به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، فعالیتهای روی خورشید منجر به رخ دادن حوادث اقلیمی فضایی روی زمین میشود که بر سیستمهایی مانند ماهوارهها، سیستمهای ارتباطی، توزیع نیرو و هوانوردی تأثیر میگذارد. چرخه تقریباً ۱۱ ساله فعالیت خورشیدی دارای سه فصل است که هر یک بر آبوهوای فضایی که در زمین نیز احساس میشود متفاوت است.
هرکدام از این فصول عبارتند از ماکزیمم خورشیدی، خورشید فعال و بینظم است (زمانی که فضا طوفانی است و رویدادها نامنظم هستند)، فاز نزولی: هنگامی که خورشید و باد خورشیدی منظم میشوند و اقلیم فضا معتدلتر است و مینیمم خورشیدی: هنگامی که فعالیت آرام است. دانشمندان دریافتهاند که تغییر از مکسیمم خورشیدی به فاز نزولی سریع است و در چند چرخش خورشیدی (۲۷ روزه) اتفاق میافتد.
فعالیتهای شدید در خورشید منجر به حوادث اقلیمی فضایی میشود که بر مصنوعات بشر در زمین همچون سیستمهای ماهوارهای، ارتباطی، توزیع نیرو و هوانوردی تأثیر میگذارد.
در مطالعه جدیدی که توسط دانشگاه وارویک انجام شد و در مجله Astrophysical Journal منتشر شد، دانشمندان به این نتیجه رسیدهاند که تغییر از مکسیمم خورشیدی به فاز نزولی سریع است و در چند چرخش خورشیدی (۲۷ روزه) رخ میافتد. آنها همچنین نشان دادند که مرحله نزولی در چرخههای خورشیدی با عدد زوج دو برابر بیشتر از چرخههای شماره فرد است.
اقلیم فضایی بر زمین تأثیر میگذارد
هیچ دو چرخه خورشیدی از نظر دامنه یا طول یکسان نیستند. برای مطالعه فصول خورشیدی، دانشمندان یک ساعت خورشیدی از سوابق روزانه لکههای خورشیدی موجود از سال ۱۸۱۸ ایجاد کردند. این ابزار، چرخههای نامنظم خورشیدی را بر روی یک ساعت معمولی ترسیم میکند. قطب مغناطیسی پس از هر چرخه خورشیدی تقریباً ۱۱ ساله معکوس میشود و یک چرخه مغناطیسی تقریباً ۲۲ ساله (به نام جورج الری هیل) ایجاد میشود. بدین منظور یک ساعت ۲۲ ساله نیز ساخته شده است.
تأثیر اقلیم فضا بر زمین را میتوان با استفاده از طولانیترین سوابق مستمر فعالیتهای ژئومغناطیسی در ۱۵۰ سال گذشته ردیابی کرد و پس از ساخت ساعت میتوان از آن برای مطالعه مشاهدات متعدد فعالیت فصلی خورشیدی که بر زمین تأثیر میگذارد مورد استفاده قرار داد.
با جزئیات بیشتری که ساعت خورشیدی ارائه میدهد، دانشمندان میتوانند ببینند که تغییر از مکسیمم خورشیدی به مرحله نزولی سریع است و در چند چرخش خورشیدی (۲۷ روزه) اتفاق میافتد. همچنین تفاوت واضحی در مدت زمان کاهش مرحله زمانی قطبیت مغناطیسی «بالا» در مقایسه با شاخص «پایین» آن وجود دارد. چرخههای زوج تقریباً دو برابر چرخههای فرد است. دانشمندان پیشبینی میکنند با نزدیک شدن به چرخه ۲۵، فاز نزولی بعدی کوتاه خواهد بود.
افزایش آمادگی در زمین با تخمین چرخههای خورشیدی
ساندرا چاپمن (Sandra Chapman) از گروه فیزیک دانشگاه وارویک میگوید: «با ترکیب روشهای معمول به روش جدید، ساعت ما تغییرات آبوهوایی خورشید را در چند چرخش خورشیدی حل میکند. سپس تغییرات بین برخی مراحل را پیدا میکنند. این مسئله قابل توجهی است که جِرمی به اندازه خورشید میتواند میدان مغناطیسی خود را هر ۱۱ سال یک بار بچرخاند.»
براساس این تحقیق جدید میتوان به دانشی دست یافت که طی آن از تأثیرات جانبی آبوهوای خورشید بر ابزارهای زمینی کاست. چاپمن میگوید: «ااگر به این مسئله پی بردید که یک چرخه طولانی داشتهاید، یعنی میدانید که دوره بعدی کوتاه خواهد بود و میتوان تخمین زد که زمانبندی چطور خواهد بود. دانستن زمان فصول آبو هوایی به برنامهریزی برای آبوهوای فضا کمک میکند. این کار از نظر عملی مفید است برای اطلاع از شرایط فعال یا آرام برای ماهوارهها، شبکههای برق و ارتباطات بهتر است به فصول خورشید توجه بیشتری شود.»
نتایج همچنین سرنخی برای درک چگونگی معکوس شدن تمایل قطبی (polarity) پس از هر چرخه را فراهم میکند. چپمن میافزاید: «من همچنین فکر میکنم این مسئله قابل توجهی است که جِرمی به اندازه خورشید میتواند میدان مغناطیسی خود را هر ۱۱ سال یک بار بچرخاند و پایین آمدن جریانها با بالا رفتن فرق میکند. به نوعی خورشید میداند که کدام سمت بالا است و این یک مشکل جالب توجه در قلب نحوه ایجاد میدان مغناطیسی خورشید به شمار میرود.»
منبع: خبرگزاری آنا
انتهای پیام/