به گزارش حوزه دانشگاهی گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران جوان، برنامه زنده و تلویزیونی «به وقت ایران» شب گذشته ۲۰ مهرماه با موضوع فعالیتهای پژوهشی دانشگاهها و ایجاد سامانه پژوهشی مسئله محور، روی آنتن شبکه آموزش رفت و میزبان غلامحسین رحیمی شعرباف، معاون پژوهش و فناوری وزارت علوم، تحقیقات و فناوری و محمودرضا آقامیری، رئیس دانشگاه آزاد اسلامی استان تهران بود.
رحیمی شعرباف درباره بازگشایی دانشگاهها بیان کرد: واژه بازگشایی، واژه درستی نیست. اصولا دانشگاههای ما تعطیل نبودند که بخواهند بازگشایی شوند. در طول سال گذشته همه دانشگاهها باز بودند و حتی فعالیتهای پژوهشی دانشگاهها عمدتاً به صورت حضوری برقرار بودند. در نتیجه به جای واژه بازگشایی باید واژه برقراری مجدد آموزشهای حضوری را به کار برد.
وی ادامه داد: در این مدت به جز بخشهای پژوهشی که احتیاج به آزمایشگاه و کارگاه داشته، سایر آموزشها درقالب کلاس مجازی به صورت فعال برقرار بوده است. البته هیچ چیزی در دانشگاه و مدرسه، نمیتواند جایگزین آموزش حضوری شود و این شرایط باعث لطمه به نظام آموزشی ما شده است.
رحیمی شعرباف درباره روند موفقیت آمیز شکل گیری آموزش مجازی بیان کرد: کشور ما به خوبی توانست از پس مشکلات بر بیاید. در کمتر از ۶ ماه، سامانه آموزش مجازی از صفر طراحی شد و پس از بررسی وارد حوزه فعالیت شد.
رحیمی شعرباف درباره آمار پژوهش در دوسال اخیر بیان کرد: درسال ۲۰۲۰ میلادی، هفتاد هزار مقاله به ثبت رسید. همچنین درسال ۲۰۲۱ میلادی (۱۴۰۰) تا کنون، پنجاه هزار مقاله در پایگاههای مختلف به ثبت رسیده است. البته کل دنیا تحت تاثیر شرایط کرونا، تعداد مقالات کمتری صادر کردهاند. اما کشور ایران نسبت به سایر کشورها در این مورد بهتر عمل کرده و کاهش کمتری داشته است.
رحیمی شعرباف درباره سامانه ساتع بیان کرد: همه دانشگاهها با سامانه ساتع (سامانه اجرایی تقاضا و عرضه پژوهش و فناوری) آشنا هستند. از این طریق بودجه دانشگاه با اخذ قرارداد با نهادهای علمی تامین میشود.
وی درباره آمار موسسات پژوهشی بیان کرد: در کشور ما ۱۵۲ موسسه علمی پژوهشی مورد تایید وزارت علوم وجود دارد، که از این تعداد حدود ۳۰ الی ۴۰ موسسه، دارای پژوهشهای برتر هستند. لازم به ذکر است که موسسات پژوهشی نقش بسیار زیادی در توسعه فناوری کشور دارند.
وی افزود: تمام دستگاه اجرایی باید نیازهای خود را چه در حال و چه در آینده، در این سامانه ثبت کنند. این سامانه نیازهای دانشجویان را برآورده میسازد.
شعرباف تاکید کرد: این سامانه باعث ایجاد ارتباط نهاد علمی با دانشگاه شده و دولت نیز بودجه این فعالیت پژوهشی را تامین خواهد کرد. لازم به ذکر است عمده تحقیقات دانشگاهی در قالب رساله و پایان نامههای دانشجویی انجام میشود.
محمودرضا آقامیری بیان کرد: حتی با وجود آموزشهای مجازی، همچنان نیاز به آموزشهای حضوری وجود دارد. البته برقراری کلاسهای حضوری، ملزم به انجام واکسیناسیون عمومی به جهت جلوگیری از شیوع کرونا است.
آقامیری، عضو هیئت علمی دانشگاه شهید بهشتی ادامه داد: دانشگاه آزاد به جهت ارتقای خود، سامانه پژوهشی مسئله محور را طراحی کرده و فعالیت پژوهشی خود را به صورت جدی در دستور کار قرار داده است. به عنوان نمونه پژوهشکده غرب شناسی در دانشگاه آزاد تهران مرکز، امروز شروع به کار کرد. این پژوهشکده وظیفه دارد که به حل مشکلات و موضوعات کشور کمک کند. این مشکلات میتواند شامل مسائل اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی، دیپلماسی و یا حتی زبان باشد. پژوهشکده غرب شناسی در آینده به یک دانشکده غربشناسی تبدیل خواهدشد.
وی درباره لزوم وجود پژوهشکده در دانشگاهها بیان کرد: ما باید در هر دانشکده، یک پژوهشکده داشته باشیم تا از توان علمی اساتید استفاده شود؛ بنابراین هر واحد موظف شده سرای نوآوری داشته باشد. به عنوان نمونه سرای آی تی که در دانشگاه آزاد واحد تهران مرکز شروع به فعالیت کرده است.
انتهای پیام/