رئیس اتحادیه صادرکنندگان خدمات فنی‌ومهندسی خراسان‌رضوی گفت: این استان بیشترین پتانسیل از منظر توانمندی شرکت‌های فعال در آن را برای صادرات خدمات فنی و مهندسی داراست.

به گزارش باشگاه خبرنگاران جوان از مشهد، حمید بابازاده رئیس اتحادیه صادرکنندگان خدمات فنی‌ومهندسی خراسان‌رضوی در بیست و یکمین نشست کمیسیون خدمات فنی، مهندسی و عمران اتاق بازرگانی مشهد گفت: این استان دارای بیشترین پتانسیل از منظر توانمندی شرکت‌های فعال در آن، برای صادرات خدمات فنی و مهندسی است و این شرکت‌ها در صورت حمایت، می‌توانند پروژه‌های بزرگی را به ثمر برسانند. این توان و ظرفیت، با هدف رشد اقتصاد این خطه، باید مورد حمایت و توجه قرار بگیرد.

او گفت: حوزه‌های خدمات فنی و مهندسی شامل ابعاد مختلفی همچون بخش آب (مثل ساز‌های دریایی، سدسازی و تاسیسات مربوطه، خطوط انتقال آب و...)، راه‌سازی و راه‌آهن، صنعت، معدن و کشاورزی، تولید، انتقال و توزیع نیرو، فناوری اطلاعات و ارتباطات، محصولات دانش‌بنیان و... می‌شود و عملا گستره بزرگی از فعالیت‌های این حوزه را در بر می‌گیرد.

رئیس اتحادیه صادرکنندگان خدمات فنی‌ومهندسی خراسان‌رضوی گفت: این اتحادیه هم در تمامی شاخص‌ها و حوزه‌ها ظرفیت خدمات رسانی دارد. توان و دانشی که تا به امروز در این بخش فراهم آمده، باید مغتنم شمرده شود.


بیشتر بخوانید




 بابازاده گفت: صادرات خدمات فنی و مهندسی با افت مواجه شده است. متاسفانه کشور ما بیشتر از حوزه صادرات، در واردات فعالیت دارد و ما عمدتا در این حوزه مصرف کننده بوده‌ایم تا صادرکننده. درحال حاضر فعالان این حوزه برای افزایش صادرات در تکاپوی بسیار زیادی هستند و امید دارند که بتوانند در آتیه، صادرات را جایگزین واردات کنند.

او گفت: شاید اگر نتوانسته ایم به قواره ظرفیت هایمان در بازار‌های جهانی حضور پیدا کنیم، متاثر از همین مشکلات باشد. به هر رو در بخش صادرات خدمات فنی و مهندسی، به واسطه واگذاری پروژه ها، یک نگاه سیاسی حاکم است که همین مسئله شرکت‌های ایرانی را از اولویت کارفرمایان بین المللی، خارج می‌کند.

رئیس اتحادیه صادرکنندگان خدمات فنی‌ومهندسی خراسان‌رضوی گفت: افزایش صادرات و حضور پررنگ ایران در بازار‌های جهانی از الزاماتی است که باید بیش از پیش جدی گرفته شود و برای این منظور باید هم حمایت تعریف شود و هم راهکار.


مانعی برای رشد صادرات خدمات مهندسی

در ادامه محمدعلی امیرفخریان، رئیس اداره بازرگانی خارجی سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوی نیز گفت: برای مطالبه‌گری و دریافت نتیجه مطلوب، دانستن این نکته مهم است که نیازمان را در چه زمان و چه مکانی مطرح کنیم.

او گفت: درحال حاضر به دلیل عدم پذیرش ضمانت‌های بانکی از سوی کشور‌های دریافت‌کننده خدمات فنی و مهندسی شرکت‌های ایرانی، ما شاهد بروز مشکلات و موانع متعددی در حوزه صادرات این قبیل خدمات هستیم. امیدواریم دولت در این زمینه چاره‌اندیشی لازم را انجام دهد.

 گنجانده شدن تجهیزات مهندسی پزشکی در لیست خدماتی فنی‌ومهندسی

رضا احدیان، نایب رئیس کمیسیون خدمات فنی، مهندسی و عمران اتاق بازرگانی مشهد با تاکید بر افزودن بخش مهندسی پزشکی به لیست خدمات خدمات فعالان این بخش، گفت: ما در حال حاضر در زمینه تولید تجهیزات پزشکی عملکرد مطلوبی داشته‌ایم و قادر به صادرات تجهیزات این بخش هستیم.

او گفت: بازار بزرگی برای فعالیت در این حوزه فراهم است و اگر حمایت‌ها و توجه‌ها به پتانسیل این حوزه ارتقا یابد و مشوق‌هایی نیز تعریف شود، شاهد شکوفایی جدی خدمات در این حوزه مهم و صادرات آن به کشور‌های مختلف جهان خواهیم بود.

 عدم بهره‌مندی کافی از پتانسیل‌های صادراتی خدمات فنی و مهندسی در کشور

در ادامه محسن پورقاسمی، دبیر اتحادیه صادرکنندگان خدمات فنی و مهندسی خراسان رضوی نیز در خصوص سهم ایران در بازار صادرات خدمات فنی و مهندسی دنیا، گفت: براساس اطلاعات موسسه مطالعات و پژوهش‌های بازرگانی، تنها ۵ درصد از صادراتی که طی ده ماهه سال ۹۷ در کشور صورت گرفته به خدمات فنی‌ومهندسی تعلق داشته است که این ۵ درصد حدود ۵۰۰ الی ۶۰۰ میلیون دلار را شامل می‌شود.

او گفت: علی رغم این که ما در منطقه‌ای قرار داریم که بیشترین نیاز خدمات فنی و مهندسی از آن سرچشمه می‌گیرد، در صادرات این خدمات و در سطح جهانی سهم ناچیزی داریم. براساس سند چشم انداز توسعه صادرات خدمات فنی و مهندسی، در سال ۱۴۰۴ می‌بایست صادرات ما در این حوزه باید به ۳۵ میلیارد دلار در سال برسد که ما در حال حاضر توانسته‌ایم به تنها ۲ درصد از این چشم‌انداز دست پیدا کنیم.

دبیر اتحادیه صادرکنندگان خدمات فنی و مهندسی خراسان رضوی با اشاره به چالش‌های موجود در صادرات این بخش گفت: موانع و مشکلات موجود در زمینه صادرات خدمات فنی و مهندسی به سه گروه تقسیم می‌شوند. گروه اول تحریم‌ها و فشاری است که از خارج کشور به ما وارد می‌آید، مسئله دیگر تغییر رویکرد همکاری در پروژه‌ها از روش EPC به روش‌های EPCF، BOT و BOO است. همچنین اساسی‌ترین مشکل ما در این زمینه، بحث رقابت با کشور‌های روسیه، ترکیه و چین است. پیمان‌کاران در این کشور‌ها حمایت‌ها و مشوق‌های صادراتی ویژه‌ای دریافت می‌کنند که برای آن‌ها مزیت‌های خوبی رقم می‌زند.

انتهای پیام//ف.ح.

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.