم.
او با اشاره به اینکه دولت خودش هم نمیتواند نظارت کند، افزود: طبق مصوبه به ما اعلام کردند که نرخ اجاره بهاء ۲۵ درصد افزایش یابد، اما گویی در این وانفسای بازار هرکس هرچقدر زورش برسد، قیمت میدهد.
اسماعیلی ادامه داد: متاسفانه این افزایش بهاء به حدی زیاد شده که مستاجران دیگر توان پرداخت اجاره را ندارند، شرایط به گونهای شده که همان مستاجری که سال گذشته یک ملک را اجاره کرده بود و با مشقت فراوان اجاره را پرداخت میکرد امسال دیگر توان پرداخت اجاره بهای همان ملک را هم ندارد و مجبور شده آنجا را تخلیه کرند و به سکونتگاههای غیررسمی حاشیه شهر نقل مکان کند.
او با بیان اینکه این افزایش قیمتها متغیر و سلیقهای است، بیان کرد: به جرات میتوان گفت که افزایش قیمت مسکن و اجاره بهاء از ۱۰۰ درصد هم بیشتر افزایش داشته است.
این مشاوران املاک در ادامه سخنان خود، این نکته را هم یادآور شد که مالکان میگویند همانطور که مصالح ساختمانی و قیمت اجناس بالا رفت است قیمت هم باید بالا رود چرا که اگر مثلا پشت بام خانه کمی آب دهد برای تعمیر آن باید هزینه میلیونی پرداخت کرد.
اسماعیلی با بیان اینکه مشاوران املاک از ارزانی بازار سود میبرند نه از گرانی؛ و مالکان تعیین کننده اصلی قیمت هستند، گفت: امسال کلا وضعیت خراب است و خانهای هم برای اجاره نیست و دلیلش این است که در این منطقه ساخت و ساز نمیشود.
محمدقاسم تابنده ماه رئیس اتحادیه مشاوران املاک شیراز در گفتوگو با خبرنگار ما با اشاره به اعمال افزایش ٢٠ درصدی سقف اجاره بها در شیراز، گفت: صاحبخانهها در شیراز اگر نرخ اجاره را بیش از مصوبه بالا بردند مستاجر نباید بپذیرد و به شورای حل اختلاف شکایت کند.
او با اشاره به سه شرط فسخ قراردادهای اجاره و حکم تخلیه، بیان کرد: چنانچه مالک به منظور تخریب واحد مسکونی و احداث ساختمان جدید، پروانه ساختمانی اخذ کرده باشد. چنانچه مستاجر تا یک ماه پس از تمدید قرارداد اجاره جدید، مابهالتفاوت مالالاجاره رابه موجر پرداخت نکرده باشد. چنانچه به تشخیص مرجع صالح رسیدگی کننده، نیاز مالک (موجر) به دلیل ازدواج اولاد ذکور وی به ملک مسکونی مورد اجاره احراز شود. بجز سه مورد مذکور، صاحبخانه حق اخراج مستاجر را ندارد.
پیشتر از این حجتالاسلام سید کاظم موسوی رئیس کل دادگستری استان فارس در نشست خبری که به مناسبت هفته قوه قضائیه با رسانه ها برگزار شده بود با اشاره به قراردادهای اجاره و شیوع کرونا، اعلام کرد: پارسال به دلیل بیماری کرونا و براساس دستورالعمل صاحبخانهها مجاز بودند اجاره را تا سقف ۲۰ درصد افزایش دهند و در غیر اینصورت مستأجران میتوانستند از مالک شکایت کنند.
او با بیان اینکه در سال ۹۹ مواردی بسیار معدود و شاید در ۲ تا سه مورد دستور تخلیه برای مستاجران از سوی دستگاه قضایی در شیراز صادر شده باشد به فعالیت برخی از بنگاههای معاملات املاک غیرمجاز در در کلانشهر شیراز اشاره کرد و گفت: متاسفانه در چند وقت اخیر شاهد فعالیت غیرقانونی مشاورین املاک در منطقه فرهنگ شهر با ۲۰ کارمند و بدون مجوز، کلاهبرداریهایی نظیر فروش یک ملک به چندین نفر بودیم.
موسوی افزود: این بنگاههای معاملاتی با خرید و فروش صوری، علاوه بر سوداگری در حوزه مسکن، سرمایههای چندین ساله مردم را برباد میدهند و از این رو از مردم خواهش میکنم در زمان انجام معاملات خود دقت بیشتری داشته باشند.
سیدمصطفی بحرینی، دادستان استان فارس نیز در این خصوص گفت: اگر مالکان، اجارهبها را بیش از سقف افزایش دهند یا به صورت صحنه سازی و صوری بخواهد ملک را از مستاجر بگیرد، مستأجر نباید بپذیرد، هرچند در استان شاهد چنین موردی نبودهایم اما اگر موردی باشد شهروندان میتوانند در شورای حل اختلاف مورد را رسیدگی کنند.
متاسفانه دولت در بازار مسکن ساکت مانده و مالکان همچنان میتازند و کلانشهر شیراز به دلیل موقعیت خاص جغرافیایی بیش از سایر استانها متقاضی مهاجرت و سکونت دائم و موقت دارد به همین دلیل نرخ اجاره بهای واحدهای مسکونی در آن بیش از سایر کلانشهرهاست.
انتهای پیام/