به گزارش گروه بین الملل باشگاه خبرنگاران جوان به نقل از راشاتودی، سرگئی شویگو، وزیر دفاع روسیه در نشست مقامهای ارشد نظامی سازمان همکاری شانگهای از جمله مقامهای ارشد نظامی کشورهای اروپایی، چین و هند، اوراسیا، تاکید کرد تلاشهای غرب در افغانستان، جز ناکامی و شکست نتیجه دیگری در بر نداشت.
وزیر دفاع روسیه در دیدار با همتایان خود از کشورهای همسایه در دوشنبه، پایتخت تاجیکستان، دولت و ارتش آمریکا را مسئول شدت گرفتن بحران و وضعیت بسیار خطرناک در افغانستان توصیف کرد. سرگی شویگو گفت: «عقب نشینی شتابزدهی نظامیان آمریکایی و ناتو از افغانستان، مشکلات فراوانی را ایجاد میکند. همه ما از تلاشهای بسیار گستردهای که با هدف تامین امنیت در مرزهای کشورهای همسایه افغانستان در جریان است آگاهی داریم. این مرزها هم اکنون خواستگاه خطر، تهدید و چالشهای فراوانی است.»
کشورهای همسایه افغانستان از دو بلوک متفاوت، اما هم پیمان روسیه به شمار میآیند؛ یکی از این بلوکها دربرگیرنده کشورهایی است که پیشتر اتحاد جماهیر شوروی سابق را تشکیل میدادند و دیگری، کشورهای همسایه و عضو پیمان چین و روسیه است.
مسکو در نظر دارد به این کشورها اطمینان بدهد هر زمان وضعیت خطرناکتر شد، روسیه آمادگی دارد هر گونه کمکی در اختیار آنان قرار بدهد. مسکو در تاجیکستان و در نزدیکی شهر دوشنبه، پایگاه نظامی دارد و بلافاصله آماده اقدام است. اقدام دیگری که روسیه دارد انجام میدهد تثبیت نقش خود در منطقه است؛ این کار، ناخرسندی آمریکا را به دنبال خواهد داشت.
وزیر دفاع روسیه در این زمینه گفت: «آمریکا براستی دارد از افغانستان خارج میشود؛ همزمان دولت آمریکا دارد با همهی کشورهای همجوار افغانستان گفتگو میکند تا مناطق لجستیکی مشخصی را در قلمرو سرزمینی آنان ایجاد نماید. حال این پرسش پیش میآید که اگر آمریکا میخواست از افغانستان برود چرا میخواهد در مرز این کشور بماند؟»
وی افزود: «پاسخ روشن است. واشنگتن پس از شکست کامل در افغانستان میخواهد موضع خود را در منطقه آسیای مرکزی بازیابی کند. وقتی بحث بی ثباتی پس از خروج نظامیان ارتش آمریکا مطرح میشود حتی یک مورد هم نمیتوان بیان کرد که حضور دراز مدت آمریکا سبب بهبود اوضاع شده باشد.»
ارتش روسیه در نشست دوشنبه پیشنهاد داد مانورهای مشترکی با شرکت کشورهای همسایهی افغانستان برگزار شود تا میزان آمادگی و واکنش نیروها افزایش یابد. نخستین تمرین نظامی برای سپتامبر پیش رو برنامه ریزی شده است.
خروج شتابزده نظامیان آمریکایی و ناتو از افغانستان روز به روز به بحران در این کشور دامن میزند. گروه طالبان هم اکنون به جز کابل، کنترل بخشهای گستردهای از کشور را در اختیار گرفته و این حجم از نفوذ میتواند به سادگی، به فراتر از مرزهای افغانستان کشیده شود.
انتهای پیام/